Online shop

Zbogom pelene

Nakon što prođu prve brige sa kojima muku mučite upoznajući signale koje vam šalje vaše novorođenče o tome je li gladno, sito, muče li ga grčevi, boli li ga nešto ili je samo umorno,sledi onaj teži deo, kako dete naviknuti na nošu.

 

Pražnjenje stolice i mokraće je fiziologija i to ne treba biti razlog napetosti, niti odvikavanje od pelena treba pretvarati u porodičnu predstavu.

 


Dob za odvikavanje od pelena nije propisana. Ona počinje kada dete počne osećati kada mu se piški, a to je između prve i druge godine života. Dete tada samo počne davati signale da zna šta se događa u pelenama.
Samo kaže da je obavilo nuždu. Ipak, u početku dete ne reaguje pre nužde, nego o tome govori tek kada je sve gotovo. U tom periodu roditelji treba detetu da pokažu nošu i da ga upozoravaju da tu  treba piškiti.

 

Dete treba ohrabrivati da roditeljima kaže kada ima potrebu za nuždom te, ako ipak upotrebi pelenu, kako će drugi put biti bolje. Nikako nemojte vikati na dete ako ne stigne doći do WC-a ili noše, u ovom periodu mu je ohrabrivanje vrlo važno. Proces odvikavanja od pelena traje duže vreme zbog toga što dete treba uskladiti puno mišićnih i nervnih refleksa i radnji sve dok to ne postane automatizam.


Tokom procesa odvikavanja od pelene prema detetu treba pokazati razumevanje, podsticati ga i nagrađivati. Kažnjavanje ili ismevanje je apsolutno nedozvoljeno. Ako dete nakon navršene četvrte godine ne kontroliše mokrenje ili stolicu, roditelji bi trebalo da razgovaraju sa lekarom. Roditelji treba da reaguju što pre i ne misle kako dete nije savladalo kontrolisanje nužde namerno ili iz prkosa.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Drvene puzzle 180 delova- Horoskop - RIBE

  • Ravensburger 3D puzzle (slagalice) - Patika za olovke (RA12535)

  • Magzy SR Mekane konstruktor kocke 45pcs 68041 (MX0167559)

Slični postovi

Platnene pelene

Džins pelene za male šmekere

Pelena (ne) štiti kukove

1 komentara:

  • Anonymus
    15.02.2018.

    Roditelji mogu poceti i ranije sa nosom. Moju sada vec sedmomesecnu Aleks redovno stavljam pre i posle spavanja ( san je vec ustaljen na 2 puta dnevno). Ona je najnormalnije prihvatila ovaj dogadjaj. Dakle, cim pocinju da sede, moze da se uvede i nosa - verujte, mnogo je manje pranje uneredjenih guza a i njima je mnogo lakse da se isprazne.:)))

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.