Online shop

Zvečka razvija sluh i koncentraciju

Igračke čine veoma važan deo odrastanja, ali pri izboru istih treba biti oprezan jer mnoge mogu da podstaknu agresiju kod deteta. „Prevladava mišljenje da su najbolje igračke one koje uče mališana da čita i piše”, kaže Jelena Smirnova, doktor psiholoških nauka i rukovodilac Moskovskog centra za psihološko-pedagošku ekspertizu igračaka.

 

Međutim, dete se ne razvija onda kada usvaja gotova znanja i uvežbava nekakve veštine, već onda kad samostalno uči da rešava postavljene zadatke. Najbolje igračke su zato one koje stimulišu dečju aktivnost i uče mališane da se druže i komuniciraju.


Pogled iz kolevke

Psiholozi kažu da je glavni kvalitet dobre igračke njena jednostavnost i univerzalnost. Što je igračka univerzalnija, to su veće njene mogućnosti za igru. S takvim igračkama dete može da se zabavi na raznorazne načine u zavisnosti od svoje mašte i raspoloženja.

Osnovni tipovi igračaka za decu od 0 do 12 meseci
Zvečke – doprinose razvoju vida i sluha, koncentracije i pažnje, kao i koordinaciji pokreta.

Visuljci koji se kače na krevetac ili kolica – doprinose razvoju vida, uče bebu da zadrži pogled na predmetu živih boja. Ako je igračka u obliku vrteške, odojče stiče umeće da je prati pogledom ukrug.

Lutke koje ispuštaju zvuke posebno privlače pažnju beba i izazivaju njihovu radost.

Za decu od 1. do 3. godine
Igra mališana u ranom uzrastu, do treće godine, pruža mu mogućnost da spozna sebe i svet koji ga okružuje. Tada dete otkriva da na nov način „barata” predmetima koje poznaje, što mu omogućava da se oseti samostalnim i sigurnim u svoje snage.

Piramida – Najjednostavniji tip ove klasična igračke sastoji se od štapa na koji dete treba da naniže koturove različite širine. Doprinosi preciznosti i koncentraciji, uči mališana da zapaža razmere predmeta po veličini i boji, razvija „sitnu” motoriku, vizuelne sposobnosti i maštu.

Kocke – U početku se dete igra kockama bez posebnog reda: opipava ih, prevrće i obrće ili baca. Zatim se ređaju jedna na drugu i na kraju koriste kao „građevinski” materijal za kuće, zamkove, nebodere i sl.

Automobili – razvijaju motoriku i bude maštu. Mališani često sebe zamišljaju kao vozača i uvežbavaju društvene uloge.

Lutke – služe kao zamena za čoveka, a dete koje se brine i vodi računa o njoj, uči se odgovornosti, ljubavi i pažnji.

Predškolski uzrast
Predškolski uzrast (od 3 do 7 godina) je veoma značajan u životu deteta i utiče na njegov dalji razvoj. Mališan već oseća svoju samostalnost i oseća snažnu potrebu da je ostvari.

Osnovni tipovi igračaka za dete od 3 do 7 godina
Konstruktorski kompleti – konstruisanje je najznačajniji vid delatnosti za predškolski uzrast. Bitno je da igračka ovog tipa pruža detetu mogućnost da maksimalno ispolji maštu i dozvoli mu da istražuje i eksperimentiše. Konstruktorski kompleti, u koje spadaju i lego kocke za ovaj uzrast, zahtevaju preciznost i koncentraciju, pogodni su za igru više mališana, ali i za individualnu aktivnost.

Slagalice – formiraju prostorno mišljenje, razvijaju umeće da se zadaci rešavaju postepeno, u etapama, uvežbavaju detetovo strpljenje, koncentraciju i sposobnost da dugo sedi na jednom mestu, što je posebno korisno uoči polaska u školu.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Tiggi zvečka žabica (65159)

  • Chicco zvečka za bebe žaba (6320034)

  • Tiggi zvečka žirafa (67173)

Slični postovi

Bebin sluh

Kako unaprediti koncentraciju kod deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.