Online shop

Položaji za dojenje bebe

Kako da te držim? - Položaji i saveti za uspešno dojenje           
Dojenje, jedan od najprirodnijih činova na svetu. Učenje kako držati i podupirati vašu bebu u udobnom položaju zahteva koordinaciju — i strpljenje. Ali i nalaženje poze za dojenje koja odgovara i vama i vašem detetu je stvarno vredno truda. Vas dvoje ćete dojeći provesti sate i sate svakog dana. Evo nekoliko proverenih poza vrednih pokušaja, kao i saveta kako bez poteškoća otpočeti s dojenjem.
Položaj „Kolevka“
Ovaj klasični položaj za dojenje zahteva da glavu svoje bebe smestite u pregib svoje ruke (savijete ruku u laktu). Sednite na stolicu koja ima naslon za ruke ili na krevet s dosta jastuka. Podignite noge na malu stolicu, stolić ili bilo koju drugu uzdignutu površinu kako biste izbegli naginjanje ka dole prema svom detetu. Držite je u svom krilu (ili na jastuku u svom krilu) na način da beba leži na strani licem, trbuhom i kolenima okrenuta prema vama. Podvucite njenu donju ruku pod svoju.

Ukoliko bebu dojite na desnoj dojci, oslonite njenu glavu na pregib vaše desne ruke. Ispružite podlakticu i oslonite je tako da podupirete bebin vrat, kičmu i zadnjicu. Naslonite bebina kolena na vaše telo, u visini vaše leve dojke ili tačno ispod nje. Beba bi trebala ležati u horizontalnom položaju ili pod blagim uglom.

Ovaj je položaj najbolji za: bebe vaginalno rođene u terminu. Neke majke kažu da im je teško namestiti bebina usta na bradavicu, tako da će vam ovaj položaj možda više odgovarati kada mišići vrata vaše bebe malo ojačaju, sa oko mesec dana starosti. Ženama koje su se porodile carskim rezom dojenje u ovom položaju može vršiti preveliki pritisak na abdomen.
„Unakrsni“ položaj
Takođe poznat kao „unakrsna kolevka“, ovaj položaj se razlikuje od prethodnog u tome što prilikom dojenja ne podupirete bebinu glavu pregibom svoje ruke. Umesto toga, vaše ruke zamjenjuju uloge. Ukoliko bebu dojite na desnoj dojci, koristite svoju levu šaku i ruku za pridržavanje deteta. Rotirajte bebino telo tako da su njena prsa i trbuh okrenuti prema vama. Palcem i prstima iza bebine glave i ispod ušiju navedite bebina usta na dojku.

Ovaj je položaj najbolji za: manje bebe i decu koja imaju problema s hvatanjem bradavice. Položaj „Zahvat“ ili „Fudbalska lopta“
Kako i samo ime kaže, u ovom položaju smestite bebu ispod vaše ruke (na istu stranu na kojoj nameravate dojiti) kao fudbalsku loptu ili torbicu. Najpre, pozicionirajte bebu na tu stranu pored sebe, a ispod vaše ruke. Trebala bi biti okrenuta prema vama, njen nos treba biti u ravni s vašom bradavicom a njna stopala prema vašim leđima. Oslonite ruku na jastuk u vašem krilu ili pored sebe i poduprite bebina ramena, vrat i glavu vašom rukom. Koristeći se tzv. „zahvatom C“, navedite bebina usta na vašu bradavicu, prvo bradom. Ali, budite oprezni — nemojte je previše gurati prema svojoj dojci jer će se beba početi odupirati i izvijati glavu iz vaše ruke. Koristite se vašom podlakticom kako biste joj poduprli gornji deo leđa.

Ovaj je položaj najbolji za: žene koje su se porodile carskim rezom (kako biste izbegli naslanjanje bebe na vaš stomak). A ukoliko je vaša beba malena ili ne može uhvatiti bradavicu, zahvat C vam pomaže navesti bebina usta na vašu bradavicu. Ovaj je položaj takođe odgovarajući za žene koje imaju velike grudi ili ravne bradavice, i za majke dvojki.
Položaj „Naslonjač“
Ako želite dojiti ležeći postrani u krevetu, zamolite svog partnera ili pomagača da postavi nekoliko jastuka iza vaših leđa kao potporu. Možete podmetnuti jastuk pod glavu i ramena, i također još jedan među vaša saviena kolena. Cilj je postići da vam leđa i kukovi budu u ravnoj crti. Bebu okrenite prema sebi, privucite je bliže i poduprite joj glavu vašu donjom rukom. Ili, poduprite joj glavu vašom gornjom rukom, dok donju ruku stavite pod svoju glavu kako ne bi smetala. Ukoliko je bebu potrebno podići kako bi bila bliže i u ravnini s vašom dojkom, postavite mali jastuk ili smotanu dekicu pod njenu glavu. Beba se ne bi trebala naprezati kako bi doprla do vaše dojke a ni vi se ne biste trebali naginjati prema njoj.

Ovaj je položaj najbolji za: žene koje se oporavljaju od carskog reza ili teškog poroda, kojima je sedenje neudobno.

 

Izvor: djeca.org

 

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CANPOL SILIKONSKE BRADAVICE EASY START LARGE 18/603

  • Avent pumpica za izmlazanje sa kesicom za odlaganje mleka (SCF330/603)

  • Jastuk za dojenje

Slični postovi

Dojenje

Dojenje čuva pluća bebe

Dojenje posle vakcine (AT zaštita)

Psihologija i dojenje

Rotavirus i dojenje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.