Online shop

Hranjenje bočicom

Ako se odlučite za hranjenje bočicom , trebali biste svojom odlukom zadovoljni. Ne osećajte krivicu i ne mislite da svom detetu dajete drugorazredno mleko. Takvi osećaji će samo oduzeti zadovoljstvo koje trebate osećati dok hranite svoje dete. Svako hranjenje iskoristite najbolje što možete, smestite se ugodno i poklonite detetu svu svoju pažnju.Adaptirana-prilagođena mleka

Adaptirano mleko je proizvedeno na poseban način kako bi osiguralo sve vitamine i minerale potrebne vašem detetu. Najčešće su adaptirana mleka napravljena od kravljeg mleka koje se posebno prerađuje kako bi postalo svarljivije i njegova je hranjiva vrednost što je moguće sličnija majčinom mleku. Ako je poznato da vaše dete ne podnosi mleko ili u porodici postoji velika sklonost prema alergijama koje su povezane sa kravljim mlekom, može vam se savetovati da se odlučite za alternativno u zamenu za regularno adaptirano mleko. To je često mleko na bazi soje, ali su dostupna i još neka. Važno je da se alternative koriste samo uz preporuku lekara.

 


Adaptirano mleko je dostupno u prahu i priprema se sa hladnom prokuvanom vodom. Važno je pratiti uputstva na omotu ili limenci zato što se sa količinama mora postupati oprezno jer dete mora primiti ispravno odmerenu količinu hranjivih stvari. Ne dolazite u iskušenje dodati još praha nego što se preporučuje zato što prejaka hrana može naškoditi vašem detetu. Dostupna su  i već pripremljena adaptirana mleka, u kartonskim kutijama ili bocama. Već pripremljena adaptirana mleka su skuplja od mleka u prahu, ali su vrlo praktična kad sa svojim detetom niste kod kuće.

 

Kako hraniti bočicom

Pripremite adaptirano mleko prema uputstvu i napravite ga dovoljno za 24 sata. Stavite bočice da se hlade sve dok vam ne zatrebaju i nakon tog vremena svu neiskorišćenu hranu morate baciti. Nikad ne koristite ponovo preostalo mleko jer je ono dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Neka deca sa zadovoljstvom prihvataju bočicu sobne temperature, ali ako vaše dete više voli da mleko bude toplo, zagrejte bočicu u grejaču za bočice ili u posudi sa vrućom vodom. Uvek proverite temperaturu sadržaja na vašem zglobu pre nego bočicu date svom detetu da pije, kako biste bili sigurni da nije vruća.

 


Proverite prolazili mleko kroz određenom brzinom. Ako vaše dete mora prejako potezati kako bi došlo do mleka, protok je prespor i trebaće vam cucla sa većim otvorom. Ili ako vaše dete prenaglo guta i ako se mleko cedi niz negova usta, protok je prebrz i cucla treba imati manji otvor. Ako se cucla spljošti do ga hranite, izvadite je nežno iz detetovih usta kako bi se napunila vazduhom, zatim vratite u usta.

 


Ako želite podsticati dete da jede prelazite cuclom preko njegovih usana. Kad se usta otvore, stavite cuclu između njegovih usana i vaše će dete početi sisati. Držite bočicu ukoso kako bi cucla stalno bila ispunjena hranom, a vaše dete ne bi gutalo vazduh što može izazvati podrigivanje. Nikad ne dopustite da se dete hrani kako ono želi jer bi moglo povraćati i ugušiti se. Nemojte dodavati u hranu za bočicu tvrde dodatke poput čajnog dvopeka, pirinča za decu – to bi moglo prouzrokovati gušenje.

 


Količina mleka koja je potrebna vašem detetu menjaće se kako ono bude počelo dobijati na težini. U početku može uzeti samo nekoliko grama, ali to će se povećavati. Podrigivanje može ponekad biti problem, zato pokušajte hranjenje prekinuti i neka vaše dete podrigne tako da ga držite naslonjeno na vaše rame ili ga položite u svoje krilo i trljajte mu leđa. To možete učiniti i nakon što ga do kraja nahranite. Dete može izbaciti malo mleka tokom ili nakon hranjenja i to je sasvim normalno. Ako povraćanje postane često i snažno, moratre se obratiti lekaru.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Avent Flašica za bebe - Natural 240ml (SCF053/17)

  • CANPOL ČETKA ZA ČIŠĆENJE FLAŠICA I CUCLI SA SUNĐEROM 2/410

  • Avent flašica Classic Plus 260 ml - Pingvin (SCF574/14)

Slični postovi

Pušenje i dojenje

Dojenje čuva pluća bebe

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.