gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisOsnovna nega bebe

PDFŠtampaEl. pošta

( 11 Glasova )
Osnovna nega bebe, 4.5 out of 5 based on 11 votes . MamaiBeba.rs

Svaka majka želi sve najbolje svom detetu, ali se ujedno i boji da li će pravilno da ga odgaji. Majke brzo prepoznaju potrebe bebe osluškujući plač i posmatrajući njeno ponašanje.Osnovna nega bebe Želimo da kroz nekoliko najosnovnijih saveta o nezi bebe doprinesemo sreći i sigurnosti Vaših prvih dodira sa bebom, koje treba savladati kada ste iz porodilišta došli kući.

Kupanje i higijena bebe treba da su deo svakodnevnih prijatnih radnji koje treba navikavati uvek u isto doba dana, najbolje uveče i pre podoja. Do  mesec dana kupati bebu preko ruke (prvo gornji, zatim donji deo tela), bez obzira na postojanje i stanje pupčanog patrljka, koji se obavezno neguje nakon kupanja. Neutralni bebi sapun ili šampon su sasvim dovoljni za kupanje. Stavljanje hladnog šampona na glavu, naglo polivanje vodom ili suviše snažno trljanje pregiba tela može da iznenadi bebu i izazove njenu snažnu borbu i odbijanje kupanja.Upotreba vlažnih bebi maramica ili prebrisavanje bebinih genitalija i guze u toku presvlačenja pelena tokom dana su takođe obavezni. Predeo čmara, a ne genitalija, treba tanko premazati Pavlovićevom kremom.

   

Nehotične (ne voljne) oscilacije oka - nistagmus

PDFŠtampaEl. pošta

( 32 Glasova )
Nehotične (ne voljne) oscilacije oka - nistagmus, 4.7 out of 5 based on 32 votes . MamaiBeba.rs

Kako se ispoljavaNehotične (ne voljne) oscilacije oka - nistagmus
Ritmički pokreti oka javljaju se bez uticaja volje vodoravno ili vertikalno. Dete često okrene glavu na jednu stranu dok nešto posmatra.

Uzrok
Ova pojave zove se nistagmus (“oči koje plešu”, dancing eyes), a primećuje se obično već u prvim mesecima života kada se dete uči posmatranjem predmeta. Ova pojava jeste znak vidnog poremećaja, ali uzroci su različiti. Može se raditi  o povremenom odstupanju u fiksaciji oka kao posledici još nepotpune kontrole očnih mišića. U ovakvom slučaju govori se o esencijalnom mistagmusu što znači da još nisu dobro poznati mehanizmi koji ga određuju. Ipak nistagmus može biti znak prave bolesti samog oka kao što je prirođena katarakta (zamućenje očnih sočiva), visoke kratkovidnosti (myopia alta), ili bolesti mrežnjače oka. Oscilacije nastaju zbog toga što se oko pokreće u traženju tačaka koje mu omogućavaju da bolje vidi dok mu promena položaja glave pomaže da bolje gleda.

   

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

PDFŠtampaEl. pošta

( 40 Glasova )
Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?, 4.7 out of 5 based on 40 votes . MamaiBeba.rs

Vaša beba miriše još lepše nakon kupke, ali dok joj perete mekanu kosicu, sapunjate bucmasteKoje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba? ručice i nožice pa kasnije na njih nanosite kremicu, moguće je da svoje najdraže izlažete otrovnim hemikalijama. Sve je više studija koje otrovne hemikalije iz kozmetičkih proizvoda za higijenu i negu povezuju sa raznim oboljenjima kao što su rak, autizam, poteškoće u učenju, neplodnost, alergijske reakcije, iritacije kože i mnogim drugim.

Mediji u  svetu već su pisali o slučaju Johnson's baby šampona na čijoj ambalaži stoji "nežan za oči kao čista voda", a ispalo je da nije tako blagotvoran kako marketing tvrdi. Godine 2009. kampanja za sigurnu kozmetiku, Save Cosmetics, otkrila je i dokazala da je ovaj baby šampon sadržavao dva hemijska spoja koja se svrstavaju u karcinogenu kategoriju III. To su: 1,4-dioksan koji se dodaje radi stvaranja pene i sapunice kao i kvaternij 15, konzervans koji uništava bakterije otpuštanjem formaldehida. Tokom poslednjeg testiranja prošlog oktobra širom SAD-a, Johson's baby šampon i dalje je sadržavao ove hemijske spojeve.

