Online shop

Koliko dugo dojiti?

Kako i koliko dugo dojiti?

Ne gledajte na sat da biste kontrolisali koliko često ili kako dugo dojite. Naprotiv, probajte se opustiti i slediti instinkt. Ako je dete nemirno i plače, nahranite ga ponovno iako ste to tek učinili. Dojenje je vrlo individualan proces i svaka mama i njeno novorođenče, moraju ga savladati zajedno. Obično nove mame pitaju koliko često treba dojiti dete. Ali za to se ne trebate brinuti. Dete će nametnuti režim. Neke se bebe hrane po četiri minute na svakoj dojci šest puta dnevno, dok se druge mogu hraniti po dvadeset minuta na svakoj dojci dvanaest puta dnevno.

 

Normalno je da prvih meseci bebu dojite deset do dvanaest puta u dvadesetčetiri sata, ali po potrebi i češće.
Majčino mleko je brzo i lako svarljivo, pa hranjenje i svakih sat do sat ipo nije neobično za male bebe čiji želudac je veličine njene šake. Zapamtite da dojenje za vašu bebu nije samo izvor hrane, već i potreba za druženjem sa majkom, želja za majčinom blizinom, toplinom, sigurnošću i još puno toga.


Dojenje neće biti uspešno ako u podoju ne dođe do tzv. let down refleksa ili refleksa otpuštanja mleka. Podoj započinje tako da beba vuče brzo i guta brzo, prvo, vodenastije mleko iz dojke. Nakon toga trebao bi uslediti refleks otpuštanja mleka, koji majka obično oseti kao vrlo laganu senzaciju u dojci. Detetovo sisanje se lagano uspori i mogu se uočiti vrlo polagani i dugački gutljaji. Nakon refleksa otpuštanja mleka, beba dolazi do masnijeg, kaloričnog mleka, koje joj treba za rast i razvoj.

 

Izaberite nakon početnih pokušaja, položaj koji vam je pri dojenju najudobniji, ležeći ili sedeći. Ako vam je lakše, stavite nešto ispod nogu i poduprite leđa. Dete bi u odnosu na vas trebalo biti u okomitom položaju ako vam je u naručju ili paralelno s vama ako ste u ležećem položaju. Detetov položaj mu mora omogućavati nesmetan pristup dojci u kojem se neće morati saginjati ili izvijati, ili okretati glavicu na bilo koju stranu kako bi moglo prihvatiti bradavicu.

 

Detetova usta kod započinjanja podoja moraju biti širom otvorena. Vaša bradavica mora se naći duboko u detetovim ustima, tako da ono svojim jezikom može stimulirati područje dojke ispod bradavice i tako prazniti mlečne rezervoare. Tako ćete takođe smanjiti mogućnost oštećivanja bradavice pri podoju.

 

Izvor: http://www.klubtrudnica.net

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

  • TORBA SMART TRIKE CHIC BEIGE MELANGE

  • Torba za Xari bebi kolica sicilian red (s1200-10)

  • Mima velika torba za mame camel (s1609-25)

Slični postovi

Da li prestati dojiti sa pojavom infekcije? NE!

Psihologija i dojenje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.