Online shop

10 stvari koje bebe čine srećnim

Posmatrati svoje dete i uvažavati ono što ga čini10 stvari koje bebe čine srećnim srećnim jedan je od načina da se učvrsti odnos sa detetom. Ovo su neke od stvari koje bebama najviše prijaju:

1. Bebe vole kad su golišave
Nekim bebama je dovoljno samo da im skinete odeću i pelenu da bi se umirile. Kod beba postoji jedna konstantna veza između tela i osećanja, i budući da ne umeju da govore, njihovo telo izražava sva njihova osećanja. Iz tog razloga, bebe žele da se oslobode svih stega i da budu što slobodnije u svom telu. Kada su razgolićene, bebe kao da lakše primaju i izražavaju emocije. Drugačije doživljavaju svet oko sebe kada su bez odeće i lakše im je da istražuju i upoznaju se sa svojim okruženjem.

2. Bebe vole da su ušuškane
To ih podseća na vreme provedeno u materici, u stomaku svoje majke, kada su bile okružene “zidovima” koji su ih štitili i pružali utočište. Prvih nedelja života mnoge bebe se osećaju zadovoljno kada ih mame uviju u ćebence i nosaju ih; prija im osećaj prisnosti. Postepeno, bebe se osećaju slobodnije i počinju da prave prve sigurnije i samouverenije pokrete.

3. Dodir mamine kože
Majčin zagrljaj je najbolje rešenje za skoro sve probleme. Mnoge studije dokazale su da direktan kontakt telom, tačnije kožom, između majke i bebe uravnotežuje bebinu telesnu temperaturu i srčani ritam i pomaže lučenje hormona endorfina i oksitocina, hormona ljubavi, ne samo kod bebe, već i kod majke. U kontaktu sa kožom svoje majke, nervni sistem novorođenčeta se opušta i time se poboljšava odnos majke i deteta, budući da se oboje osećaju bliskim i voljenim.

4. Monotoni zvuci
Monotoni zvuci (zvuk motora, veš-mašine... ) bebe podseća na zvuk majčine utrobe, zvuk koji su slušale 9 meseci u majčinom stomaku, i to ih opušta. Ti zvukovi koji dopiru do bebe su uglavnom prigušeni, kao i što su bili zvuci u stomaku.

5. Muzika
Muzika je stimulans za učenje: njeni visoki i niski tonovi stimulišu neuronske veze, reorganizuju mozak i u zavisnosti od vrste muzike (klasična, moderna...) pomažu bebi na različite načine. Harmonični zvukovi u kojima dominiraju visoki tonovi pripremaju bebu za učenje. Melodije nižih tonova opuštaju bebu. Beba glasove svojih roditelja doživljava kao muziku: viši tonovi su mamini, a niži tatini.

6. Mamin miris
Mnoge bebe koje imaju poteškoća sa spavanjem, opuštaju se kada se u njihov krevetac stavi neki komad majčine garderobe. Prvo što novorođenče svojim čulima oseti i registruje je roditeljski miris. Čulo mirisa je povezano sa nagonom za preživljavanje i za novorođenče je od ključne važnosti da po rođenju prepozna i zapamti miris svojih roditelja; bez toga, ono je bespomoćno. Iako ne vide dobro, novorođenčad mogu prepoznati roditelje po mirisu. Majčino krilo je jedno od najudobnijih mesta za bebu – oseća miris svoje majke i zna da je na sigurnom.

7. Šetnja
Mnogi mališani zahtevaju više pažnje i više plaču kada su kod kuće, nego kada su napolju. Bebe osećaju da vazduh nije isti unutar i van kuće; primećuju razliku između vazduha u pokretu i ustajalog vazduha iz zatvorenog prostora. Osim vazduha, i zvuci i mirisi se razlikuju napolju. Čula sluha i mirisa kod beba su veoma razvijena još od rođenja, iz tog razloga šetnja po parkiću je najbolji način da se beba zabavi osećajući nove mirise i slušajući nove zvukove – sve ovo kod bebe razvija avanturistički duh!

8. Bebe sve vole da strpaju u usta
Usta su bebino “treće oko” : pomažu bebi da upozna svet koji je okružuje. Kada beba sisa razne predmete, ona tako otkriva njihov ukus, teksturu, gustinu, težinu... Dobija informacije koje ne bi mogla dobiti samo posmatranjem tog predmeta. Tokom prve dve godine života, za bebu usta predstavljaju neku vrstu skenera koji im pomaže da u svom mozgu stvore sliku o onome što se nalazi spolja.

9. Ljuljanje
Ljuljanje se sastoji od jednoličnih, ritmičnih pokreta koje beba svojim čulima povezuje sa sigurnošću i ravnotežom.
Sa jedne strane, ljuljuškanje razvija dublje neuronske veze, a sa druge strane, monotoni i predvidljivi ritmovi povezani su sa stabilnošću deteta. Beba stiče sigurnost i poverenje u majku, i što joj je poznatiji ritam, sve je opuštenija, oslobađa više endorfina i brže se adaptira na okolinu.

10. Mamin glas
Majčin glas je jedna od stavki koje obuhvataju sve ono što bebu čini spokojnom: sadrži muziku, visoke tonove koji stimulatišu učenje i što je najvažnije - želju da se komunicira sa bebom. Svaki put kada se majka obraća bebi, beba registruje brojne emocije, koje joj bude želju da nauči da govori. Čim postanu sposobne za to, bebe Vam svojim gugukanjem odgovaraju.  Komuniciranje sa roditeljima je njihova najveća želja.

 

 

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Coloria igračka za kolica Slon/Hippo/Lav (1019007)

  • Muzička vrteška (81540)

  • Plišana zvezda za krevetac muzička

Slični postovi

Saveti za srećniji brak

Detetovo samopouzdanje

Četiri jabuke za zdravlje deteta

Kako pohvaliti dete?

1 komentara:

  • Nalorex
    28.02.2018.

    Odlican tekst koji je visestruko koristan novim mamama.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.