Spojevi koji izazivaju posebnu zabrinutost u medicinskoj zajednici, među stručnjacima za okolinu generalno su - ftalati. Radi se o grupi hemikalija koje još nazivaju "endokrini disruptori", s obzirom na to da remete hormonalni balans u telu pa i da mogu izazvati mnoge negativne zdravstvene posledice, posebno u osetljivim životnim razdobljima - kod novorođenčadi i dece u pubertetu.

"Ftalati utiču na reproduktivnu funkcionalnost organizma, jer smanjuju razine spolnih hormona koji su ključni za razvoj i funkcioniranje polnih organa", kazala je Lisa Archer, direktorka kampanje za sigurnu kozmetiku i fondacije za borbu protiv raka dojke. "Naš hormonalni sistem vrlo je suptilno i fino uštiman, a kada poremetimo taj sistem, možemo imati ozbiljne probleme".

Mnoge organizacije za zaštitu javnog zdravlja krive upravo ftalate iz kozmetičkih proizvoda za pojavu preuranjenog puberteta kod devojčica i dečaka, za neplodnost, rak dojki i testisa, sve veću feminiziranost muškaraca i mnoge druge probleme.

   

9 pravila za siguran boravak na suncu

PDFŠtampaEl. pošta

( 35 Glasova )
9 pravila za siguran boravak na suncu, 4.4 out of 5 based on 35 votes . MamaiBeba.rs

Boravak na otvorenom tokom sunčanih dana svima pričinjava zadovoljstvo. Sunce, dokazano, popravlja raspoloženje – podstiče lučenje serotonina i dopamina u mozgu, neurotransmitera koji deluju protiv depresije.

9 pravila za siguran boravak na suncu

Uz to, sunčeva svetlost inhibira lučenje melatonina, hormona odgovornog za san.Dalje, pod uticajem ultraljubičastog zračenja u koži se sintetiše vitamin D, a samo nekoliko minuta izlaganja suncu svakog dana dovoljno je zdravoj osobi da proizvede potrebnu količinu tog vitamina.
Njegova primarna uloga je održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcijuma i fosfata u plazmi pa je tako nužan za normalan rast i mineralizaciju kostiju i zuba.

Izlaganje nezrele i osetljive kože UVA i UVB zračenju vrlo je opasno. Stoga se roditelji trebaju pridržavati nekih nepisanih pravila.

1. Dete se, dok ne navrši šest meseci, uopšte se ne sme izlagati suncu! Takođe se ne sme mazati kremama sa zaštitnim faktorom jer one mogu prouzrokovati iritaciju i pojačanu apsorpciju.

2. Deca mlađa od tri godine ne smeju biti izložena direktnom suncu, posebno između 11 i 17 sati kad je najjača insolacija.

   

Sedeći položaj

PDFŠtampaEl. pošta

( 26 Glasova )
Sedeći položaj, 4.7 out of 5 based on 26 votes . MamaiBeba.rs

Beba sasvim sama i bez podupiranja, pravilno sedi u proseku sa osam meseci,Sedeći položaj kod bebe nikad ranije, a ponekad tek u dvanaestom mesecu.

Neke su za to sposobne sa 6,5 ili 7 meseci, dok razvoj tonusa omogućuje afričkim bebama da sede sa 5 ili 5,5 meseci.

Naravno vi ćete je držati u sedećem položaju, prislonjenu uz sebe veoma rano, već od drugog meseca, i ona to obožava.
Oko četvrtog ili petog meseca, sedeće poduprta jastucima i malo nagnuta unazad, jer će pokazivati sklonost da se prevrne unapred.

Možete je, počevši od drugog meseca, prenositi u njenoj maloj ležaljci, gde je u poluležećem položaju, a onda je stavljati u stolice sa naslonom za podešavanje, koji ćete malo-pomalo uspravljati.

Bebi je teško da iz ležećeg pređe u sedeći položaj. Mnoge bebe mogu da stoje hvatajući se šipke na ogradici, ili za ivice kreveta, pre nego što uspeju da sednu. Bebe često stoje, a onda padnu na zadnjicu da bi sele.

