gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Poslastice

PDFŠtampaEl. pošta

( 38 Glasova )
Poslastice, 4.1 out of 5 based on 38 votes . MamaiBeba.rs

BEBI - KOLAČIĆI
(za bebe starije od 6 meseci)

•  1 šolja brašna 1 šolja suvih bebi pahuljiuca (rižolino, frutolino i sl.) 3 kašike ulja hladna voda

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte brašno i pahuljice pa ih izgnječite sa uljem. Tada dodajte postepeno hladnu vodu dok ne dobijete testo koje formira loptu i ne lepi se za činiju u kojoj ga mesite. Rastanjite testo oklagijom i napravite keksiće po u nekom obliku (raznim kalupima za keks). Pecite u rerni 12 - 15 minuta ili dok keksići ne postanu svetlo smeđi. Čuvajte u adekvatnoj kutiji sa poklopcem.

ZDRAVI KEKSIĆI ZA ZUBE
(za starije od 12 meseci)
preuzeto iz knjige Vicki Lansky's "Feed Me I'm Yours."

•  1 umućeno žumance
•  3 kašike meda
•  1 kašika vanil šećera
•  1 i 1/2 kašike ulja
•  1/4 šolje mleka
•  1 ovsenog brašna
•  1 šolja brašna
•  1 kašika sojinog brašna
•  1 kašika pšeničnih klica
•  1 kašika mleka u prahu

Mikserom umutite testo od svih sastojaka. Od testa napravite tanki valjak i secite ga na kolutiće ili kriškice.

Kolačiće složite na podmazan pleh i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni.

MAJMUNČIĆI - KOLAČIĆI
(za bebe starije od 6 meseci)

•  2 i 1/4 šolje brašna po izboru
•  2 kašičice praška za pecivo
•  1/4 kašičice soli
•  1 šolja žutog šećera
•  2/3 šolje margarina ili putera
•  2 žumanca
•  2 gnječene banane
•  1 kašičica vanil šećera

Izmešajte brašno, so, prašak za pecivo i vanil šećer. Dodajte šećer i buter ili margarin i sve dobro umesite. Dodajte preostale sastojke i umesite glatko testo. Kašičicom ili kalupom pravite keksiće, složite ih na podmazan pleh i ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Peku se oko 12 minuta.

Ovi keskići su dobri za desni vaše bebe i rado će ih grickati dok joj rasti zubići.

ORANŽ KEKSIĆI ZA ZUBIĆE
(za bebe starije od 6 meseci) •  2 i 1/2 šolje brašna
•  1/2 šolje mleka u prahu (nemasnog)
•  1/2 pšeničin klica
•  1 i 1/2 kašičice praška za pecivo
•  1 kašičica cimeta
•  1/2 kašičice soli
•  3/4 šolje žutog šećera
•  3/4 ulja
•  1 žumance
•  1/2 šolje ceđenog soka od pomorandže

Izmešajte brašno, mleko u prahu, pšenične klice, prašak za pecivo, cimet i so. U drugoj činiji, izmutite šećer i ulje. POsebno umutite zumance i sok od pomorandže pa sve tri mase sjedinite tako da dobijete srednje meko testo. Testo ostavite u frižideru 1 - 2 sata. Testo rastanjite oklaćijom na pobrašnjenoj površini. Isecite ga na tanke štapiće. Ovako spremljene štapiće možete zamrznuti i peći po potrebi. Pecite ih dok ne požute u rerni zgrejanoj na 200 stepeni.

 

Jaje

PDFŠtampaEl. pošta

( 25 Glasova )
Jaje, 4.0 out of 5 based on 25 votes . MamaiBeba.rs

ŽUMANCE

Uvek konsultujte pedijatra kada je vreme da bebi dodate novu hranu. Kada dođe red na žumance spremite ga na sledeći način.

Jaje tvrdo skuvajte, oljuštite ga i izvadite žumance. Žumance izgnječite viljuškom i dodajte mu malo majčinog ili adaptiranog mleka da biste dobili lepu meku kašicu koju će beba lako gutati. Pri tom imajte u vidu da je žumance prilično suvo i da se lepi za nepce.

