Online shop

Opuštenost grudi

Dojenje ne utiče na opuštenost grudi

Na opuštenost grudi kod žena ne utiče dojenje već trudnoća, broj rođene dece, pušenje i godine starosti, tvrde naučnici. Dojenje ne utiče na opuštenost grudi kod žena, već je uzrok tome trudnoća, zaključak je stručnjaka na nedavno održanoj Konferenciji članova Američkog udruženja plastičnih hirurga, prenosi BBC. Prema njihovom mišljenju, stepen opuštenosti grudi povećava se s brojem rodjene dece, a važni faktori su pušenje i godine starosti. Autor studije, američki plastični hirurg Biran Rinker rekao je da se nada da će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled posle perioda dojenja deteta.

 


Rinker je objasnio da je na zamisao o sprovodjenju istraživanja došao nakon što mu je u ordinaciju stizao velik broj pacijentkinja sa zahtevom da im obavi plastičnu rekonstrukciju dojki koje su im se, prema njihovom mišljenju, "opustile zbog dojenja".

 

 

On je zbog toga sa kolegama Univerziteta u Kentakiju odlučio da sprovede istraživanje u kome su učestvovale 132 žene koje su se u periodu od 1998. do 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi. Većina žena je bar jednom bila u drugom stanju, a gotovo 60 odsto medju njima je bar jednom dojilo dete.Tim naučnika prikupio je podatke od svake pacijentkinje, medju kojima su bili podaci o težini, visini, veličini brushaltera koji su nosile tokom trudnoće i da li su ikada pušile.

 


Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u nivou ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu, ali su ustanovili da se nivo opuštenosti grudi povećavao sa brojem rodjene dece, pri čemu je jedan od važnih faktora bilo i pušenje. "Naime, pušenje razgradjuje vezivnotkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja 'drži' grudi", objasnio je dr. Rinker.On je napomenuo da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i korišćenje neodgovarajuće vrste brushaltera.

Izvor: Tanjug

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • AVENT PUMPICA ZA IZMAZANJE + 3 VIA ŠOLJE SCF330/13

  • Avent Via šolje - sa poklopcima i adapterima za bebe (SCF618/10)

  • Avent pumpica za izmlazanje sa kesicom za odlaganje mleka (SCF330/603)

Slični postovi

Posteljica kao lek za brži oporavak porodilje

Psihologija i dojenje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.