Online shop

Dojenje

Dojenje je idealan način hranjenja deteta jer majčino mleko je detetova prirodna hrana koja sadrži sve potrebne sastojke u pravim razmerama u prvim mesecima života. Ali, kao i bilo koja nova veština, dojenje se mora naučiti i može vam se učiniti mnogo teže nego što ste očekivali. Ipak ne odustajte, jer dojenje je najbolja hrana za vaše dete, i za vas, a kad jednom to ustalite, može postati pravo zadovoljstvo.

Sisanje će izazvati reakciju koja vodi do oslobađanja hormona koji pomaže proizvodnju mleka u dojkama i refleks otpuštanja koji omogućuje mleku da prolazi kroz vaše dojke do bradavica. Odmah nakon porođaja i nekoliko prvih dana, grudi stvaraju kolostrum, tečnost bogatu belančevinama i prepunu antitela. Nakon toga sledi nadolazak pravog mleka koje uvek izaziva da u dojkama osećate težinu i neugodnost. Neugodnost će nestati čim se dojenje ustali.

U prvoj fazi hranjenja deteta, iz dojke izlazi pred mleko, ono sadrži puno vode što može dosta utoliti žeđ. Nakon pred mleka sledi kalorično pravo mleko koje zadovoljava glad vašem detetu i pomaže mu da raste. Da biste bili sigurni da je vaše dete svaki put dobilo pravo mleko, trebate ga hraniti toliko dugo koliko ono želi iz jedne dojke pre nego mu ponudite drugu. Ako je vaše dete dovoljno sito nakon što je prestalo sisati iz jedne dojke, upamtite da sledeće hranjenje počnete sa drugom dojkom. Vaše grudi stvaraju mleko kao odgovor na hranjenje deteta, pa što vaše dete više jede, vaše će dojke stvarati više mleka. Dopuštajući svom detetu da sisa toliko dugo koliko želi, omogućićete da se stvori potrebna količina mleka.

PRONAĐITE NAJBOLJI POLOŽAJ

Pronalaženje položaja koji najbolje odgovara vama i vašem  detetu jedan je od najvažnijih faktora za uspešno dojenje, zato se ne bojte eksperimentisati. Odmah nakon rođenja, dok ste još uvek osetljivi, sedeti na niskoj stolici sa mnogo mekanih jastuka biće vam udobnije nego sedeti na krevetu. Možete lagano podići kolena tako da stopala položite na nisku hoklicu, ili stavite jastuk na krilo da biste podigli dete i jastukom obložili svoje trbušne mišiće.
Držite dete tako da njegovo telo bude u ravni sa vašim grudima kako ne bi moralo zaokretati glavu da bi sisalo. Sednite uspravno i nagnite se malo napred kako bi bradavica ušla u usta vašeg deteta. Proverite je li dobro prileglo na vašu dojku. To znači da vaše dete treba što više obuhvatiti areolu (tamni deo oko bradavice) svojim ustima, duž bradavice. Mlečne žlezde leže tačno ispod areole i dok vaše dete siše, ono uspešno izvlači mleko iz dojke. Proverite da nosić vašeg deteta nije pritisnut dojkom jer bi mu to otežalo disanje. Ako je vaše dete dobro smešteno, moći će lako disati.
Ne postoje pravila za hranjenje. Neka deca žele biti nahranjena svakih nekoliko sati, dok druga zadovoljno mogu provesti četiri do šest sati pre nego zatraže hranu. Vaše će vam dete dati do znanja kada je gladno, a vaša zaliha mleka biće regulisana nadomeštanjem i potraživanjem.

IZMLAZIVANJE MLEKA

Izmlazivanje mleka vam omogućuje da neko drugi nahrani vaše dete vašim mlekom. Možete izmlazivati mleko svojom rukom ili vam može biti lakše to učiniti pomoću pumpice ili aparata za izmlazivanje mleka. Najbolje vreme za izmlazivanje je onda kad imate najviše mleka, što znači ili ujutru ili, nakon što vaše dete odbaci noćno hranjenje, a to može biti naveče. Mleko se može izmlazivati iz dojke i držati u sterilizovanim boca  do 48 sati, ili se može zamrznuti i držati do 6 meseci. Sva oprema za hranjenje mora biti sterilizovana.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Avent ručna pumpica za izmazanje mleka + Avent tuferi 24 kom (SCF330/254)

  • Avent pumpica za izmlazanje sa kesicom za odlaganje mleka (SCF330/603)

  • Avent jednokratni tuferi za grudi 30 komada ( SCF254/30 )

Slični postovi

Položaji za dojenje bebe

Dojenje čuva pluća bebe

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.