Online shop

Prvi put sa bebom na letovanju

Šta kad se moje dete plaši vode?

Ako vaša beba uživa u kupanju u kadici, sigurno će uživati u reci, bazenu ili moru. Međutim, pre nego što prvi put sa detetom krenu na more ili letovanje kraj neke reke ili jezera, mnoge roditelje najčešće muči pitanje: Šta ako se moje dete bude plašilo vode?


Rešenje treba potražiti nekoliko meseci pre planiranog odlaska i to kod stručnjaka, odnosno profesora plivanja, koji će ipak na najlakši način osloboditi dete straha od “velike vode”, ukoliko ga ima, i naučiti ga da pliva. Ipak, većina roditelja ne razmišlja toliko unapred kad planiraju odmor sa detetom.

 

Zato često budu iznenađeni i razočarani kad shvate da njihov mališan neće ni prst u vodu da umoči. I tu zatim dolazi do najveće i najčešće greške: roditelji na silu potope dete u vodu. Strah koji tada nastane kasnije se veoma teško otklanja.

 

Kako postupati sa detetom koje se plaši vode, koje su najčešće roditeljske greške, i zašto se kroz igru zaboravljaju svi strahovi u vodi? Ako je u pitanju dete do tri godine, ulazak u vodu treba da bude postupan. Najpre bebu treba nežno istuširati mlakom, više hladnom vodom, kako bi joj morska voda bila toplija. Ući sa bebom u naručju, okrenutu licem ka roditelju, i polako kvasiti nogice, guzu, leđa i, na kraju, lice i glavu.

 

Ako je dete malo starije, najbolje je da sa njim sednete na obalu, kraj same vode, pustiti da ga talasi ponekad malo zapljusnu. Doneti mu kofu sa vodom i igračkekoje voli, kako bi zaboravio na predmet njegovog straha, vode. Možete se igrati odbojke na obali, pa ako u naletu dete slučajno zagazi u vodu, postigli ste značajan korak.

Korišćenje šlaufa, čamaca i drugih pomagala mogu dati lažnu sigurnost. Dete može lako da sklizne sa dušeka i potone, pa iako su roditelji u blizini, može da navuče strah. Pa i ako ne idete na plažu bez pomagala, onda bar odvojite jedan sat sa detetom bez ičega i učite ga da se oslobađa sam u vodi.

 


Ako se dete opustilo i oslobodilo straha, na redu je učenje plivanja. U svakom trenutku, mališana ne treba ispuštati iz ruku. Držite ga lagano obema rukama ispod miški, uvek okrenutog licem ka vama, jer mu to daje veliku sigurnost. Pričajte mu, igrajte se, dobar je trik i da mu neki teži predmet bacite u plićak i zamolite ga da ga dohvati. Tako će lagano da potapa bradu i lice, dok ne shvati sam da velika voda nije bauk.Igre sa loptom
Osim kupanja, pravljenja kula od peska i brčkanja u plićaku, sa starijom bebom možete da se igrate i loptom.Najbolja je gumena lopta na naduvavanje koja je lagana, pa je beba može lako baciti ili zakotrljati. Uglavnom se igranje loptom sa bebom svodi na dodavanje i kotrljanje. Sa starijim detetom možete igrati fudbal ili odbojku.Sakupljajte kamenčiće
Na šljunkovitoj plaži možete sa bebom sakupljati lepe kamenčiće ili školjke u plastičnu kanticu, ali budite veoma obazrivi da neki od kamenčića ne završi u bebinim ustima.Trčite, hodajte, šetajte
Trčanje i hodanje po pesku i plićaku bosim nogama odlično je za pravilan razvoj stopala, ali vodite računa da pesak ne bude prevruć, ili da se dete ne poseče na oštrom kamenju ili staklu.

 


Izvor: Život plus
Autor: Milina Stevanović

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • DUSEK ZA VODU FLAMINGO “RIDE ON” 57558

  • Intex Flamingo šlauf sa šljokicama 56251NP

  • Intex dubak za vodu na naduvavanje ( 56581 )

Slični postovi

Putovanje sa detetom

Da upala uva ne pokvari letovanje

Kada su deca spremna za samostalno letovanje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.