Online shop

Odvikavanje od dojenja

 

Odvikavanje od dojenja

Odvikavanje od dojenja po definiciji počinje kada dete započne uzimati bilo kakvu drugu hranu osim majčinog mleka. Postoji uglavnom nekoliko pristupa odvikavanju: postepeno, delomično (preskakanje samo nekih dojenja), iznenadno, planirano i prirodno. Vrlo je retko da se dete mlađe od 

godinu dana odvikne samostalno tj. prirodno, ali naravno nije nemoguće. Svako je dete posebno i ima vrlo individualni razvojni put.


Odvikavanje u prvoj godini može uslediti kada bebi počnu izbiati zubići ili kad beba počinje učiti nove veštine npr. puzati, nerado se smiruje jer je preokupirana svojim novootkrivenim mogućnostima i lako ju je, pogotovo u uzrastu od šest do dvanaest meseci, omesti u dojenju pa bi joj zbog toga i trebalo omogućiti mirnije uslove prilikom hranjenja.

 

Ako je dete starije od šest meseci, savet je da se dete prvo podoji, pa da mu se tek tada ponudi "čvrsta" hrana, jer će u obrnutom redosledu naravno biti potpuno nezainteresirano za dojenje. U uzrastu do godinu dana, ako dete odbija dojenje (dojenje je ređe i kraće), poželjno bi bilo da se majka, ako ima mleka, nastavi izmlazivati pa detetu umesto bilo kakvog alternativnog ponudi svoje mleko pa onda hranu, kašice i povrće priprema na svom, izmlazanom mleku.

 


Preporuka UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije (WHO) je da bi se dete trebalo dojiti do druge godine života, pa nastaviti i dalje sve dok majka i dete to uzajamno mogu i žele.

Izvor: http://www.klubtrudnica.net

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • FLAŠICA SILIKON 240ML, BABY BLUE

  • FLAŠICA KAUČUK 110ML, BABY BLUE

  • Avent poklon set - roze slonče (SCD628/01)

Slični postovi

Raspored za flašicu

Cirkularni karijes ili sindrom flašice

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.