Online shop

Beba

Merenje težine bebe

Svako novorođenče se po rođenju detaljno pregleda. Posle prvog merenja, novorođenče se u porodilištu redovno meri, svakog dana približno u isto vreme. Težinu novorođenčeta obično meri babica u porodilištu, a kasnije  patronažna sestra kao i pedijatar na prvom pregledu. Normalna težina novorođenčeta je od 2500g do 4500g. Merenja obično pokazuju pad težine u prvim danima. Prosečno, u prvih tri do četiri dana beba izgubi 10%  porođajne težine. 

Pročitaj sve

Nehotične (nevoljne) oscilacije oka - nistagmus

Kako se ispoljava
Ritmički pokreti oka javljaju se bez uticaja volje vodoravno ili vertikalno. Dete često okrene glavu na jednu stranu dok nešto posmatra. Ova pojave zove se nistagmus (“oči koje plešu”, dancing eyes), a primećuje se obično već u prvim mesecima života kada se dete uči posmatranjem predmeta. Ova pojava jeste znak vidnog poremećaja, ali uzroci su različiti. 

Pročitaj sve

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

Vaša beba miriše još lepše nakon kupke, ali dok joj perete mekanu kosicu, sapunjate bucmasteručice i nožice pa kasnije na njih nanosite kremicu, moguće je da svoje najdraže izlažete otrovnim hemikalijama.

Sve je više studija koje otrovne hemikalije iz kozmetičkih proizvoda za higijenu i negu povezuju sa raznim oboljenjima kao što su rak, autizam, poteškoće u učenju, neplodnost, alergijske reakcije, iritacije kože i mnogim drugim.

Pročitaj sve

9 pravila za siguran boravak na suncu

Boravak na otvorenom tokom sunčanih dana svima pričinjava zadovoljstvo. Sunce, dokazano, popravlja raspoloženje –podstiče lučenje serotonina i dopamina u mozgu, neurotransmitera koji deluju protiv depresije.Uz to, sunčeva svetlost inhibira lučenje melatonina, hormona odgovornog za san. Dalje, pod uticajem ultraljubičastog zračenja u koži se sintetiše vitamin D, a samo nekoliko minuta izlaganja suncu svakog dana dovoljno je zdravoj osobi da proizvede potrebnu količinu tog vitamina.

Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.