Online shop

Ritmička gimnastika – kraljica sportova za devojčice

Podela sporta na muške i ženske u principu ne postoji ali u ponudi stoje neke rekreativne aktivnosti kojima se isključivo bave devojčice. Ukoliko ste u potazi za programom na kojem će Vaša mezimica moći da stekne određene veštine i znanja – preporučujemo Vam da razmislite o ritmičkoj gimnastici.


Ritmička gimnastika

Ritmička gimnastika se preporučuje devojčicama već od četvrte godine. Veoma je važno da fizička aktivnost od početka postane sastavni deo dečijeg života. Bavljenje sportom pogodno utiče na pravilan psiho – fizički razvoj deteta. Bavljenje ovim sportom devojčice otkrivaju neke svoje talente za koje nisu ni znale da postoje.

Redovnim odlascima na treninge devojčice u svakom trenutku dobijaju određena znanja i veštine koje mogu da primenjuju na bilo kom životnom polju. Dakle, korist bavljenja ovim sportom je višestruka. Gimnastika je takođe dobar način za održavanje kondicije, dovođenje linije na zavidni nivo, kao i otkrivanje dodatne ženstvenosti, kada su u pitanju devojke i žene.

Gimnastika ima sedam grana i sve osim ritmičke gimnastike su podjednako dobre za decu oba pola jer na treninzima stvaraju podlogu za sve druge sportove. Jedna od retkih disciplina u kojoj se devojčice ravnopravno takmiče je ritmička gimnastika. Elementi ritmičke gimnastike se sastoje od niza vešto ukomponovanih pokreta sa muzikom i uz korišćenje različitih rekvizita kao što su: obruč, vijača, trake, lopta, čunjevi itd. dovode do skladnih i gracioznih pokreta kod devojčica. Redovno pohađanje treninga utiče pre svega na pravilno držanje kod dece, ali i na razvoj fine motorike i dobre koordinacije pokreta. Ritmička gimnastika predstavlja odličan način da se kod deteta podstaknu i oslobode kreativnost plesnih pokreta i osećaj za pomeranje granica fizičkih i mentalnih mogućnosti.

Rođena u Švedskoj, ritmička gimnastika, se po prvi put pojavljuje pod imenom estetska gimnastika. Osnova ideja je bila spajanje umetnosti i sporta kroz graciozne pokreta namenjene devojčicama radi razvijanja skladnih i odmerenih pokreta. Rapidan rast popularnosti ovog sporta doveo je do toga da se u Berlinu otvori prva škola moderne gimnastike u kojoj se koriste i rekviziti tokom izvođenja vežbi.

Ritmička gimnastika je veoma graciozan ali i zahtevan sport koji izistkuje dosta truda, strpljenja i ljubavi prema ovom sportu. Očekivani rezultati se dešavaju s vremenom i ne dolaze preko noći. Ovo je jedan od retkih sportova gde se ceni lepota pokreta i gracioznost izvođenja vežbi. Gimnastičarke se tokom svog razvojnog puta takmiče međusobno u konkurenciji, ali i svakog dana vode računa o tome da napreduju u odnosu na svoje sposobnosti.

Dinamika izvođenja pokreta i ritam muzike se biraju u odnosu na senzibilitet i stil gimnastičarke, kao i u skladu sa rekvizitima koje koristi.

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.