Online shop

Kako hraniti bebu?

Majčinino mleko je najbolja moguća hrana za vaše dete zato jer sadrži u pravim razmerama sve što njemu treba, a i menja se kako dete raste. Sadrži antitela koja štite novorođenče i lako je svarljivo pa retko izaziva smetnje u želucu. U dojenje dece ređe se razvijaju bolesti poput ekcema i astme i manje su sklona nekim upalama.

 

Dojenje vam donosi mnoge prednosti. Ne samo da je majčino mleko besplatno i uvek pri ruci, prave temperature, ono pušta i hormone koji podstiču uterusu da se povuče na svoju pravu meru mnogo brže. Ono koristi i kalorije pa će vam to pomoći da povratite svoj telesni oblik.


Tokom trudnoće koža oko bradavica postajaće sve tamnija i pojačane lojne žlezde pojaviće se poput čvorića u areoli, tamnom delu koji okružuje bradavicu. Kako vaša trudnoća napreduje, bradavice će postajati mekše. Ako ih lagano masirate, one će postati gipkije. Dodatno negujte svoje grudi, perući ih i brišući u podmakloj trudnoći kad mogu malo popucati, i izbegavajte koristiti sapune koji isušuju kožu. Moža ćete morati koristiti jastučiće za grudi kako bi ste izbegli tragove koji se mogu pojaviti na odeći.


Majčino mleko je besplatno, a jedini dodatak koji morate platiti pre svega su grudnjaci za dojilje i jastučići za grudi. Odaberite pamučne grudnjake za dojilje koji se kopčaju spreda sa prilagodljivim naramenicama i zatvaračima jer će se vaše grudi menjati. Pričekajte do optprilike 30. Nedelje trudnoće pre nego kupite grudnjak za dojilje - onaj koji vam tada pristaje, pristajaće vam i kad se dete rodi.

 

Ako budete morali izmlazivati mleko, treba će vam nekoliko bočica i cula, oprema za sterilizaciju, a možda i pumpica za grudi.


Hranjenje bočicom
Za dojenčad hranjenu bočicom proizvodi se posebno adaptirano mleko. Ono sadrži  odgovarajuće razmere vitamina i minerala koji su dojenčetu potrebni za rast. Adaptirano mleko ima više belančevina nego majčino mleko, a to znači da se duže vari. Postoji više vrsta od kojih možete odabrati, a najveći deo njih se temelji na kravljem mleku, iako su dostupne i druge mogućnosti prilagođene deci kojima je iz medicinskih razloga, potrebna posebna ishrana. Veoma je važno slediti uputstva za pripremu adaptiranog mleka jer prevelika ili premala količina može naškoditi.


Jedna od najvećih prednosti hranjennja na bočicu jeste da vi i vaš partner međusobno možete podeliti obroke, tako da oboje možete vreme hranjenja koristiti da upoznate svoje dete. Higijena je veoma važna kad hranite na bočicu zato što vaše dojenče ne dobija zaštitu od antitela koju bi dobilo od majčinog mleka. Posebno morate paziti kako perete i sterilišete bočice i cucle. Postoji nekoliko načina sterilisanja opreme za hranjenje i važno je odabrati način najprikladniji vašim potrebama.


Osim adaptiranog mleka, trebaće vam najmanje šest bočica i cucla sa poklopcima, aparat za sterilizaciju, četka za bočicu, a možda će vam koristiti i grejač za bočicu za noćne obroke.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici MAMA I BEBA

  • CBX hranilica Taima (68832)

  • CBX hranilica Anaoki (68894)

  • KIDS II INGENUITY BEBI STOLICA 2U1 PINK 60357

Slični postovi

Hranjenje bočicom

Ishrana odojčeta po mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.