Online shop

Vreme i način transporta uzorka krvi pupčane vrpce

Vreme i način transporta uzorka krvi pupčane vrpce

Vreme i način transporta uzorka krvi pupčane vrpce - jedan od presudnih faktora za kvalitet uzorka 

 

Među evropskim propisima koji regulišu prikupljanje i rukovanje uzorkom krvi pupčane vrpce važna je DIREKTIVA 2004/33/CE koju primenjuje DIREKTIVA 2002/98/CE koja uspostavlja “standarde kvaliteta i bezbednosti za prikupljanje, testiranje, preradu, skladištenje i distribuciju ljudske krvi i njenih komponenti“; takođe, najviši nivo međunarodnog kvaliteta za biotehnološke laboratorije koje se bave preradom i skladištenjem pupčane krvi se postiže akreditacijom NETCORD/FACT koji opisuje najviši standard i smernice koje regulišu svaki aspekt poslovanja biotehnoloških laboratorija i procenjuje njihovu izvrsnost.


Navedeno evropsko zakonodavstvo nalaže da transport krvi i krvnih komponenti u svakoj fazi  mora da bude pod uslovima koji omogućavaju održavanje integriteta proizvoda, kroz dva osnovna aspekta transporta: vreme i način. U četvrtom izdanju priručnika za akreditaciju NETCORD/FACT tačka C7 (koja se odnosi na transport pupčane krvi) nalaže iste uslove I metode, zbog toga što je pupčana krv krvna komponenta.


Koji su važni koraci koji regulišu transport krvi pupčane vrpce koji se moraju poštovati, kao što je navedeno u zakonu?

 

1) Sterilna kesa za prikupljanje krvi mora biti postavljena u posudu (primarni kontejner) koja obezbeđuje da krv ne iscuri i čuva uzorak od eventualnih udara ili potresa.

2) Nakon toga, kako bi se obezbedilo očuvanje vitalnosti i broja ćelija sadržanih u uzorku, primarna posuda (kontejner) mora biti pozicionirana u okviru seta (KIT) koji garantuje održavanje temperature između +2C/+8C tokom transporta; KIT je u skladu sa UN3373.

 

Ove posude (kontejneri) moraju biti toplotno izolovane. Njihova unutrašnja temperatura se održava kesama zamrznutog gela, koje su potvrđene od strane proizvođača za održavanje temperature, dakle ne podrazumeva samo kontinuirano praćenje temperature tokom transporta. Karakteristike spoljašnjeg seta (KIT-a) čine ga pogodnim za zaštitu uzorka koji se nalazi unutar KIT-a, ne samo od promene temperature već i od potresa, uticaja spoljne kontaminacije i drugih nepogoda koje mogu nastati prilikom transporta; zadržavajući visoku sigurnost kod operatera.

3) Transport mora biti obavljen na način propisan gore navedenim odredbama.

4) Usluga mora biti garantovana od strane pripremljenih i obučenih operatera.

5) Transport mora da se obavi na precizan način i mora se preuzeti u što kraćem roku kako bi na vreme stigao direktno u laboratoriju.Sve je ovo u cilju da se obezbedi sve što nalaže standard NETCORD/FACT, odnosno da bi se započela obrada uzorka u roku od 48 sati od prikupljanja, iz razloga što nakon 48 sati dolazi do propadanja ćelija, gubitka vitalnosti i smanjenja ukupnih mononuklearnih ćelija, što je procenjeno i verifikovano kroz naučne literature. Uprkos tome što je transport samo jedna od komponenti u ovom kompleksnom procesu, on ima posebno značajnu ulogu. 
 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI STELLA TRIANGLE BLACK (1224330110)

  • Quinny dečija kolica Zapp xpress all red (1400413000)

  • CBX kolica Bimisi Flex - tamno siva (68795)

Slični postovi

Nulta krva grupa najizloženija riziku od neplodnosti

Krvarenje u trudnoći

Rh negativna krvna grupa i trudnoća

Fiziološki pad krvne slike kod beba

Strah od vađenja krvi

Pilula za dan posle i krvarenje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.