gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Proces prikupljanja matičnih ćelija

PDFŠtampaEl. pošta

( 18 Glasova )
Proces prikupljanja matičnih ćelija, 4.7 out of 5 based on 18 votes . MamaiBeba.rs

Matične ćelije u ljudskom organizmu postoje od embrionalnog razvojaProces prikupljanja matičnih ćelija pa do kraja života u različitim tkivima ljudi.
Mogu se dobiti iz krvi posteljice i pupčanika, koštane srži i periferne krvi. Kod odraslih ljudi najveća je koncentracija u koštanoj srži i krvi.

Matične ćelije se nalaze u perifernoj krvi, koštanoj srži i pupčanoj vrpci, pa se samim tim razlikuje procedura  njihovog prikupljanja.

• Prikupljanje matičnih ćelija iz periferne krvi je skup, složen i nerutinski proces.

• Prikupljanje matičnih ćelija iz koštane srži je bolan proces. U nekim slučajevima je čak potrebno više od 300 puta ubosti bedrenu kost da bi se uzele matične ćelije. Zbog svega toga, u poslednjih 15 godina u svetu je počelo čuvanje sopstvenih matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčanika posle rođenja deteta.

• Prikupljanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce je potpuno bezopasan i bezbolan za majku i dete. Traje svega nekoliko minuta, i obavlja se neposredno po odvajanju deteta od pupčanika

Proces prikupljanja krvi iz pupčanika je apsolutno bezbolan i nešklodljiv  kako za majku, tako i za dete. Važno je prethodno napomenuti da se prikupljanje krvi iz pupčanika vrši samo ako zdravstveno stanje majke, a samim tim i novorđenčeta to dozvoljavaju, to jest ukoliko ne dođe do komplikacija koje zahtevaju neodložnu reakciju hirurga. Srećom do takvih situacija dolazi samo u malom broju slučajeva.  Razlikuje se proces prikupljanja matičnih ćelija kod spontanog porođaja i kod carskog reza.

Spontani porođaj (SP): Pupčana vrpca se odseče što bliže detetovom telu.  U tom trenutku, trudeći se da održi apsolutnu sterilnost, medicinski radnik (doktor ) uzima odgovarajući kit od roditelja i prikuplja krv iz onog dela pupčane vrpce koji visi sa majčinog tela i koji je, dakle, vezan za placentu. Uzimanje uzorka iz placente koja se još uvek nalazi u uterusu pomaže da se uz pomoć kontrakcije lakše napuni kesa za prikupljanje uzorka.
Kesa za prikupljanje matičnih ćelija koja se nalazi u KIT-u InScientiaFides sadrži dve igle. Ukoliko je neophodno, doktoru je na raspolaganju još jedna igla kako bi mogla da je zabode u vrpcu (sa druge strane): ovo zavisi od količine krvi koja je prikupljena prvom metodom, ukoliko nije skupljeno dovoljno krvi koristi se druga igla. Sama količina krvi bitna je za broj matičnih ćelija.                           
Kada je postupak završen, ponovo se pakuje kesa i vraća se u u kutiju za čuvanje, sa odgovarajućim  rashladnim uređajima koji održavaju temperaturu i sve to se predajemo  kuriru koji već čeka da prenese uzorak.

Carski rez(CR): procedura je gotovo identična , osim što se uzorak uzima iz placente koja je već odvojena od uterusa pošto je ginekolozi akušeri ručno odvajaju prilikom intervencije (nakon rođenja deteta) i odvajaju je od operativnog polja. U ovom slučaju, doktor  uz pomoć platna i sterilnih rukavica vrši prikupljanje uzorka koristeći samo silu gravitacije kako bi što bolje prikupila uzorak iz krvi pupčanika.

Sve informacije o matičnim ćelijama omogućila je Banka matičnih ćelija InScientiaFides (ISF) :

 

Biobanka InScientiaFides

InScientiaFidesBiobanka InScientiaFides nudi uslugu čuvanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika u periodu od 30. godina, pridržavajući se najviših standarda kvaliteta, koji se odnose na sam proces obrade u laboratoriji, ali i na pripremu matičnih ćelija za slanje za potrebe eventualnog lečenja.

Info linija - Banka matičnih ćelija InScientiaFidesZa sva pitanja i informacije u vezi čuvanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, kontaktirajte besplatan broj Biobanke ISF. radnim danima od 09:00 do 17:00. (besplatni pozivi iz fiksne mreže). Više informacija na www.InScientiaFides.rs

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari