Online shop

Problemi u dojenju

Prepune dojke
Prepunjenost dojki nije isto što i njihova napetost. Dojka može da bude teška, topla i puna, ali to je sasvim normalna pojava. Međutim, kada je proizvodnja mleka velika, a potrošnja mala, dolazi do prepunjenosti dojke i začepljenja mlečnih kanala.

• Simptomi: Tvrde, ravne ili uvučene bradavice, dojka je uvećana, a koža zategnuta i sjajna. Areola je vruća i osetljiva, a odojče ne može da uhvati bradavicu.

• Rešenje: Obe dojke treba često i potpuno isprazniti, a između dva podoja na njih treba stavljati hladne  obloge. Potrebno je, pre podoja, izmlazati višak mleka i omekšati dojku. Odojče treba postaviti u odgovarajući položaj na dojci i proveriti da li pravilno guta. Po završetku podoja, ponovo staviti hladne obloge.

Bolne (ispucale) bradavice
U prvim danima nakon porođaja, javlja se blagi bol u bradavicama, jer još uvek nisu „razrađene“. Međutim ako dođe do njihovog oštećenja, pa one postanu bolne i-ili ispucale, to je siguran znak da nešto nije uredu • Simptomi: Bradavica je bolna na dodir, na njoj se javljaju ragade, a u težim slučajevima javlja se i krvarenje.

• Rešenje: Pre podoja treba stavljati tople obloge i naravno započeti podoj sa dojkom koja manje boli i koja je manje otekla. Treba voditi računa da se ravnomerno izmlaza mleko iz obe dojke. Normalno je da uvek ima više mleka u jednoj nego u drugoj, pa odojčetu treba dati da sisa tu puniju. Ukoliko oštećeno mesto veoma boli i krvari, tu dojku nekoliko dana treba poštedeti od podoja. Za to vreme redovno izmlazati mleko u šoljicu, pa ga kašičicom davati odojčetu.

Mastitis
Mastitis je upala mlečnih žlezda koja se manifestuje lokalnim i opštim simptomima.

• Simptomi: Crvena i bolna dojka, povišena telesna temperatura, malaksalost, glavobolja i ubrzan puls. Ako primetite neke od ovih znakova, najvažnije je da ne prekidate dojenje!

• Rešenje: Majka treba da odmara i po potrebi ukoliko to lekar prepiše da uzima antibiotike ili analgetike.

Mleč u bebinim ustima
Radi se o gljivičnom oboljenju sluzokože, od kojeg najčešće obolevaju i majka i dete. Odojče se obično zarazi pri prolasku kroz porođajni kanal, a iz njegovih usta, infekcija se prenosi i na dojku.

• Simptomi: Kod odojčeta se primećuju bele naslage u usnoj duplji, a kod majke crvenilo, sjaj i zategnutost bradavica i areola. Takođe, prisutna je i vaginalna gljivična infekcija.
• Rešenje: Majka treba da koristi „nistatin“ (ili dakatarin) kremu za mazanje bradavica, a vaginalete za lečenje vaginalne infekcije. Odojčetu, takođe, treba davati rastvor „nistatina“ kašičicom posle svakog obroka ili namazati „daktarin gel“ u tankom sloju, na jezik i sluzokožu usta.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CANPOL SILIKONSKE BRADAVICE EASY START SMALL 18/602

  • AVENT PUMPICA ZA IZMAZANJE + FLAŠICA NATURAL 60ML SCF330/699

  • Jastuk za dojenje

Slični postovi

Dojenje

Najčešće zablude o dojenju

Rizici nedojenja

Tate i dojenje

Položaji za dojenje bebe

Nega dojki pre i posle dojenja

Uzimanje meda za vreme dojenja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.