Online shop

Sistematski pregled

Sistematski pregled – kada i koliko

Do prve godine života beba bi trebala biti sedam puta na sistematskom pregledu, a zatim taj broj opada. Sistematski pregledi su preventivni pregledi na koje dete treba voditi od rođenja, od dojenačkog, predškolskog i školskog perioda, pa do završetka rasta i razvoja.

 

Ta vrsta pregleda obuhvata merenja (telesna težina i visina), pocenu opšteg stanja i stanja uhranjenosti, procenu psihomotornog razvoja, orijentacionu procenu vidu, sluha, procenu razvoja govora, pregled zuba, rano otkrivanje ortopedskih anomalija te ocenu psihičkog razvoja. Do prve godine života beba bi trebala biti sedam puta na sistematskom pregledu, a zatim taj broj opada prema proceni lekara i intezitetu dečijeg razvoja.

 

Praksa je da deca predškolskog uzrasta idu na pregled u drugoj i četvrtoj godini. Roditelji bolesno dete vode pedijatru, a na sistematski pregled ponekad i zaborave, naročito ako on nije vezan za vakcinaciju. A, upravo zahvaljujući adekvatno i korektno urađenim sistematskim pregledima do sada su rano otkriveni mnogi poremećaji, neki i kao sasvim slučajni nalazi bez ikakvih tegoba, a rano otkrivanje bolesti je bolji start za konačno stanje zdravlja deteta.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Baby Podloga za Igru SAFARI (1030034)

  • KIDS II BS podloga za igru - FANCY FLOWERS ACTIVITY (SKU10091)

  • Tiggi podloga i ćebe za igranje (70181)

Slični postovi

Kad se deca igraju doktora

Strah dece od lekara i bolnice

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.