gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Nega dojki pre i posle dojenja

PDFŠtampaEl. pošta

( 14 Glasova )
Nega dojki pre i posle dojenja, 4.2 out of 5 based on 14 votes . MamaiBeba.rs

Po mišljenju stručnjaka, važno je oprati ruke pre početka dojenja.

Da bi se izbegle iritacije, ili čak i ragade, preporučljivo je da se dojke masiraju nekoliko minuta pre podoja. Takođe je preporučljivo oprati ruke da bi se izbegla infekcija izazvana gljivom – Candida Albicans, koja je prisutna kada odojče ima male bele tačkice u usnoj duplji. Infekcija može da se prenese i na majku tokom dojenja i bradavice mogu na postanu crvene i bolne. Iako je ovo iritacija, to nije ozbiljan problem i može lako se izleči uzimanjem lekova koje lekar prepiše. Dojka ne zahteva neki specijalan medicinski tretman ili neki poseban proizvod, jer lučenje iz Montgomerijevih žlezda obezbeđuje neophodnu vlažnost I zaštitu.

Po mišljenju stručnjaka, važno je oprati ruke pre početka dojenja. Neposredno pre dojenja operate dojke mlakom vodom i sterilnom gazom ili praktičnom vlažnom maramicom, specijalno namenjenom za brisanje dojki u periodu dojenja. Vodite računa da su napravljene od prirodnih materijala i supstanci i da ne zahtevaju naknadno brisanje. Osim toga, proverite da ne sadrže aktivne supstance koje suše kožu, ili parfeme, koji mogu da izmene prirodni miris majke i uznemire bebu.

Nakon dojenja, operite dojke mlakom vodom bez sapuna i ostavite ih, kad god je moguće, da se osuše prirodnim putem, na vazduhu. Preporučljivo je koristiti uloške za grudi napravljene od materijala koji diše i koji omogućava koži da uvek bude suva. Takođe se preporučuje da povremeno poprskate bradavice i areole kapljicama svog mleka, naročito u slučaju ragada. Majčino mleko ima svojstva koja sterilišu, hrane, vlaže i leče kožu. Pre stavljanja bebe na dojku, proverite da li joj je slobodan nos i da beba može slobodno da diše. Ukoliko ima potrebe, možete da koristite i fiziološki rastvor.

Izvor: BebinIzbor

 

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari