Online shop

Raynaudov fenomen

Raynaudov fenomen zahvata oko 20% žena, uglavnom između 20 i 49 godina starosti.  To je benigno stanje i često ga karakterizira osetljivost na hladnoću u rukama i nogama. Šake i stopala postanu beli ili ljubičasti kod izlaganja hladnoći te mogu žariti, boleti ili postati neosetljivi. To nestaje s toplotom. Iako su vazospazmi najčešći u šakama i stopalima, mogu se pojaviti i u krvotoku dojke i bradavice. Bol koji rezultira vazospazam je intenzivan i lako može biti razlog nečijeg prestanka dojenja.

 

Prilikom izloženosti emotivnom stresu ili hladnoći, dolazi do vazospazma (stezanja) malih žila, što uzrokuje bol i privremenu diskoloraciju (gubitak boje) kože. Vazospazam bradavice je stanje koje je često kod osoba s Raynaudovim fenomenom, i to stanje je često pogrešno dijagnostikovano od osoba kojima se majke obraćaju za pomoć kod dojenja. Raynaudov fenomen čest je propratni simptom kod fibromijalgije i artritisa. Raynaudov fenomen često se pogrešno dijagnostikuje kao soor. Kod utvrđivanja Raynaudovog fenomena bitno je ima li dojilja problema s cirkulacijom (u bilo kojem delu tela)?


 

 

Kod Raynaudovog fenomena dolazi do:

- promene boje u bradavici: između hranjenja bradavice pobele a zatim postanu ljubičaste;
- bol se može opisati kao žareći, probadajući, pulsirajući;
- osetljivosti na hladnoću: dojke bole kad su izložene nižim temperaturama.

 

Najčešći uzrok bolnih bradavica je pogrešan položaj dojenja. Pogrešan način sisanja može biti povezan s bledim bradavicama, uzrokovanim smanjenim dotokom krvi. Stoga postoji mogućnost da se pogrešan položaj dojenja pogrešno dijagnostikuje kao vazospazam. Simptomi i znakovi između hranjenja (bol uzrokovana hladnim nadražajem i “dvofazna“ ili “trofazna“ promena boje – bela-crvena-plava ) su simptomi koje bi svakako trebalo razmatrati pre dijagnostikovanja Raynaudovog fenomena. I svakako dobro ispitati položaj dojenja kako bi se taj uzrok mogao isključiti. Napadi vazospazma mogu biti uzrokovani hladnoćom ili emocionalnim stresom. Raynaudov fenomen praćen je intenzivnim bolom i nelagodnošću u dojkama i bradavicama.


Najbolje tretiranje Raynaudovog fenomena je izbegavanje hladoće. Savjetuje se:
- dojiti u toplom okruženju;
- nositi toplu odeću;
- izbegavati izlaganje hladnoći.Kada dođe do bolnog vazospazma od pomoći može biti utopljavanje bradavica (npr. toplim oblozima).
Osobe sa Raynaudovim fenomenom trebale bi izbegavati pušenje i kofein, jer pogoduju pogoršanju simptoma, dok umerena aerobna telesna aktivnost može biti korisna. Korisnim se pokazalo dodavanje kalcijuma (2000mg dnevno) i magnezija (1000mg dnevno) u ishranu.Nekim pacijenticama je pomoglo uzimanje ribljeg ulja i ulja noćurka (Oenothera biennis). Međutim, potrebne su velike doze i minimalno 6 nedelja kontinuirane primene kako bi se postiglo značajno ublažavanje simptoma. Nifedipin je delotvorniji lek za ovo stanje,  o primeni lijeka svakako se treba konsultovati sa lekarom. AAP (American Academy of Pediatrics) dopušta njegovu primenu.Prevela: Ozana J.
Izvor: http://www.sdgp.com.au/client_/images/18175.pdf
http://www.roda.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Ogovaranje

  • Kreativni centar - Disciplina bez batina

  • Sve što nikada ne bi trebalo da znate o seksualnosti vaše dece

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Šum ne znači bolest

Majke bolest prenose sinovima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.