BEBI - OMLET

•  1 žumance sirovo
•  2 kašike mleka (adaptiranog ili majčinog)
•  1 kašičica maslinovog ulja

Odvojte žumence od belanca, pa u žumance dodajte mleko i sve dobro umutite. Zagrejte maslinovo ulje i na njemu ispržite uz neprestano mešanje žumence. Možete, ako je beba starija i ima zubiće u ovaj omlet dodati ispasirano povrće po vašem izboru.

"ŽIVO" ŽUMANCE – NE NIKAKO!


Žumance čini 30% mase jajeta i ima energetsku vrednost 59 cal. Sadrži ukupne masti i holesterol u jajetu i nešto manje od polovine ukupnih proteina.

Ono predstavlja bogat izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i redukciju kardiovaskularnih bolesti. Takođe je značajan izvor gvožđa, folata i drugih vitamina B grupe, vitamina A i E, fosfora, cinka, kalcijuma, a jedan su od malobrojnih izvora vitamina D. Žumance sadrži vitamin E i sve poznate antioksidanse. Ono je izvor vitamina B12, koji osigurava pravilno sazrevanje crvenih krvnih ćelija, a takođe je neophodan za normalan rast svih ćelija. Jedini vitamin koga nema u jajetu je vitamin C.

Malo je poznato da žumance sadrži karotenoide: lutein i zeaksantin, supstance pronađene u biljkama, koje se skupljaju u velikoj količini u retini oka. Oni su izuzetni antioksidansi i štite oči od slobodnih radikala koji potiču iz UV zraka.

   

Meso i riba

PDFŠtampaEl. pošta

( 23 Glasova )
Meso i riba, 4.0 out of 5 based on 23 votes . MamaiBeba.rs

Sem što je vrlo ukusno, meso ima vrlo visok hranljivi nivo predstavljajući vitalni deo svake uravnotežene i kvalitetne ishrane. Meso sadrži velike količine gvožda u hem obliku koje je iskooristljivije nego ono iz biljnih izvora, vitamine B grupe: tiamin (B1), riboflavin(B2) i nikotinsku kiselinu koji su potrbni organizmu za oslobadanje energije iz hrane, pa tako neophodne za svakodnevne aktivnosti. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina, koji su esencijalni za rast, obnovu i izgradnju organizma. Meso je naročito važan izvor vitamina B12, jer njega nema u biljnoj hrani. On je potreban za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Posmatrajući razne vrste mesa , razlike u njihovom hranljivoj vrednosti su neznatne (juneće, jagnjeće i svinjsko). Svako od tih mesa sadrži visokovredne proteine, ali junetina i jagnjetina sadrže više gvožđa i vitamina B12,a svinjsko je bogatije u tiaminu (B1) Iznutrica ( jetra i bubrezi= sadrže više gvožda i B12 nego meso istih životinja. Džigerica je najbogatiji izvor vitamina A i D

KAŠICA OD PILETINE

• 1 šolja kuvane i ohlađene piletine bez kostiju
• 1/4 šolje supe od kuvanja mesa

Meso isitnite i stavite u blender, pa ga miskirajte dok se potpuno ne usitni. Dodajte supicu i miksirajte dalje dok ne dobijete glatku masu. Ovo je osnova kašice u koju možete dodati kuvano povrće ili voće i još malo miksirati dok se kašica ne ujednači.

KAŠICA OD JABUKE I PILETINE
• 1/3 šolje kuvanog belog mesa
• 1/4 šolje oljuštene, očišćene, seckane i kuvane jabuke

U mutipraktiku ili blenderu ispasirajte meso i jabuku onako sitno kako je beba navikla da jede.

KAŠICA OD PILETINE I BRESKVE

• 1/2 šolje kuvane piletine bez kostiju
• 1/4 šolje kuvanog žutog pirinča
• 1 oluštena i iseckane breskva
• 1 kašika soka od breskve
• 1 kašika mleka
• 2 kašike pšeničnih klica

Sve sastojke stavite u blender ili multipraktik i sameljite krupniju kašu. Ovo starije bebe.

