Dojenje

Da li prestati dojiti sa pojavom infekcije? NE!

Kada majka shvati da ima grip (kašlje, povraća, ima proliv i slično),Da li prestati dojiti sa pojavom infekcije? ona je već prenela infekciju i na bebu, s obzirom na to da se simptomi najčešće pojavljuju nekoliko dana nakon što majka „pokupi“ virus.
Najbolja zaštita za bebu je nastavak dojenja.
Čak i ukoliko se beba razboli, proces ozdravljenja će biti lakši i brži ukoliko majka nastavi s dojenjem.

Pored toga, može se desiti da i beba prenese infekciju na majku, ali ne pokazuje simptome bolesti jer doji. Isto tako, infekcija dojke koja se može neretko manifestovati čirevima na bradavicama i koja može biti propraćena bolom, ne predstavlja razlog za prestanak dojenja.

Zapravo, mnogo je veća verovatnoća da će infekcija biti brže eliminisana ukoliko majka nastavi sa dojenjem. Pročitaj sve

Refleks otpuštanja mleka

Koliko puta se desilo da mleko “neće da krene?” Samo deo mleka u dojkama se skuplja u mlečnim kanalima – duktulama, koji se nalaze blizu bradavice,  ali većina mleka se nalazi raspoređena u ostalim delovima dojke.  Refleks otpušanja mleka „gura“ to mleko u mlečne kanale da bi bilo dostupno bebi.
U toku podoja bebino sisanje stimuliše ovaj refleks.  Kada beba započne podoj pokreti koje prave njena usta, jezik i vilica  šalju nervni impuls hipofizi koja utiče na otpuštanje prolaktina i oksitocina. Hormon oksitocin stimuliše refleks otpuštanja mleka iz dojki. Oksitocin daje impuls mlečnim žlezdama – alveolama da se stegnu i izguraju mleko iz svih delova dojke. Mišici dalje šalju mleko ka duktulama koje se nalaze u pozadini bradavice iza areole (na 2-2.5cm dubine) tako da je mleko dostupno bebinim ustima.

Bilo koji od ovih znakova moze biti znak da refleks ispuštanja mleka radi kako treba:
• Stezanje materice (kontrakcije)
• Bockanje kao iglicama kroz dojku (neke žene ovo ne osećaju, a neke osećaju samo u prvim nedeljama dojenja)
• Za vreme podoja iz druge dojke mleko kaplje
• Promena u bebinom ritmu sisanja i gutanja od brzog ritma do sporijeg ritma sisanja sa gutanjem i disanjem izmedju gutljaja
• Pojava mleka u uglu bebinih usana
• Osecaj opuštanja u maminom telu (relaksacije)
Majke opisuju na razlicit način ovaj osećaj, kao: peckanje, štipanje, bockanje, iglice u dojkama, pa do probadajuceg bola i grča. Dok druge majke ne osećaju nista ili osete tek ponekad neki od ovih simptoma. Najpouzdaniji znak da refleks radi je promena ritma bebinog sisanja i gutanja u toku samog podoja od brzog sisanja i ponekog gutanja ka sporijem sisanju i gutanju. Ukoliko beba lepo napreduje,  svaka majka može biti sigurna da njen refleks lepo funkcioniše bez obzira da li ga ona oseća ili ne.
U toku jednog podoja može doći i do više aktiviranja refleksa ispuštanja mleka. Na taj način beba sebi osigurava dovoljno “zadnjeg” kao i “prednjeg” mleka. Pročitaj sve

Nega dojki pre i posle dojenja

Po mišljenju stručnjaka, važno je oprati ruke pre početka dojenja.

Da bi se izbegle iritacije, ili čak i ragade, preporučljivo je da se dojke masiraju nekoliko minuta pre podoja. Takođe je preporučljivo oprati ruke da bi se izbegla infekcija izazvana gljivom – Candida Albicans, koja je prisutna kada odojče ima male bele tačkice u usnoj duplji. Infekcija može da se prenese i na majku tokom dojenja i bradavice mogu na postanu crvene i bolne. Iako je ovo iritacija, to nije ozbiljan problem i može lako se izleči uzimanjem lekova koje lekar prepiše. Dojka ne zahteva neki specijalan medicinski tretman ili neki poseban proizvod, jer lučenje iz Montgomerijevih žlezda obezbeđuje neophodnu vlažnost I zaštitu.

Po mišljenju stručnjaka, važno je oprati ruke pre početka dojenja. Neposredno pre dojenja operate dojke mlakom vodom i sterilnom gazom ili praktičnom vlažnom maramicom, specijalno namenjenom za brisanje dojki u periodu dojenja. Vodite računa da su napravljene od prirodnih materijala i supstanci i da ne zahtevaju naknadno brisanje. Osim toga, proverite da ne sadrže aktivne supstance koje suše kožu, ili parfeme, koji mogu da izmene prirodni miris majke i uznemire bebu.

Pročitaj sve

Problemi u dojenju

Prepune dojke
Prepunjenost dojki nije isto što i njihova napetost. Dojka može da bude teška, topla i puna, ali to je sasvim normalna pojava. Međutim, kada je proizvodnja mleka velika, a potrošnja mala, dolazi do prepunjenosti dojke i začepljenja mlečnih kanala.

• Simptomi: Tvrde, ravne ili uvučene bradavice, dojka je uvećana, a koža zategnuta i sjajna. Areola je vruća i osetljiva, a odojče ne može da uhvati bradavicu.

• Rešenje: Obe dojke treba često i potpuno isprazniti, a između dva podoja na njih treba stavljati hladne  obloge. Potrebno je, pre podoja, izmlazati višak mleka i omekšati dojku. Odojče treba postaviti u odgovarajući položaj na dojci i proveriti da li pravilno guta. Po završetku podoja, ponovo staviti hladne obloge.

Bolne (ispucale) bradavice
U prvim danima nakon porođaja, javlja se blagi bol u bradavicama, jer još uvek nisu „razrađene“. Međutim ako dođe do njihovog oštećenja, pa one postanu bolne i-ili ispucale, to je siguran znak da nešto nije uredu Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.