VOĆE
Recepti za dohranu beba 4 – 8 meseci starosti - VOĆE U ovom stadijumu uvodite jednu po jednu namirnicu u razmacima od 4 dana kako biste na vreme primetili ukoliko beba na neku namirnicu reaguje alergijskom reakcijom. Prva hrana koju ponudite bebi mogu biti žitarice ili meko kuvano i pasirano voće ili povrće. Svejedno je koju grupu namirnica odaberete kao prvu, ali vodite računa o tome da su namirnice hipoalergene i lako probavljive.
Pire od sušenih kajsija
Vitamini: A, C, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, kalcijum
250 g sušenih kajsija
1 šoljica vode ili soka od jabuke – ukoliko upotrebite običnu vodu kašica će biti malo gorka, ukoliko bebi ne odgovara ukus upotrebite sok od jabuke ili pola soka, pola vode
* zakuvajte kajsije u tečnostii
* kuvajte oko 15 min
* kuvane kajsije izmiksujte u mikseru te dodajte vode da dobijete pire
* gotovom pireu po želji možete dodati kašicu od žitarica
Pire od jabuka
Vitamini: A, C, folinska kiselina
Minerali: kalijum, magnezijum, kalcijum
1 jabuka
šalica vode
* očistite i ogulite jabuku i izrežite na kriške
* stavite u posudu za kuvajte i dodajte vode tek toliko da pokrije narezane kriške
* kuvajte 10 min dok ne omekša
* izmiksajte u mikseru
* po želji zgusnite pahuljicama od žitarica
Avokado
Vitamini: A, C, niacin, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, gvožđe
1 avokado
Kako odabrati zreo avokado? Voćka treba da bude tamnozelene boje, formira se pod prstima pod laganim pritiskom. Kad se prereže na pola meso avokada treba biti zelene boje kod kore da i lagano prelazi u žutu prema koštici.
* avokado prerežite na pola, izvadite košticu i kašikom izvadite mekane delove mesa
* meso avokada zgnječite vljuškom
* nije potrebno kuvati
Kašica od banane
Vitamini: A, C, folinska kiselina
Minerali: Kalijum, Fosfor, Selen, Magnezijum, Kalcijum
* banana se oguli i izmiksuje u mikseru
* po želji dodajte izdojeno mleko, AD ili pasirano voće
Kašica od banana i soka od jabuke
1 jabuka
1 banana
šoljica vode
* jabuka se oguli, očisti i izreže na pločice
* stavi se u posudu za kuvanje i prelije vodom da pokrije pločice
* kuva se oko 10 min, a zatim izmiksuje zajedno s vodom u kojoj se kuvala
* banana se oguli i zagreje 25 sekundi u mikrotalasnoj pećnici
* izgnječi se viljuškom i pomeša sa kašicom od jabuje
Kašica od kruške
Vitamini: A, C, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum
1 kruška
šoljica vode
* krušku oguliti, prerezati na pola i izvaditi koštice
* meso kruške izrezati na kriške, staviti u posudu za kuvanje i preliti vodom da pokrije kriške
* kuvati 10 min
* ismiksovati u mikseru
* po želji dodajte pahuljice od žitarica
Pire od kuvane šljive
4+
Vitamini: A, C, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum
3 – 4 šljive
pola šoljice vode
* šljive ogulite, izvadite košticu i izrežite na komade
* kuvajte dok ne omekšaju u manjoj količini vode
* napravite pire od šljiva koristeći vodu od kuvanja za razređivanje
napomena: zavisno od vrste šljiva, pire često može da bude kiseo ili gorak, pa ukoliko se ne svidi vašoj bebi, kombinujte šljive s drugim voćem
Pire od pečene šljive
4+
Vitamini: A, C, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum
* prepolovite šljive, izvadite košticu i otvorenom stranom položite u pleh u koji ste dolili 1 cm vode
* pecite na 200ºC dok koža ne popuca, a meso postane mekano
* ogulite šljive i izmiksajte u mikseru
* po potrebi dodajte vodu preostalu od pečenja
* po želji zgusnite žitnim pahuljicama
Pire od breskve (ili nektarine) kuvane na pari
4+
Vitamini: A, C, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum
1 breskva
voda za kuvanje na pari
* voćku operite i zarežite znak X na jednoj strani
* voćku položite u tiganj sa X stranom okrenutom prema dolje
* dolijte 2 cm vode, zakuvajte i kuvajte poklopljeno 10 minuta
* ogulite breskvu i odstranite košticu
* smiksajte u pire uz dodatak vode preostale od kuvanja
Pire od pečene breskve (ili nektarine)
4+
Vitamini: A, C, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum
1 breskva
voda za pečenje
* prepolovite voćku i otvorenom stranom položite u pleh u koji ste dolili 2 cm vode
* pecite na 200ºC dok koža ne popuca, a meso breskve postane mekano
* ogulite ju i odstranite košticu
* izmiksajte u mikseru i po potrebi dodajte vodu preostalu od pečenja
* po želji zgusnite žitnim pahuljicama
Kašica od suvih šljiva
6+
Vitamini: A, C, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum
10 suvih šljiva
šoljca vode
* šljive potopite u toplu vodu ili lagano prokuvajte na pari dok ne nabubre
* kada su nabubrile i omekanile, izmiksajte u mikseru uz dodavanje vode u kojoj su se potapale dok ne postignete konzistenciju kakva se sviđa vašoj bebi
napomena: ukoliko dodate premalo vode kašica će biti lepljiva poput pekmeza
Autor:
Smile4me.net