gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Jaje

PDFŠtampaEl. pošta

( 34 Glasova )
Jaje, 3.6 out of 5 based on 34 votes . MamaiBeba.rs

ŽUMANCE

Uvek konsultujte pedijatra kada je vreme da bebi dodate novu hranu. Kada dođe red na žumance spremite ga na sledeći način.

Jaje tvrdo skuvajte, oljuštite ga i izvadite žumance. Žumance izgnječite viljuškom i dodajte mu malo majčinog ili adaptiranog mleka da biste dobili lepu meku kašicu koju će beba lako gutati. Pri tom imajte u vidu da je žumance prilično suvo i da se lepi za nepce.

BEBI - OMLET

•  1 žumance sirovo
•  2 kašike mleka (adaptiranog ili majčinog)
•  1 kašičica maslinovog ulja

Odvojte žumence od belanca, pa u žumance dodajte mleko i sve dobro umutite. Zagrejte maslinovo ulje i na njemu ispržite uz neprestano mešanje žumence. Možete, ako je beba starija i ima zubiće u ovaj omlet dodati ispasirano povrće po vašem izboru.

"ŽIVO" ŽUMANCE – NE NIKAKO!


Žumance čini 30% mase jajeta i ima energetsku vrednost 59 cal. Sadrži ukupne masti i holesterol u jajetu i nešto manje od polovine ukupnih proteina.

Ono predstavlja bogat izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i redukciju kardiovaskularnih bolesti. Takođe je značajan izvor gvožđa, folata i drugih vitamina B grupe, vitamina A i E, fosfora, cinka, kalcijuma, a jedan su od malobrojnih izvora vitamina D. Žumance sadrži vitamin E i sve poznate antioksidanse. Ono je izvor vitamina B12, koji osigurava pravilno sazrevanje crvenih krvnih ćelija, a takođe je neophodan za normalan rast svih ćelija. Jedini vitamin koga nema u jajetu je vitamin C.

Malo je poznato da žumance sadrži karotenoide: lutein i zeaksantin, supstance pronađene u biljkama, koje se skupljaju u velikoj količini u retini oka. Oni su izuzetni antioksidansi i štite oči od slobodnih radikala koji potiču iz UV zraka.

Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga.

Žumance je nutrijentima bogata hrana koja se u bebinu ishranu uvodi posle 6 meseci. Budite sigurni da detetu odgovara tvrdo kuvano žumance, zbog delikatnog ukusa u kome većina dece uživa.

Sirova jaja su najpoznatiji izvor salmonele koja je izazivač teške crevne infekcije, manifestovane temperaturom, bolom u trbuhu, dijarejom. Salmonela se obično nalazi u žumancetu. Kako salmonela ugine na 71 C, potrebno je jaje kuvati dok žumance postane tvrdo (6 -7 min).

Otuda je jasno zašto je opasno koristiti u dečijoj ishrani sirovo žumance bilo da je ono upotrebljeno za pravljenje majoneza ili umućeno sa šećerom, što se istina, nekad koristilo u narodnoj medicini u terapiji malokrvnosti.

Autor: Kuvarica

 

comments

Comments  

 
+14 #2 2010-03-05 14:03
Redosled uvođenja tvrdo kuvanog žumanceta ide ovako: 1/8 nedelju dana (dva puta nedeljno sa razmakom od 3 dana), sledeće nedelje 1/4 (dva puta nedeljno sa razmakom od 3) onda 1/2 da bi za mesec dana beba pojela celo žumance, i to sve ako nema alergije naravno.
Pedijatri savetuju da se žumance umeša u jedan deo kašice(npr. ta jedna osmina) i to se prvo da bebi da pojede,a posle se nastavi sa običnom kašicom.
Posle osmog meseca ide svakog dana meso s povrćem za ručak, a žumance dva puta nedeljno za doručak ili večeru...
Quote
 
 
+3 #1 2010-03-05 12:10
Imam bebu od 7 meseci,pedijata r nam je tek uveo u ishranu zumance interesuje me koliko puta sedmicno mogu da dajem?!
Quote
 

Postavi komentar


Security code
Refresh