Online shop

Najčesća pitanja roditelja o čuvanju matičnih ćelija

Najčesća pitanja roditelja o čuvanju matičnih ćelija

1. Koliko traje postupak prikupljanja matičnih ćelija, da li je i bolan gde se obavlja?
Postupak traje par minuta, obavlja se po odvajanju deteta od majke, i nije bolan. Postupak prikupljanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika vrši se u porodilištima u Srbiji, tačnije u 29 porodilišta u Srbiji.. Za detalje o porodilištima gde se vrši prikupljanje, proveriti kod Biobanke.

2. Kada moram da pokrenem procedure potpisivanja ugovora da bih sačuvala matične ćelije?
Do kraja osmog meseca trudnoće, potrebno je da se opredelite za Biobanku i potpišete Ugovor kako bi na vreme dobili KIT (set za prikupljanje matičnih ćelija) i saglasnost Ministarstva Zdravlja za izvoz krvi pupčanika.
Roditelji treba da se detaljno informišu o svim procedurama i pravima vezanim za čuvanje matičnih ćelija u privatnim biobankama matičnih ćelija pre nego što se opredele za onu koja im odgovara. InScientiaFides potpisuje ugovore sa roditeljima najranije po isteku 4. meseca trudnoće.

Prilikom potpisivanja ugovora, potpisuju se oba roditelja, ali je dovoljan i samo potpis majke. Samo potpis oca bez potpisa majke nije validan.

3. Na koje stvari treba da obratim pažnju pri izboru banke?
Posvetite vreme izboru banke u kojoj ćete čuvati matične ćelije za vaše dete. Sve banke koje rade u Srbiji čuvaju matične ćelije u inostranstvu, a u Srbiji posluju putem dilera ili zastupništva. InScientiaFides je vlasnik svojih zastupništva, čime se osigurava maksimalno postovanje standarda, kvaliteta usluge i etike poslovanja.
Banke se medjusobno razlikuju po standardima kvaliteta, a viši standard znači bezbednije i uspešnije čuvanje matičnih ćelija. Raspitajte se da li banka poseduje GMP standard, koji predstavlja niz procedura, kao i uslova u kojima se uzorak mora obraditi za krioprezervaciju, kako bi uzorak bio upotrebljiv za naknadnu primenu.
Banke koje posluju u skladu sa EU direktivama su obavezne da imaju GMP standard.
Najviši standard kvaliteta u celularnoj terapiji jeste FACT Netcord, koji je potekao iz SAD-a, i InScientiaFides je prva banka u Evropi koja je ušla u proces akreditacije. On je jedini standard kvaliteta koji se odnosi na čitav lanac od prikupljanja, transporta, obrade, čuvanja i pripreme uzorka za lečenje i njegovog slanja.

Takođe je ključno obratiti pažnju da li je potrebno platiti nešto unapred pre nego što saznate da li je uzorak uopšte dobar za čuvanje, kao i ko snosi troškove izvozne takse.

Raspitajte se dobro o tome šta ugovor tačno sadrži od informacija, da li ima podatak o osiguranju transporta, da li u njemu tačno navedeno koje sisteme zaštite banka ima u slučaju neželjenih dejstava, koje se analize krvi rade i kada što je presudno za poštovanje standarda,kao i da li u samom ugovoru imate informaciju koje se bolesti leče, a ne koje su u fazi eksperimenata.

4. Kada se plaća usluga krioprezervacije?
Usluga se plaća mesec dana nakon porođaja, nakon što stignu rezultati iz InScientiaFides laboratorije da su uzorci pogodni za čuvanje tj. da sadrže više od 100.000 matičnih ćelija, kao i da uzorak i krv majke nisu zaraženi virusima. Plaćanje se vrši isključivo po srednjem kursu NBS na dan uplate. Roditelji dobijaju Sertifikat na kojem dobijaju potvrdu o broju matičnih ćelija koje su sačuvane, kao i o ukupnom broju ćelija, pokretljivosti ćelija i njihovoj sterilnosti, a što je ključno za eventualno lečenje u budućnosti.
Ukoliko uzorak nije pogodan za čuvanje, tj zaražen je virusima i/ili ima manje od 100.000 matičnih ćelija, Ugovor se automatski raskida i roditelji su oslobođeni svih plaćanja, uključujući i troškove za izvoznu taksu, prevoz i dr.

Nema plaćanja unapred. Svi troškovi su uključeni u 2200 evra za period od 30 godina čuvanja, pa i slanje uzorka za lečenje.

5. Šta se dešava ukoliko uzorak nije pogodan za čuvanje?
U tom slučaju se raskida ugovor i InscientiaFides snosi apsolutno sve troškove.

6. Da li su osigurane matične ćelje i na koji način?
U slučaju bankroststva biobanke InScientiaFides, ugovorom je definisano da se uzorci smeštaju u drugu biobanku sa istim nivoom kvaliteta, pri čemu se vaše privatno vlasništvo nad njima i dalje apsolutno podrazumeva.
Biobanka InScientiaFides, sa ciljem osiguranja najvišeg kvaliteta procesa čuvanja, a poštujući FACT standard kvaliteta, preduzela je sve mere bezbednosti kako bi dugoročno obezbedila kriokonzervaciju matičnih ćelija i to:

• Spoljašnji tanker od 3000 litara azota koji neprestano hrani unutrašnje tankove koji sadrže uzorke koji se čuvaju u azotnim isparenjima.
• Drugi spoljni tank od 3000 litara je “back up” u slučaju oštecenja prvog, uz kontinuirano održavanje.
• Alarmni sistem sa visokom osetljivošću na tankovima i celoj liniji do unutrašnje kutije koja sadrži uzorke, a kojima upravlja i 24 sata dnevno nadgleda specijalizovano preduzeće koje u slučaju kvara može da interveniše u roku od 15 minuta.
• Unutrašnji agregat sa autonomijom od sat vremena u slučaju nedostatka struje.
• Spoljni generator sa neograničenom autonomijom koji se uključuje u slučaju velikog nestanka struje.
• Upravljanje podacima uzorka daljinski, kako se nikada ne bi gubila sledljivost istih.
• “Disaster Recovery” u slučaju neželjenih događaja.

