gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Dečije gliste -Enterobius vermicularis

PDFŠtampaEl. pošta

( 10 Glasova )
Dečije gliste -Enterobius vermicularis, 3.3 out of 5 based on 10 votes . MamaiBeba.rs

Parazit je živo biće ili organizam koji zavisi od drugog organizma. Paraziti koji infestiraju ljude rašireniji su nego što se misli. Ove bolesti ne pogađaju samo siromašne narode u udaljenim područjima sveta već mogu biti važan zdravstveni problem i bogatih ljudi širom svijeta. Enterobius je najčešći parazit u dece umjerenog pojasa, čak i u područjima sa visokim stupnjem sanitarne svijesti. Njegova učestalost kod djece je 20%, a kod dece u domovima i 100%. Zbog toga što je infestacija glistama raširena uglavnom među decom, često se nalazi u porodičnim grupama, dečjim vrtićima, školama i kampovima.

Šta je to? (definicija)
Enterobijaza je crevna zaraženost glistom (Enterobius vermicularis) , a odlikuje se perianalnim svrbežom.

Opis bolesti
Gliste su mali (ženke desetak mm, a mužjaci 3 mm), nitasti valjkasti crvi koji se prvenstveno nalaze u donjem delu probave. Životni ciklus gliste - jajašce, larva i odrasla glista - odvija se unutar ljudskog tela kroz 2 do 6 nedelja. Gliste ulaze u telo kada se progutaju jajašca. Ženka otputuje do perianalne regije (obično noću) da bi položila jajašca između kožnih nabora.

Jajašca se polažu u lepljivu tvar što uz pokrete ženke izaziva svrbež. Larve se izležu iz jajašca i vraćaju natrag u završni deo debelog creva (rektum) i donje delove creva. Jajašca mogu na sobnoj temperaturi preživjeti i tri nedelje. Mogu prionuti na dečje prste, širiti se prašinom, mogu se naći na posteljini, odjeći, nameštaju, igračkama, čak i na hrani. Novi domaćin ih može progutati. Dete se može lako ponovo zaraziti prenosom prstima iz perianalnog područja do usta.

 

Ko je dobija? ( faktori rizika)
Kontakt s osobom koja ima enterobijazu u porodici, dečjem vrtiću ili školi.

Simptomi
Većina osoba zaraženih glistama nema nikakvih tegoba. Neki će osećati svrbež u području anusa ili vagine. U retkim slučajevima svrbež može postati vrlo intenzivan, uzrokovati krastice oko anusa i čak ometati spavanje. U djevojčica se može videti upala vagine.
Koje analize može napraviti lekar?
Mogu se pronaći ženke (oko desetak milimetara) u perianalnoj regiji sat do dva nakon što je dete zaspaloili jajašca (vide se samo pod mikroskopom). Najuobičajeniji način skupljanja jajašca je jednostavan. Uzorak treba uzeti rano ujutro prije nego što dete ustane. Komadić ljepljive trake ("selotejp") se postavlja iznad kožnih nabora i analne regije, zalijepi na predmetno stakalce i pregledava mikroskopom. Postupak bi trebalo ponavljati nekoliko puta.

Lečenje
Neki lekari veruju da nije potrebno nikakvo lečenje infestacije koja nije praćena simptomima. Jedna doza mebendazola delotvorna je da uništi gliste, ali ne i jajašca. Zbog velike verovatnoće da će se mala djeca ponovo zaraziti izvan kuće, stalni napori da se odstrane jajašca iz domaćinstva su od male pomoći. Ako lelar prepiše lek, trebaju ga uzimati svi članovi domaćinstva, bez obzira na to da li imaju simptome.

Prognoza
Ova je bolest neškodljiva. Lečenje obično pokazuje dobre rezultate.
Prevencija
Od zaraze ili ponovne zaraze glistama možete se zaštititi čestim kupanjem, korištenjem čistog rublja, noćne odeće i posteljine kao i redovnim pranjem ruku, pogotovo nakon korištenja taoleta.

Izvor:   Pliva zdravlje

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari