Online shop

Psihologija i dojenje

Debata o dojenju i dužini istog postoji već decenijama, ali nekako se čini da je dospela u žižu interesovanja u trenutku kada je internet postao dostupan svima. Posledično, svako postaje stručnjak u toj oblasti (a i u mnogim drugim) i daje sebi za pravo da objavljuje, komentariše i deli savete bez nekog posebnog znanja i iskustva. Samim tim, bilo bi dobro opovrgnuti neke mitove o dojenju, a ja ću se potruditi da se pritom držim svoje struke i proverenih izvora informacija.

Iako su zdravstveni benefiti dojenja opšte poznati (smanjenje smrtnosti od infektivnih bolesti kod novorođenčadi, smanjena verovatnoća od gastrointestinalnih i respiratornih problema kod beba koje su dojene najmanje 6 meseci itd.), ovde se neću baviti njima, već ću pokušati da predstavim neke od efekata koje dojenje ima na psihički život majke i deteta.

 

Majke koje doje, u odnosu na majke koje hrane dete na flašicu su:

  1. veštije u prepoznavanju emocionalnih stanja svoje dece

  2. senzitivnije na dečije potrebe (blagovremeno i na odgovarajući način odgovaraju na njih, što je povezano sa boljim emocionalnim, kognitivnim, moralnim i socijalnim razvojem deteta)

  3. češće praktikuju fizički kontakt tokom igre sa decom.

 

Efekti dojenja na dečiji razvoj:

  1. deca koja su dojena duže od 6 meseci pokazuju smanjenje hiperaktivnosti (efekat je primetan ukoliko je dojenje trajalo do 12 meseci, i kod dece sa blagim do umerenim simptomima)

  2. prolongirano dojenje (duže od 4 meseca) je povezano sa manjom verovatnoćom javljanja poremećaja u ponašanju kod dece i adolescenata

  3. dužina dojenja je u vezi sa razvojem socijalnih kompetencija.

Nauka nam može dati odgovore na mnogobrojna pitanja i pomoći nam da razrešimo određene nedoumice, ali nas može i dodatno zbuniti. Šta to sve znači? Neosporno je da sama blizina majke i deteta tokom dojenja, posredstvom različitih činilaca, utiče na formiranje jedinstvene veze između njih, stvarajući kod deteta osećaj sigurnosti, prihvaćenosti i trajne povezanosti, ali ovo vam je mogla reći bilo koja bakica na ulici. Pitanje koje se danas provlači po raznoraznim novinama je „Koliko dugo?“, i kako to obično biva, svi imaju mišljenje i ne stide se da ga iskažu. Ono u šta se ja uzdam je nauka, a ona kaže – optimalno je 6 meseci do godinu dana, a ne smeta ni do 2 godine. Individualni pristup je i u ovom slučaju neizbežan, pa se preporučuje da se u skladu sa preferencijama deteta, uvodi i redovna hrana koja će postepeno zameniti dojenje. 

 

Milica Knežević

Master psiholog

Saradnik portala www.mamaibeba.rs

  • Avent ručna pumpica za izmazanje (SCF330/20)

  • Avent ručna pumpica za izmazanje mleka + Avent tuferi 24 kom (SCF330/254)

  • CANPOL SILIKONSKE BRADAVICE EASY START SMALL 18/602

Slični postovi

Pušenje i dojenje

Najčešće greške kod dojenja koje vode ka nedovoljnoj količini majčinog mleka

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.