Online shop

Šta su matične ćelije

Matična ćelija (engl. stem cell) je nediferencirana ćelija Šta su matične ćelijekoja ima neograničenu sposobnost deobe i nastaje u momentu oplodnje,  tzv. embrionalna matična ćelija. Njihov tok je veoma zahtevan i one se nalaze u konstantanom rastu i razvoju.  Rad matičnih ćelija je izuzetno važan tokom celog perioda trudnoće, sazrevajući sve više i više se specijalizuju u razne organe i tkiva. One imaju zapanjujuću sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje deobe i razvoja. Tako proizvodimo sve funkcionalne ćelije tela.

 

Druga ključna funkcija matičnih ćelija je njihova prilagodljivost, koja omogućava da matične ćelije dobijene iz krvi pupčanika mogu da regenerišu krv ali i tkiva (epitelna, endotela, neurone, …) uključujući i tela.

 

Takođe, neke matične ćelije ostaju u našem telu i imaju odlučujuću ulogu u oporavku oštećenih ili ostarelih tkiva. . Matične ćelije u većoj količini se nalaze u koštanoj srži i pupčanoj vrpci deteta, koja predstavlja bogat izvor vitalnih matičnih ćelija čijim zamrzavanjem tj. krioprezervacijom se omogućava njihovo korišćenje za potrebe lečenja u narednih 30. godina. Njihova regerativna sposobnost čini ih podobnim za potpuno izlečenje ili pomoć pri lečenju različitih vrsta leukemije, metaboličkih bolesti i bolesti anemija.

 

Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce zajedno sa matičnim ćelijama koštane srži su jedine matične ćelije koja se koriste za terapeutske svrhe. Razlozi koji su doveli do sve većeg interesovanja korišćenja krvi pupčane vrpce, kao izvora matičnih ćelija su:

 

• nepostojanje rizika za donatora u vreme prikupljanja;

• nepostojanje etičkih problem koji se odnose na prikupljanje i čuvanje;

• lako skladištenje i očuvanje uzorka;

• dostupnaost u vreme potrebe;

• manji rizik od mogućih infekcija latentnih virusa;

• manji rizik od GVHD (sporedni efekat koji se javlja kod transplantacija);

• ćelije su više nezrele od onih koje su sadržane u odraslom tkivima (koštanoj srži i perifernoj krvi).

 

 

Sve informacije o matičnim ćelijama omogućila je Banka matičnih ćelija InScientiaFides (ISF) :

 

Biobanka InScientiaFides

InScientiaFidesBiobanka InScientiaFides nudi uslugu čuvanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika u periodu od 30. godina, pridržavajući se najviših standarda kvaliteta, koji se odnose na sam proces obrade u laboratoriji, ali i na pripremu matičnih ćelija za slanje za potrebe eventualnog lečenja.

Info linija - Banka matičnih ćelija InScientiaFidesZa sva pitanja i informacije u vezi čuvanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, kontaktirajte besplatan broj Biobanke ISF. radnim danima od 09:00 do 17:00. (besplatni pozivi iz fiksne mreže). Više informacija na www.InScientiaFides.rs

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI NOVA 4 WHEELS BLACK RAVEN (13033895110)

  • Maxi cosi kolica za bebe Dana origami red (12649532)

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI STELLA TRIANGLE BLACK (1224330110)

Slični postovi

Matične ćelije

Matične ćelije: medicina budućnosti

Uskoro prva javna banka matičnih ćelija

Koje korake roditelji treba da prođu da bi sačuvali matične ćelije

Autologna transplantacija matičnih ćelija

Specijalna ponuda za čuvanje matičnih ćelija

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.