gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Kako se zaštititi od smrtonosne E.coli

PDFŠtampaEl. pošta

( 4 Glasova )
Kako se zaštititi od smrtonosne E.coli, 4.5 out of 5 based on 4 votes . MamaiBeba.rs

Kako se zaštititi od smrtonosne E.coli

Prema rezultatima ispitivanja Robert Koch Instituta iz Berlina smrtonosna bakterija koja seje strah po severnoj Nemačkoj krije se u paradajzu,Krastavci iz Španije krastavcima i zelenoj salati, javlja Bild, međutim Sueddeutsche piše kako nije isključeno da bi uzrok zaraze mogao biti i u mleku, mesu ili siru.

Kako piše Bild, juče su još dve žene umrle zbog zaraze bakterijom, starosti od 41 i 89 godina. Tako se broj mrtvih popeo na pet, sve su žene. Oko 600 ljudi delom zemlje je zaraženo, a u još nekoliko stotina slučajeva se sumnja da se radi o EHEC bakteriji. Oko 140 ljudi je u kritičnom stanju.

Iako je ispitivanje nad nekoliko desetina bolesnih ljudi pokazalo da su u većoj meri konzumirali navedeno povrće, stručnjaci upozoravaju da nisu još sigurni jesu li zaraženi jeli samo jedno od navedenog povrća ili se radilo o kombinaciji te pozivaju građane da budu na oprezu sa povrćem koje dolazi iz severne Njemačke, piše Bild.

Uprkos ovom otkriću, istraživači kažu da su zapravo tek na početku jer nemaju pojma kako je povrće kontaminirano.

"U Nemačkoj su zabeležena rekordna oboljenja od EHEC bakterije. U jednoj nedelji ima zaraženih kao inače u godinu dana", izjavio je šef Robert Koch Instituta.

"Očekujemo da ćemo izgubiti još pacijenata", rekao je profesor Stahl iz hamburške klinike, a njegov šef dodao je: "Ovo je najveći izazov za kliniku otkad sam direktor klinike".

Zaraza preti i drugim EU zemljama?


"Pitanje je vremena kada će zaraza preći u druge EU zemlje", izjavio je čelni čovek Odbora za zaštitu zdravlja i hrane u Evropskom parlamentu Jo Leinen. Zbog zaraze, u celoj Europi uskoro bi mogla biti proglašena uzbuna prvog statiuma.
Najpoznatija bakterija na svetu
Enterohemoragična E.coli je patogeni oblik najpoznatije bakterije na svetu Escherichia coli koja je glavna komponenta normalne crevne flore te se nalazi posvuda u ljudskoj okolini, piše portal Pliva zdravlje. U većini sojeva ova bakterija ima korisnu ulogu po ljudski organizam što je ponajviše manifestuje produkcijom vitamina K2 te sprečavanjem umnožavanja nepoželjnih bakterija u intestinalnom traktu.

No, patogeni oblici E. coli su odgovorni za širok spektar ljudskih bolesti te je zadržala status bakterijske vrste koja se u laboratorijima najčešće izoluje kao uzročnik infekcije gotovo svih tkiva i organskih sistema.

Postoji nekoliko različitih oblika patogene E. coli. Čak 90 posto žena i veliki broj muškaraca se tokom života susretne sa uropatogenom E. coli (UPEC) koja je odgovorna za 90 posto urinarnih infekcija. No, takve infekcije uz antibiotike uglavnom prolaze bez komplikacija, dok veću pažnju izazivaju patogeni oblici koji dovode do gastroenteritisa. "To su enterotoksigena E. coli (ETEC), enteropatogena E. coli (EPEC), enteroinvazivna E. coli (EIEC), enteroagregativna E. coli (EAEC) te enterohemoragična E. coli (EHEC)", piše Pliva zdravlje te se dodaje kako većina ovih sojeva samo dovodi do pojave proliva i ne zahtevaju posebnu terapiju, dok EHEC može dovesti do ozbiljne kliničke slike.
Do infekcije najčešće dolazi preko hrane ili vode

Značaj enterohemoragične E. coli nije bio poznat do 1982. godine kada je ovaj organizam povezan s dva stanja prethodno nepoznatog uzroka, hemolitičko-uremičkim sindromom (HUS) i hemoragičnim kolitisom. HUS je karakterisan uništavanjem crvenih krvnih ćelija (eritrociti), što dovodi do anemije, smanjenim brojem trombocita te akutnim zatajenjem bubrega. On je najčešći uzrok zatajenja bubrega kod dece, a prethodi mu povraćanje, bol u trbuhu i vodenasti proliv. Proliv vremenom postaje krvav.