DŽIGERICA
• 1 pileća sveža džigerica
• kašičica ulja

Veoma je vazno da džigerica koju kupujete za bebu bude sveza, tamne sveze bordo boje, bez ikakvih pegica i fleka po sebi, i bez eventualnih žutih mrlja koje znače da prilikom čišćenja džigerice nije vodženo računa kako se odklanja žuč, zbog čega će džigerica biti gorka i neukusna. Džigerica takođe treba da bude cela. Ulje zagrejte u malenoj šerpi i na vrelo ulje stavite opranu i dobro osušenu džigericu. Poklopite šerpicu, malo smanjite vatru i pržite bez okretanja 5 - 10 minuta. Ovako spremljena džigerica biće meka i saftana i sačuvaće sve potrebne sastojke. Mozete je ispasirati i dodati u nju kuvano i ispasirano povrće. Sve to spremiti kao glatku kašu u blenderu, ako je beba mala, ili jednostavno samo pasirano dati bebi u koliko već jede krupnije pasiranu hranu. Kašicu razredite supom u kojoj se kuvalo povrće ili mlekom.

KREM OD PILETINE I KROMPIRA
Preuzeto iz knjige: "Baby's First Helpings" by Chris Casson Madden
• 2 kašike putera ili margarina
• 1 kašika integralnog brašna
• 1/4 manje masnog mleka
• 1/4 šolje piletine, kuvane, iseckane i izmiksirane
• 1/4 pečen u ljusci i iseckan na kockice
• 1 kašika rendanog ajdamera

U tiganju na laganoj vatri istopite puter/margarin. Dodajte brašno, promešajte i onda nalijte mlekom pa kuvajte dok ne dobijete glatku masu. KUvajte dok ne počne da se zgzšnjava tada dodajte piletinu i krompir. Kuvajte 2 - 3 minuta nakon što proključa, neprestano mešajte da ne uhvati za dno. Sipajte u porciju i pospite rendanim kačkavaljem.

   

Povrće

PDFŠtampaEl. pošta

( 21 Glasova )
Povrće, 4.2 out of 5 based on 21 votes . MamaiBeba.rs

Zima je jedini nezgodan period za pripremu kašica od povrća, jer je izbor povrća slab. Ali nemojte oklevati da koristite smrznuto povrće, jedino je važno da je od poznatog proizvođača i da proverite datum pakovanja i rok upotrebe na pakovanju. Naravno najbolje je ako imate povrće koje ste sami zamrzli i spremili za zimu.

KAŠICA OD KROMPIRA

•  1 krompir

Krompir možete da oljuštite i isečete na kockice (ili ga možete peći ili kuvati u ljusci ali tada vodite računa da ga prethodno dobro operete da bi uklonili eventualne aditive koji se koriste da bi se krompir sačuvao od klijanja tokom zime). Komadiće krompira stavite u šerpicu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte na laganoj vatri i vodite računa da vam voda ne ispari.

Takođe pazite da vam se krompir ne prekuva jer će se onda pretvoriti u "lepak za tapete".

Krompir procedite i pasirajte, a za razređivanje ove kašice možete koristiti vodu u kojoj se krompir kuvao, majčino mleko ili adaptirano mleko kod manjih beba, ili obično mleko ako je beba starija od 6 meseci.


KUKURUZ ŠEĆRAC

Kašica od kukuruza šećerca se pravi sasvim jednostavno. Stavite zrna da se kuvaju toliko dugo dok "meso" ne izađe iz opni. Tada procedite kukuruz i propasirejte ga kroz gustu cediljku tako da u kašici bude samo meso kukuruza. Kašiču razredite vodom ili majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom.

GRAŠAK ILI BORANIJA

Zimi ćete naravno koristiti smrznuto povrće. U periodu kada tog povrća ima na pijaci koristite ga sveže. Povrće očistite, boraniju očitite od onih neprijatnih traćica i isecite na male komade. Stavite povrče u šerpicu i nalijte sa vodom da ogrezne. Kuvajte na laganoj vatri dok ne omekša a po potrebi dolivajte vodu. Kuvano povrće procedite, stavite u blender, i razredite supicom u kojoj se povrće kuvalo.

