Online shop

Jaje

ŽUMANCE

Uvek konsultujte pedijatra kada je vreme da bebi dodate novu hranu. Kada dođe red na žumance spremite ga na sledeći način.

Jaje tvrdo skuvajte, oljuštite ga i izvadite žumance. Žumance izgnječite viljuškom i dodajte mu malo majčinog ili adaptiranog mleka da biste dobili lepu meku kašicu koju će beba lako gutati. Pri tom imajte u vidu da je žumance prilično suvo i da se lepi za nepce.

BEBI - OMLET

•  1 žumance sirovo
•  2 kašike mleka (adaptiranog ili majčinog)
•  1 kašičica maslinovog ulja

Odvojte žumence od belanca, pa u žumance dodajte mleko i sve dobro umutite. Zagrejte maslinovo ulje i na njemu ispržite uz neprestano mešanje žumence. Možete, ako je beba starija i ima zubiće u ovaj omlet dodati ispasirano povrće po vašem izboru.

"ŽIVO" ŽUMANCE – NE NIKAKO!

Žumance čini 30% mase jajeta i ima energetsku vrednost 59 cal. Sadrži ukupne masti i holesterol u jajetu i nešto manje od polovine ukupnih proteina.

Ono predstavlja bogat izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i redukciju kardiovaskularnih bolesti. Takođe je značajan izvor gvožđa, folata i drugih vitamina B grupe, vitamina A i E, fosfora, cinka, kalcijuma, a jedan su od malobrojnih izvora vitamina D. Žumance sadrži vitamin E i sve poznate antioksidanse. Ono je izvor vitamina B12, koji osigurava pravilno sazrevanje crvenih krvnih ćelija, a takođe je neophodan za normalan rast svih ćelija. Jedini vitamin koga nema u jajetu je vitamin C.

Malo je poznato da žumance sadrži karotenoide: lutein i zeaksantin, supstance pronađene u biljkama, koje se skupljaju u velikoj količini u retini oka. Oni su izuzetni antioksidansi i štite oči od slobodnih radikala koji potiču iz UV zraka.

Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga.

Žumance je nutrijentima bogata hrana koja se u bebinu ishranu uvodi posle 6 meseci. Budite sigurni da detetu odgovara tvrdo kuvano žumance, zbog delikatnog ukusa u kome većina dece uživa.

Sirova jaja su najpoznatiji izvor salmonele koja je izazivač teške crevne infekcije, manifestovane temperaturom, bolom u trbuhu, dijarejom. Salmonela se obično nalazi u žumancetu. Kako salmonela ugine na 71 C, potrebno je jaje kuvati dok žumance postane tvrdo (6 -7 min).

Otuda je jasno zašto je opasno koristiti u dečijoj ishrani sirovo žumance bilo da je ono upotrebljeno za pravljenje majoneza ili umućeno sa šećerom, što se istina, nekad koristilo u narodnoj medicini u terapiji malokrvnosti.

Autor: Kuvarica

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 • Knjiga Hrana 2

 • Knjiga Makrobiotika: energetska hrana

 • Knjiga Ishrana 80 10 10

Slični postovi

Voće

Povrće

1 komentara:

 • Anonymus
  05.03.2017.

  Redosled uvođenja tvrdo kuvanog žumanceta ide ovako: 1/8 nedelju dana (dva puta nedeljno sa razmakom od 3 dana), sledeće nedelje 1/4 (dva puta nedeljno sa razmakom od 3) onda 1/2 da bi za mesec dana beba pojela celo žumance, i to sve ako nema alergije naravno.
  Pedijatri savetuju da se žumance umeša u jedan deo kašice(npr. ta jedna osmina) i to se prvo da bebi da pojede,a posle se nastavi sa običnom kašicom.
  Posle osmog meseca ide svakog dana meso s povrćem za ručak, a žumance dva puta nedeljno za doručak ili večeru...
  :-) 8)

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.