Online shop

Učenje i razvoj bebe: svakog meseca nešto novo

Tokom svoje prve godine života, pred bebama je svakog mesecaUčenje i razvoj bebe: svakog meseca nešto novo neki novi podvig, novo saznanje, puno novih otkrića. U prvoj godini života beba počinje da komunicira i uči kako da kontroliše svoje telo i da se snalazi u svom okruženju. Roditelji bebi treba da budu podrška i da je prate u avanturi zvanoj odrastanje. Učenje i razvoj bebe: svakog meseca

Prvi mesec: beba kontaktira sa osobama iz svog okruženja

Tokom prvih nedelja života, novorođenče se instinktivno prilagođava svom novom okruženju: gleda ka svetlu, na zvukove reaguje mrdajući ručicama i nožicama, a ako ga pomilujemo po obraščiću, ono se okreće na tu stranu i otvara usta – nagonski se okreće ka potencijalnom izvoru hrane. Plač je bebama način komunikacije. Najčešće njime bebe izražavaju da su gladne, zatim da žele društvo i pažnju ili da im je suviše hladno ili toplo. Kada beba plače, roditelji je mogu uzeti u ruke bez bojazni da će je razmaziti. One ne plaču bez razloga, to je njihov način komunikacije sa roditeljima i ostalima. Najčešće bebe žele nešto, a roditelji treba da odgonetnu šta im je potrebno.

Drugi mesec: beba počinje da se osmehuje mami
Beba počinje da reaguje osmehom na spoljašnje stimulanse kao što je mamin lik. Takođe počinje i da stavlja palac u usta i to posle prelazi u naviku. Bebe sa dva meseca počinju da guču i na taj način privlače pažnju svojih roditelja i obraćaju im se. Bebama su potrebni stimulansi: treba im pričati, treba ih grliti i maziti. Aktivno prisustvo roditelja je ključno da bi dete moglo lakše da razume svet koji ga okružuje.

Treći mesec: beba pomera glavicu
Beba pokazuje interesovanje ka stvarima koje je okružuju. Počinje da se okreće u pravcu zvukova koje čuje.
Ono što najviše privlači bebinu pažnju su vizuelni stimulansi: bebe obožavaju da gledaju objekte u pokretu i predmete jarkih i sjajnih boja. Beba počinje da mrmlja. Normalno je da bebe stežu ruku u pesnicu kada ih dotaknemo prstom po dlanu. Posmatrajući ovaj refleks, lekar može da prati nivo bebinog psiho-motornog razvoja tokom prvih meseci života.

Četvrti mesec: bebe imaju više kontrole nad svojim telom
Beba ume sama da drži glavicu uspravno i posmatra svoje šake, steže predmete ili ih pomera.
Povremeno se smeje, zanima se za ljude (veće interesovanje pokazuje ka nasmejanim licima) i okolinu, ne voli da bude sama. Teško je odrediti precizne kriterijume za razvoj bebe, tako da se ne treba brinuti ukoliko se beba malo sporije razvija. Najbolje je da pedijatar to prosudi.

Peti mesec: mrmljanje
Beba dosta mrmlja i ekperimentiše sa zvukovima koje proizvodi. Uživa u slušanju sopstvenog glasa.
Beba zna da uzima stvari stavlja ih u usta; osmehom odgovara na osmeh, srećna je kada ugleda svoju flašicu...
Bebino raspoloženje zavisi od raspoloženja prisutnih i bebe ne vole kada sobu napusti onaj ko im je posvećivao pažnju. Deca očekuju od roditelja da im pruže sigurnost. Potrebno im je da roditelji budu nežni prema njima, i ako treba da obave nešto neugodno, kao npr. menjanje ukakane pelene, roditelji to isto tako nežno i smireno moraju odraditi.

Šesti mesec: prvi zubići
Ako leži na leđima, beba je sposobna da se sama uspravi, uz pridržavanje za neki oslonac i može samostalno da se prevrće po površini. Bolje napreduje sa svim pokretima: sama uzima flašicu, prebacuje predmete iz ruke u ruku i počinje da pruža ruke ka nekome kao znak da želi da je nose. Bebe počinju da gube interesovanje za svoje šake i sada se fokusiraju na stopala i trpaju ih u usta. Pokazuju naklonost ka onima koji se brinu o njima, naročito prema majci. Počinju da im rastu zubići, uglavnom prvo donji. Pošto bebe već umeju same da se vrte i prevrću, ni slučajno ih ne ostavljajte same i bez nadzora na visokim površinama, da se ne bi otkotrljale do ivice i pale.

