Online shop

Matičnie ćelije za suprotstavljanje aplastičnoj anemiji

U SAD i Kini su u toku klinička ispitivanja za lečenje aplastične anemije pomoću matičnih ćelijaMatičnie ćelije za suprotstavljanje plastičnoj anemiji iz krvi pupčane vrpce. Već su postignuti dobri rezultati (izdati u časopisu Američkog društva za hematologiju-Blood Journal of American Society of Hematology), u međuvremenu, sličan eksperiment sprovodi tim japanskih naučnika na čelu sa dr.Hisashi Yamamoto, pri odeljenju za hematologiju u Toranomon bolnici u Tokiju, u saradnji sa katedrom za infektivne bolesti i transfuzijsku medicinu iste bolnice kao i sa Okinaka Memorial Institut za medicinska istrazivanja.

 

Evo kako je obavljena procedura: "Presadili su 2,50 x107 ćelija pupčane vrpce po kilogramu čoveka, od koga su 0,76 x105 ćelija tipa CD34+, na 12 ljudi sa teškim oblikom bolesti. Četvoro od njih su definisani kao u ozbiljnoj fazi bolesti, šestoro je bilo u kritičnom stanju a kod poslednje dvoje je bolest napredovala munjevitom brzinom. Pre transplatacije, lekari su tretirali pacijente fludarabinom i melfalanom, antitumorski lekovi, ukupna telesna radioterapija je preventivna terapija kako bi se sprečio GVHD (sporedni efekat koji se javlja kod transplatacija).

 

Nakon nekoliko nedelja primena transplatacije matičnih ćelija pupčane vrpce se uspešno primila kod 11 od 12 pacijenata, tako da su na ovaj način dobili infuziju belih krvnih zrnaca, neutrofila i trombocita, neophodne za terapiju. Kod svih pacijenata konstatovana je stabilna transplatacija koja je postigla potpuni oporavak sa hematooške tačke gledišta. Testovi pokazuju da nove krvne ćelije potiču od matičnih ćelija iz krvi pupčanika i da se neutrofili vraćaju na normalan fiziološki nivo nakon prosečno 18 dana, a trombociti za 42 dana. Jedan pacijent je odmah pokazao imunološko odbacivanje transplatacije tipa HLA (Human Leukocyte Antigen) a drugi nakon tri godine.

 

Oba pacijenta su pozitivno reagovala na ponovljenu transplataciju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika. Ovakav problem se ne bi desio da su pacijenti koji su tokom života oboleli od aplastične anemije na rođenju sačuvali svoje/autologne matične ćelije. Sa ovim tipom ćelija lekari bi izbegli Graft Versus Host Diseases tipa I i II koji su imali pacijenti. Medjutim, ni u jednom slučaju nije došlo do tipa III i IV sa smrtonosnim posledicama koja je često slučaj kod transplatacija ćelija koštane srži".

 

Dr. Yamamoto je svojim eksperimentom pokazao opstanak 83,3% pacijenata u 3 godine nakon tretmana, superioran rezultat u odnosu na onaj koji se postiže uz korišćenje matičnih ćelija koštane srži. Prema japanskim naučnicima razlozi za odabir matičnih ćelija pupčane vrpce kao glavnih u primeni terapije za lečenje aplastične anemije su: relativno mali rizik od GVHD, posebno za autologne, visoka stopa preživljanja, visok procenat pozitivnog ishoda transplatacije, kratak vremenski period dostupnosti uzorka matičnih ćelija.

 

Kod samo jednog slučaja pacijentu su detektovana antitela HLA protiv uzorka matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, jedini neuspeh, koji pokazuje važnost autologne konzervacije matičnih ćelija pupčanika u momentu porođaja. Na raznim univerzitetima i bolnicama se nastavljaju istraživanja matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, uključujći autolognu, u tretiranju aplastične anemije, zbog izuzetno male stope negativnih imunoloških reakcija na transplatovane ćelije (GVHD).

 

U 2011-oj autologne transplatacije u lečenju ove bolesti su objavljene online na Pediatric Blood & Cancer, studija sprovedena od strane dr. Joseph Rosenthal i njegovih kolega sa odeljenja za hematologiju i odeljenja za pedijatriju u City of Hope a Duarte u Californiji, u Fred Hutchison Cancer Research Centru u Sjetlu i u Seattle Children's Hospital and Regional Medical Centru. Oni su tretirali 3 pacijenta sa dijagnostikovanim teškim stadijumom bolesti, pomoću autolognih matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, prikupljene na kraju porodjaja i sačuvane u privatnoj banci. Dobro su reagovali na terapiju, a dvoje je potpuno izlečeno nakon 37 i 58 meseci posle izvršene transplatacije.

 

Izvor: Zenit.it / InScientiaFides.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Navlaka za anatomsko gnezdo spavalica - dezen #1

  • BAMBINO KREVETAC LOLEK SA FIOKOM BELI

  • BAMBINO KOMODA TEDDY BELA

Slični postovi

Matične ćelije

Matične ćelije: medicina budućnosti

Šta su matične ćelije

Koje korake roditelji treba da prođu da bi sačuvali matične ćelije

Matičnie ćelije za suprotstavljanje aplastičnoj anemiji

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.