PROKELJ

Prokelj dobro operite pa mu odstranite eventualne nezdrave listiće. Isecite ga na tanke šnitice, stavite u šerpicu, anlijte vodom i kuvajte na laganoj vatri dok se ne ukaška. Ispasirajte ili obradite u blenderu zavisno od starosti bebe.

   

Voće

PDFŠtampaEl. pošta

( 27 Glasova )
Voće, 4.3 out of 5 based on 27 votes . MamaiBeba.rs

KAŠICA OD JABUKA

• 1 jabuka

Jabuku oljuštite, očistite i isecite na manje komade, pa stavite u šerpicu i nalijte vode da ogrezne. Kuvajte dok jabuka ne omekne i dolivajte vode po potrebi. Jabuku procedite i ispasirejte viljuškom dolivajući vodu u kojoj se jabuka kuvala i to onoliko koliko je potrebno da dobijete laganu kašu.

Možete dodati žitarice u koliko je beba starija. A vašeg pedijatra pitajte da li možte bebi dodati malo cimeta, koji je izuzetno zdrav a i beba će se navići na novi ukus.

KAŠICA OD BANANE I JABUKA

• 1 jabuka (oljuštena, očišćena i isecena na kockice)
• 1 banana
• malo pšeničnih klica

Jabuku stavite sa malo vode da se kuva dok ne omekne. Procedite i dodajte oljuštenu i na kolutiće isečenu bananu. Poprskajte sa malo pšenicnih klica i sve ispasirajte pasirkom za pire.

KAŠICA OD BANANE

Sasvim je neshvatljivo zašto roditelji sve češće kupuju gotove kašice od banana za svoje bebe, kad je banana voće koje se izuzetno lako pretvara u kašicu. Pri tom gotove kašice sadrže malu količinu prave banane, uglavnom su mešavina dugih sastojaka i arome banane.

Ako vaša beba tek počinje da uzima ovo voće onda u kašicu dodajte malo adaptiranog mleka ili majčinog mleka, tako da kašica bude dovoljni žitka.
• 1 oljuštena zrela banana
• malo adaptiranog ili majčinog mleka

Bananu oljuštite i ispasirajte je, pa je malo mutite mikserom ili je jednostavno stavite u blender. Kašicu od banane par renutaka zagrevajte na pari da bi opustila sto više soka. Po potrebi je razredite majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom i nahranite vašu bebu.

   

Žitarice

PDFŠtampaEl. pošta

( 23 Glasova )
Žitarice, 4.2 out of 5 based on 23 votes . MamaiBeba.rs

Prema savetima današnjih lekara, sve sto u sebi ima žito ne treba koristiti pre navrsene prve godine zivota. Umesto žitarica možete korititi sve papice koje u sebi imaju pirinčani griz ili pahuljice.
Izbor žitarica - pirinač, ovaseno brašno, ječam, pšenica itd...

Bilo koju od ovih žitarica sameljite u mlinu za kafu, ili u multipraktiku. Dobićete fino brašno od kojeg možete praviti kašice za vašu bebu u periodu kada počne da unosi žitarice.

Koristite žuti umesto belog pirinča jer je daleko hranjiviji!

PIRINČANA KAŠICA

•  1/4 šolje pirinčanog brašna
•  1 šolja vode
•  malo adaptiranog ili majčinog mleka

Stavite vodu da uzavri. Tada dodajte brašno i kuvajte dok se ne zgusne. Umnešajte malo adaptiranog ili majčinog mleka. Prohladite na odgovarajuću temperatutu i hranite bebu.

JEČMENA KAŠICA

•  1/4 šolje ječmenog brašna
•  1 šolja vode
•  malo adaptiranog ili majčinog mleka

Stavite vodu da uzavri, dodajte brašno i kuvajte desetak minuta. Sklonite sa vatre pa razredite sa mlekom. Ohladite na poželju temperaturu i nahranite bebu.
Vremenom, kako beba bude odrastala možetem menjati teksturu kašica i kuvati žitarice ucelo (bez mlevenja)