Sedmi mesec: bebe počinju da sede
U ovoj etapi razvoja roditelji će primetiti brži napredak svoje bebe. Zahvaljujući već razvijenoj muskulaturi, bebe su u ovom dobu sposobne da same sede bez oslonca. Bebe slobodnije koriste ruke i grabe sve što je u njihovom domašaju. Položene na stomak, bebe su u stanju da se rukama odignu od tla i u tom položaju traže i uzimaju njima zanimljive predmete.Igrarije sa šakama i stopalima se nastavljaju, a takođe bebe počinju da izgovaraju prve slogove. Iako je teško razumeti značenje bebinog govora, ona sve bolje i bolje razumeva svoje roditelje i želi da ih sluša i stoga treba razgovarati sa njima kada nam se obraćaju.

Osmi mesec: strah od nepoznatog
U osmom mesecu, bebe su sposobne da se iz ležećeg položaja okreću na obe strane i jako im je zanimljivo igranje na podu. Bebe počinju jasno da izražavaju svoja osećanja i pokazuju strah od nepoznatih pojava i ljudi, neretko i zaplaču u takvoj situaciji. Strah se ublažava ukoliko im se osoba koje se plaše približi polako, i zove ih po imenu, obraćajući im se nežno. Kada prevaziđu prvobitni strah, treba se igrati sa bebama, ali bez grubih pokreta. Osoba koja im uliva strah najbolje će probiti led ukoliko im ponudi cuclu.

Deveti mesec: bebe počinju da puze
Bebe stavljaju razne predmete u usta i obožavaju da razbacuju svoje igračke po podu i da ih potom traže.
Bebe su sad sposobne da same, bez tuđe pomoći, sede i po 15 minuta. Neke bebe uz pridržavanje za čvrst oslonac mogu da stoje. Većina beba počinje da puzi u tom uzrastu, mada ima i nekih koje nikada nisu puzale. U ovom uzrastu bebe uglavnom znaju dobro da žvaću. Ukoliko Vaša beba još nije počela da puzi, možete joj pomoći da to nauči tako što ćete je položiti na ćebe i njenu omiljenu igračku staviti na određenu udaljenost, da bi beba našla način da dođe do nje.

Deseti mesec: beba sama staje na noge
Beba počinje sama da se uspravlja, staje na noge, pridržavajući se za oslonac. U ovom uzrastu bebe obično počinju da izgovaraju dvosložne reči kao što su “mama”, “tata”, “baba”, “deda” i slično. Bebe umeju da mašu, otpozdravljaju, imitirajući pokrete odraslih. Uživaju da slušaju zvukove koje same proizvode lupkanjem igračaka, cepanjem časopisa... Treba se naoružati strpljenjem i pustiti bebu da pravi buku. Za bebin razvoj jako su važne informacije koje ona stiče iz sopstvenog iskustva.

Jedanaesti mesec: još malo pa će skroz prohodati
Mališanov govor tela je sada mnogo jasniji i lakše ga je razumeti. Počinje da izgovara prve reči i da raspoznaje značenje reči kao što su: “daj mi”, “uzmi”, “neću”. Dete počinje da hoda, pridržavajući se za nameštaj ili za ruku nekog od roditelja. Nemojte biti nestrpljivi, dete tek uči da hoda. Ukoliko ne želi, nemojte ga primoravati da hoda. Kada napuni godinu dana, dete izlazi da istražuje svet Ako dete nije ranije puzalo, sa navršenom prvom godinom obično počinje da hoda. Deca koja puze obično kasnije prohodavaju, budući da i bez hodanja umeju da istražuju okolinu.

 

Deca istražuju okolinu, umeju sama da ustanu uz pridržavanje za nešto, a kada se umore od hodanja, jednostavno se dopuste sebi da padnu i dočekaju se na guzu. Sve više vole da uzimaju predmete i da ih potom bacaju po prostoriji, umeju same da piju i umeju da se služe palcem i kažiprstom da bi dohvatila sitnije predmete. Deca imaju običaj da uzimaju sve što im se nađe na putu i zbog toga je neophodno skloniti van njihovog domašaja sve oštre predmete, ili sitne koje bi mogli progutati. Deca u ovom uzrastu umeju da iskazuju nežnost i to često i rade.

 

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Hrana leči

  • DIJETA 8 NEDELJA

  • Knjiga - priručnik za branje jestivih i lekovitih gljiva

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.