"Do tako teških manifestacija bolesti dolazi zbog toga što EHEC otpušta jedan ili više toksina poznatih pod nazivom Shiga-like toksini. Tako su nazvani zbog toga što su funkcionalno identični toksinima bakterije Shigella dysenteriae (uzročnika bacilarne dizenterije), a deluju tako da usmrćuju endotelne ćelije malih krvnih žila putem sprečavanja sinteze belančevina", piše Pliva zdravlje i dodaje kako to oštećuje ovojnicu krvnih žila, a do komplikacija dolazi kada je zahvaćen i bubreg. To se događa vrlo retko, a najčešće se bolest manifestuje običnim ili krvavim prolivom, a kod nekih osoba nema nikakvih sindroma.

Prvi serotip EHEC-a čija uloga je potvrđena u ljudskoj bolesti bio je O157:H7. Do infekcije ovom bakterijom najčešće dolazi unosom kontaminirane hrane ili vode, ili kontaktom s kontaminiranom površinom. Za razvoj infekcije je dovoljno između 10 i 100 kolonija, što je mnogo manje nego kod drugih patogenih oblika E-coli gde je potrebno barem milijon kolonija. Glavni izvor infekcije jeste nedovoljno pečeno meso, a bakterijom se mogu zaraziti i osobe koje su konzumirale salate, salame te nepasterizovano mleko ili nepasterizovan sok od jabuke. Budući da se E.coli O157:H7 prirodno nalazi u crevima goveda, ali i svinje i jelena, već je i kontakt sa zaraženom životinjom ili njezinim izmetom može dovesti do infekcije. Prenos je čest i preko jezera i bazena, koji nisu dobro dezinfikovani, te unosom zagađene bunarske vode.
Najveća epidemija 1993. godine u SAD-u

Do sada najveća epidemija ovim serotipom se dogodila 1993. godine u četiri američke savezne države. Tada je potvrđeno 582 slučaja, a 171 osoba je završila u bolnici, dok je četvero ljudi umrlo. Za epidemiju su bili krivi hamburgeri iz jednog lanca brze hrane.

Budući da E. coli O157:H7 i druge EHEC razgrađuju antibiotike te zbog toga mogu dovesti do ispuštanja još veće količine Shiga-like toksina, od terapijskih mera nam preostaje jedino nadoknada tečnosti sa ciljem sprečavanja dehidracije. HUS se leči isključivo u jedinicama intenzivne nege, jer su potrebne česte transfuzije krvi i dijaliza. Uz takav pristup je stopa smrtnosti od 3 do 5 posto.
Naglasak na prevenciji

Naglasak treba biti na prevenciji, što znači pravilno i temeljito pečenje govedine i drugog mesa na barem 72 stepena Celzijusa te pažljivo pranje pomoćnog pribora. Pre konzumiranja vode nepoznatog porekla treba provesti sterilizaciju prokuhavanjem, ultrafiltracijom ili hemijskim putem pomoću ozona ili hlora. Treba paziti i pri plivanju zbog gutanja kontaminirane vode. Važno je i pravilno pranje ruku nakon nužde ili menjanje pelena.

Već u samoj preradi mesa takođe može doći do kontaminacije; tokom procesa klanja sadržaj creva i fekalnih materija može se pomešati sa mesom, omogućujući tako bakterijama pogodnu okolinu za razmnožavanje.

 

Izvor: www.index.hr

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh

MojiOglasi.rs - Besplatni Oglasi

Škola Za Roditelje - Jelena Holcer

Pitajte pedagoga-dečijeg psihologa

Kalkulator visine

PitajMamu.com