   

Držanje glave

PDFŠtampaEl. pošta

( 24 Glasova )
Držanje glave, 4.8 out of 5 based on 24 votes . MamaiBeba.rs

Odmah posle rođenja vrat bebe je mlitav,Držanje glave kod bebe a glava klimava i veoma je važno da je dobro učvrstite i poduprete dok uzimate bebu u naručje. Naravno, videli smo da ona izdiže glavu, ako je stavite na stomak, ali ovde je reč o refleksu. Kad je beba na leđima, glava pada unatrag.

Postepeno ćete primetiti, počevši od četvrte, pete nedelje, kako je glava, kad bebu stavite da sedi držeći je uz sebe, manje klimava i kako se ona trudi da je podigne ili spreči da padne. Lekari su uvek govorili „Beba drži glavu sa tri meseca“, to jest sposobna je da je drži sasvim uspravno, sprečavajući je da padne unapred, unazad ili u stranu, i da je drži u osnovi tela ako se ono nagne.

U stvari, ova sposobnost se često javlja ranije, pa mnoge bebe danas dobro drže glavu od drugog meseca. Ali, to je samp prosek. Neke drže glavu uspravno sa šest ili sedam nedelja, a druge tek sa 3,5 ili 4 meseca (tada je reč o malo zakasnelom tonusu.)

   

Obim glave kod beba

PDFŠtampaEl. pošta

( 28 Glasova )
Obim glave kod beba, 4.5 out of 5 based on 28 votes . MamaiBeba.rs

Neki roditelji mere ne samo telesnu masu i dužinu,Obim glave kod beba - tabela nego i proporcije glave. Ako to radite, merite uvek istim santimetrom, vodeći ga od potiljka, preko gornje tačke ušiju prema prema predelu iznad obrva.
Prosečan obim glave pri rođenju je oko 35 cm, ovaj parametar se koleba u granicama normale od 32 do 38 cm.

1. Mesec: 37 cm; 35-40 cm
3. Meseca: 40 cm; 38-43 cm
6. Meseci: 44 cm; 41-46 cm
9. Meseci: 45 cm; 43-48 cm
12 Meseci: 47 cm; 44-50 cm

Pravilan odnos proporcija obima glave i obima grudnog koša govori o dobrom fizičkom razvoju, suštinska odstupanja moraju upozoriti roditelje.
Kod novorođenčeta je obim glave uvek približno za dva cm veći od obima grudnog koša.
U četvrtom mesecu se ove veličine približavaju jedna drugoj ili se izjednačavaju.
U dvanaestom mesecu veličina grudnog koša je približno dva cm veća od obima glave.

Uostalom, veličina obima grudnog koša podeljena sa dva daje veličinu odeće.Veličina obima glave je istovremeno veličina šeširića i kapa za mališana.

   

Urođeni hemangiomi

PDFŠtampaEl. pošta

( 20 Glasova )
Urođeni hemangiomi, 4.7 out of 5 based on 20 votes . MamaiBeba.rs

Ostrvca tkiva koja brzo rastu ali kasnije postepeno nestajuUrođeni hemangiomi
Hemangiomi su u stvari Angiomatozni nevusi. Oni su urođeni i predstavljaju izolovana ostrvca angioblastičnog tkiva koji nisu uspostavili vezu sa ostalim delovima vaskularnog sistema.

Imaju prvu fazu razvoja koja se karakteriše brzim rastom hemangioma u prvih pet do sedam meseci života, a zatim sledi faza u kojoj oni postepeno nestaju. Tako, oko 95% svih hemangioma nestane do kraja sedme godine života.

Klinički se razlikuju dve vrste – kapilarni hemangiom, koji ima izgled ovalne ili okrugle svetlocrvene mrlje ili ploče, a površina mu je fino zrnasta, nalik na površinu jagode. Najčešće je lokalizovan na koži glave ili vrata.

Druga vrsta je kavernozni hemangiom koji se pipa kao ograničen, topao potkožni tumor, koji prosijava plavo-ljubičastom bojom.
Kao velika većina hemangioma spontano nestaje tokom prvih godina života, lečenje najčešće nije potrebno. Indikacija za terapijski pristup je preteća kompresija vitalnih struktura (disajni putevi, oko, uvo i dr.).

Izbor metode (hiruško lečenje, intralezijska primena kortikosteroida ili sklerozirajućih supstanci i dr.) je strogo individualan i zavisi u prvom redu od lokalizacije i veličine hemangioma.

   

Strana 1 od 18

Vaši komentari