7. Da li se rade analize krvi majke, kada i zašto su one važne?
U skladu sa standardima u skladu sa kojim InScientiaFides posluje, analize krvi majke su obavezne i one se vrše u laboratorijama u Srbiji. U skladu sa odgovornim poslovanjem, ukoliko se analizama krvi majke koje se rade u poslednjem mesecu trudnoće, utvrdi postojanje određenih virusa (Hiv, Hepatitis B i C i dr.), medicinski direktor InScientiaFides ne odobrava roditeljima da pristupe procesu prikupljanja matičnih ćelija. Razlog za to je činjenica da uzorci koji su zaraženi neće moći da se iskoriste u svrhe lečenja.
Takođe, nakon samog porođaja i prikupljanja krvi pupčanika, prikuplja se krv majke, i šalje u KIT-u zajedno sa krvlju pupčanika u laboratoriju InScientiaFides, kako bi se još jednom detaljnjim analizama utvrdilo postojanje eventualnih virusa. Ukoliko se pokaže postojanje nekih od virusa, ugovor se automatski raskida i roditelji su oslobođeni svih plaćanja.
Od izuzetne je važnosti raditi analize krvi majke tokom trudnoće.


8. Da li su zaštićeni podaci potpisnika ugovora i vlasnika matičnih ćelija?
U skladu sa EU direktivama o zaštiti podataka, Ugovorom o analizi, tretmanu i krioprezervaciji matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, Ugovor između InScientiaFides i roditelja sadrži Priloge koji se odnose na obradu i obaveštavanje o obradi ličnih podataka klijenta.

9. Da li sam ja vlasnik matičnih ćelija i šta se dešava nakon 30 godina?
Buduće dete je vlasnik sopstvenih matičnih ćelija, sa tim što su roditelji odnosno staratelji vlasnici do punoletstva deteta. Neposredno pre isteka ugovora od 30. godina, InScientiaFides obaveštava vlasnika matičnih ćelija o isteku, i šalje mu upit da li želi da nastavi sa čuvanjem, ili želi da mu se vrate, unište ili doniraju u naučna istraživanja. Ukoliko se odluči da nastavi da ih čuva, plaćanje će se nastaviti po cenama koje u tom momentu budu aktuelne u InScientiaFides.

10. Ko sve može da se leči matičnim ćelijama mog deteta?
Matične ćelije vaše buduće bebe su njeno vlasništvo i njima raspolažu oba roditelja do punoletstva deteta, a nakon toga samo dete. One su 100% kompatabilne sa samim detetom, a ukoliko se pokaže kompatabilnost mogu se koristiti i za prvu liniju srodnika (braću, sestre, roditelje), uz saglasnost roditelja, odnosno kasnije deteta.

11. Šta je potrebno da se utvrdi kompatabilnost?
HLA testom kompatabilnosti koji se radi i na donatoru i na pacijentu, pokazuje se kompatabilnost.

12. Da li je potreno za blizance uzeti dva uzorka?
Kod jednojajčane trudnoće dovoljan je jedan uzorak a kod dvojajčane trudnoće potrebno je uzeti uzorke od oba deteta.

13. Šta utiče na kvalitet uzorka?
Opšta je tendencija i ako ne obavezno pravilo, da količina krvi utiče na broj matičnih ćelija. InScientiaFides je u tu svrhu obezbedila kesu sa dve igle koja daje mogućnost da se prikupi veća količina matičnih ćelija.
Drugi faktor je brzina obrade, što se pre obradi uzorak sačuva se veći broj matičnih ćelija. InScientiaFides se posebno ističe brzinom obrade, na koji nas obavezuje standard FACT.

Sve informacije o matičnim ćelijama omogućila je Banka matičnih ćelija InScientiaFides (ISF) :

Biobanka InScientiaFides

InScientiaFidesBiobanka InScientiaFides nudi uslugu čuvanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika u periodu od 30. godina, pridržavajući se najviših standarda kvaliteta, koji se odnose na sam proces obrade u laboratoriji, ali i na pripremu matičnih ćelija za slanje za potrebe eventualnog lečenja.

Info linija - Banka matičnih ćelija InScientiaFidesZa sva pitanja i informacije u vezi čuvanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, kontaktirajte besplatan broj Biobanke ISF. radnim danima od 09:00 do 17:00. (besplatni pozivi iz fiksne mreže). Više informacija na www.InScientiaFides.rs

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Prvi brojevi

  • Vodič za roditelje - od prvih koraka do prvih slova

  • Bebologija

Slični postovi

Matične ćelije

Matične ćelije: medicina budućnosti

Šta su matične ćelije

Najčesća pitanja roditelja o čuvanju matičnih ćelija

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.