Online shop

Najčešće greške kod dojenja koje vode ka nedovoljnoj količini majčinog mleka

Mnoge porodilje zbog nedostatka iskustva ili neznanja, prave neke greške i tako dovode sebe u situaciju  da nemaju dovoljno mleka za svoju bebu.

Ako ste poput većine žena, započeli ste putovanje u majčinstvo ispunjeni velikim nadama i očekivanjima. Možda ste pročitali sve knjige i tekstove na svim sajtovima. Bili ste uzbuđeni i sa nestrpljenjem ste čekali da počnete da dojite i povežete se sa vašom bebom.

Greške kod dojenja beba

Bez obzira na to da li uopšte nemate poteškoće prilikom dojenja, ili imate problema sa mastitisom, bolnim ragadama ili tvrdim bradavicama, ili možda nemate dovoljno mleka, važno je da posvetite više pažnje stvarima koje mogu da krenu pogrešno. Naoružani ovim informacijama, možete prilagoditi svoj raspored dojenja i razviti zdrave navike kako biste izbegli neke od najčešćih grešaka.

Da bismo vam pomogli, kreirali smo ovu listu od 8 najčešćih grešaka koje ne želite da napravite. Ako ste trenutno zabrinuti da li imate dovoljnu količinu mleka, ili osećate tegobe, ovu listu možete koristiti kao smernice, uz obaveznu konsultaciju sa vašim lekarem.

 1. Raspored  dojenja/izmazanja

Bez obzira da li dojite ili koristite pumpe za izmazanje po unapred utvrđenom rasporedu, ili vaša beba ima neograničen pristup vašem mleku, važno je pobrinuti se da se beba hrani dovoljno često.  Prilikom hranjenja, ako vaša beba ne jede dovoljno, tako da isprazni obe dojke, možete upotrebiti pumpu za izmazanje. Redovno pražnjenje grudi podstiče da se one ponovo napune, i to zahvaljujući Povratnom inhibitoru laktacije (eng. FIL – Feedback Inhibitor of Lactation).

Povratni inhibitor laktacije deluje lokalno u dojci – kad se dojke prepune, njegova visoka koncentracija u mleku u alveolama zaustavlja dalju proizvodnju. Kad su dojke prazne, njegov izostanak dopušta alveolama da dalje proizvode mleko.

Upravo je FIL krivac za smanjenje proizvodnje u prepunjenim grudima koje se neredovno ili nepotpuno prazne.

U prvim nedeljama proizvodnju mleka podržavaju prolaktin i oksitocin. Nakon toga prepuštaju svoju ulogu sisanju.

Kada ste sa detetom, najbolje je ne postavljati nikakva ograničenja kada i koliko često beba može da se hrani. Čak i ako imate raspored, neka on bude fleksibilan. Na taj način ćete na prirodan način stimulisati vaše grudi za efikasnu proizvodnju mleka.

Ako ste zaposlena majka i udaljeni ste od bebe, potrebno je da koristite pumu na svakih nekoliko sati po 15 minuta na svakoj dojci. Kada ste sa bebom,  u tom slučaju bebi  je potreban neograničen pristup dojenju. Ako redovno preskačete neki od termina za izmazanje, može da dođe do smanjene proizvodnje mleka, jer šaljete signal vašem telu da se beba retko hrani i da joj je potrebno manje mleka, što u stvari nije slučaj.

 1. Razdvajanje mame i bebe nakon porođaja

Fizička blizina majke i deteta, naročito kontakt koža na kožu, dovodi do više pokušaja dojenja, bržeg odgovora majke na detetove znake gladi, normalnog uzorka sisanja, toplotne koregulacije, imunološke zaštite deteta.

Ako ste odvojeni od deteta nakon porođaja, ne brinite se previše, pojedina istraživanja su pokazala da dojenje i u takvim situacijama može da bude uspešno, pogotovo ako uspostavite zdravu rutinu dojenja.

 

 1. Upotreba flašice

Najbolje je sačekati sa flašicom ili veštačkim bradavicama prvih mesec do dva dana nakon porođaja. Savetujemo da upotrebljavate bradavice sa usporenim protokom koje imitiraju dojke u što većoj meri. Ako koristite pumpu za izmazanje, od izuzetne važnosti je da se pridržavate rasporeda, jer postoji opasnost da ostanete bez mleka ako preskočite veliki broj sesija.

 1. Hidratacija

Osnovi sastojak majčinog mleka je voda (80%). Šta se događa ako niste hidrirani?

Jednostavno nemate dovoljno sastojaka potrebnih za mleko koje vaša beba zahteva. Dobra smernica za većinu majki je da unose u sebe minimum 2 l vode dnevno, ili tečnosti u vidu ceđenih sokova ili čajeva.

 

 1. Pogrešna ishrana

Hrana bogata hranljivim materijama povećava hranljivu vrednost vašeg mleka, pojačava vaš imunološki sistem i održava vas dovoljno zdravim da nastavite dugoročno dojenje. Ako unosite u sebe mnogo masnih ili slatkih namirnica koje nemaju nutritivnu vrednost, to može negativno da utiče na vaše zdravlje i dojenje.

Veruje se da neka hrana pomaže povećanju količine mleka. Neke od tih namirnica uključuju ječam, zob, komorač, spanać i pivski kvasac.

Neke namirnice mogu da pokvare ukus i miris vašeg mleka, poput luka, što može da utiče na bebu da odbije da sisa, a pojedine vrste povrća mogu da uzrokuju gasove kod beba. U tom slučaju obratite pažnju kako vaša beba reaguje nakon konzumiranja određene hrane i prilagodite svoju ishranu u skladu sa tim.

 1. Stres

Jedna česta greška kod dojenja koja se često zanemaruje je prekomerni stres.

Stres može da sabotira vaše telo na razorne načine, slabeći vaš imunološki sistem i da utiče negativno na proizvodnju mleka. Dojenje oslobođa “hormone  sreće” i na taj način se organizam bori protiv depresije i smanjuje stres kod majke. Potrebno je da prepoznate uzroke stresa u važem životu i preduzmete mere da te uzroke eliminišete.

 1. Nedostatak sna

Nedostatak sna je poput stresa, ne zaustavlja samostalno proizvodnju mleka , već deluje tako što utiče na snagu vašeg imunološkog sistema, povećava šanse da preskočite hranjenje ili izmazanje, što utiče na smanjenje proizvodnje mleka, ako se dešava prečesto.

Ulaganjem u dobar prenosivi krevetac za bebe, možete dobiti više vremena za spavanje i odmor. Ovi lagani prenosivi kreveci omogućuju vašem detetu sigurno mesto za odmor, dok vi spavate u krevetu pored, bez ustajanja za dojenje, ili premeštanja bebe.

 1. Pogrešan grudnjak

Odabir grudnjaka je vrlo važan, jer pogrešan grudnjak može da izazove nelagodu i povećava rizik od začepljenja kanala, kao i drugih problema. Najbolji grudnjaci za dojenje omogućuju da lako i udobno dojite vašu bebu, bez obzira gde se nalazite.

 

Izvor: www. breastfeeding-magazine.com

 

 • Avent Via šolje - sa poklopcima i adapterima za bebe (SCF618/10)

 • Avent jednokratni tuferi za grudi 30 komada ( SCF254/30 )

 • CANPOL SILIKONSKE BRADAVICE EASY START LARGE 18/603

Slični postovi

Odvikavanje od dojenja

Nega dojki pre i posle dojenja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.