Online shop

Čudesni sat života

Zašto je prvi sat po rođenju „čudesni sat života“?

Kada zdrava novorođenčad budu postavljena na majčin trbuh i grudi uz kontakt koža na kožu odmah nakon rođenja, ona pokazuju čudesne sposobnosti. Ona su budna. Ona mogu da puze, stimulisana majčinim nežnim dodirom, preko njenog trbuha posežući za majčinom dojkom. Počinju da dodiruju i masiraju majčinu dojku. Prvi nežni dodir bebine ručice ili glave na majčinoj dojci stimuliše oslobađanje majčinog oksitocina, čime počinje da teče mleko i pojačava se osećanje ljubavi prema bebi.

 

 

 

Beba potom miriše, proba i liže majčinu bradavicu. Konačno ona se pričvrsti na bradavicu i hrani se. Ovaj sled događaja je važan za opstanak ljudskog mladunčeta. Iako mnogi autori opsuju ova normalna ponašanja novorođenčeta, tek sada otkrivamo važnost pružanja prilike majci i detetu da to iskuse. Po prvi put, istraživači su procenili efekat vremena prvog podoja na mortalitet novorođenčadi – pokazujući da smrtnost  novorođenčadi može biti manji ako se sa dojenjem počne u prvom satu po rođenju.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Avent varijabilna cucla (SCF635/27)

  • Avent varalica 6-18m Ultra soft - za dečake (SCF226/22)

  • Avent Varalica 6-18m Classic Orthodontic (SCF182/15)

Slični postovi

Obim glave kod beba

Grčevi kod beba

1 komentara:

  • Sanjaaaaaaaa
    02.01.2018.

    Dojenje je jedna od najdivnijih stvari na svetu.Nikad to nisam razumela dok nisam pocela dojiti svoje dete.Velicanstven osecaj.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.