Online shop

Beba prvi mesec

Beba prvi mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
• Podići nakratko svoju glavicu dok leži na trbuhu
• Skoncetrisati se na vaše lice dok ga hranite
• Odgovoriti na zvuk zvečke pomerajući svoje oči i glavicu
• Pogledom pratiti predmet koji se kreće na udaljenosti od 15-25 cm od njegovog lica.
• Okrenut svoju glavicu prema vama kad mu se obraćate

 

Pokretima vašeg deteta još uvek će dominirati primarni refleksi tako da kad ga stavite na leđa, vaš će mališan zauzeti položaj prema napetosti refleksa vrata, s glavom okrenutom na jednu stranu i s istegnutim udovima na toj strani dok će oni na drugoj strani biti savijeni. Ako stavite svoje dete na stomak, glava će se okrenuti na jednu stranu, a onda će dete svoja kolena gurnuti pod trbuh, a ručice će držati uz telo, šačica stisnutih u pesnice.

 

Prsti na ručicama i nožicama raširiće se dok su ručice i nožice ispružene. Ako držite svoje dete kao da stoji na čvrstoj podlozi, ono će pritiskati prema dole i napraviti nekoliko pokreta hodanja.
Iako vaše dete od rođenja vidi i može razaznati boje i oblike na maloj udaljenosti, njegov vid još nije razvijen. Slike koje se temelje na kontrastu i jednostavnim sadržajima, na primer crne crte na beloj podlozi, biće lakše razumljive vašem detetu od bledih, složenih oblika.

 

Držite svoje dete uspravno ili u poluležećem položaju dok mu nešto pokazujete – tako ćete lakše održati detetovo zanimanje i odložiti njegovo zapadanje u san. Čak i u ovom najranijem dobu, vaše će se dete zanimati za stvari oko sebe. Crteže na krevetiću, izraženih oblika, koje privlače veoma mlade oči, smestite tako da ih dete može videti i to će pomoći razvijanju njegovih vizualnih sposobnosti.

 

Novorođenče može prepoznati  miris svoje majke od prvih dana i vaše će dete moći razlikovati miris vašeg mleka od onoga neke druge majke. Prepoznaje i razliku između mirisa adaptiranog mleka, kravljeg mleka i vašeg mleka.

 

Manji nedostaci
Ponekad se deca rađaju s nekim manjim nedostacima kože. Oni obično nisu štetni i ne zahtevaju lečenje, nestaju sami po sebi kad se koža razvije. Milije su tanke bele mrlje na licu koje su posledica začepljenih lojnih žlezda. One će iščeznuti nakon nekoliko dana. Ugrizi rode jesu crvene mrlje koje se pojavljuju oko zadnjeg dela vrata, na očnim kapcima ili na korenu nosa. One obično nestaju tokom prvih nekoliko meseci.

 


Jagodaste mrlje jesu ispupčene crvene mrlje koje se ponekad pojavljuju u danima nakon rođenja i mogu brzo rasti tokom prvih nekoliko nedelja. One obično nestaju nakon otprilike šest meseci, iako ponekad mogu trajati i znatno duže. Potrebno je lečenje ako ne nestanu do puberteta. Mrlje boje vina jesu crvene ili rumene mrlje koje se obično nalaze na licu i vratu. One su stalne i treba ih lečiti kad dete poraste.

 

Urtikarija ili koprivnjača ima ispupčeno belo središte okruženo upaljenim crvenilom i gotovo uvek se pojavljuje tokom prvih nedelja.  Ovaj osip ne zahteva lečenje i obično se iščisti nakon mesec dana.

 

Infekcije
Afte su gljivična infekcija što uzrokuje pojavu belog ovoja na detetovom jeziku, nepcu i na obrazima. Može se dobiti od nesteriliziranih cucla za hranjenje ili  cucla varalica ili od majke ako ona imala pojačani vaginalni iscedak prilikom porođaja. Afete se mogu pojaviti na detetovoj zadnjici kao crveni osip koji se širi od anusa preko stražnjice. Oralne afte se leče protivgljivičnim kapljicama, a afte na zadnjici moraju se lečiti antibiotskim kremama. I jedno i drugo dobićete od vašeg lekara.

 

Svež vazduh
Detetu je potreban svež vazduh, pa ako imate vrt ili zaštićeni spoljni prostor, a vreme je dovoljno toplo, možete ostaviti vašeg mališana da spava vani u kolicima već gotovo od prve nedelje, ali dete mora biti dobro prekriveno i podalje od promaje. Kad je vruće, koristite kišobran, bolje nego zaštitni krov kolica, kako bi vazduh mogao kružiti i proverite jesu li kolica u hladu. Dok je vani, zaštitite dete od mačaka i insekata finom mrežicom za kolica.

 

Ako nemate pogodno mesto da dete možete ostaviti vani, stavite ga u krevetić i otvorite širom prozor kako bi svež vazduh ušao u sobu. Ne ostavljajte dete predugo u kolicima dok je budno jer će se dosađivati. Deci su potrebne druge aktivnosti koje ih stimulišu jednako kao i vežbe. Još jedan način da vaše dete dođe do svežeg vazduha jeste da ga izvedete u šetnju u visećoj nosiljci, i za vas je to praktičniji način nošenja, ako ne želite gurati kolica. Vaše će dete uživati dok bude uz vas, a moći će i gledati svet iz drugačijeg položaja.

 

Buka
Nema nikakve potrebe da hodate na prstima ili da terate ljuda da šapuću dok vaše dete spava. Ako to činite, moglo bi se dogoditi da vaše dete neće moći zaspati ako se čuje i najtiša buka i da će se buditi na sve tihe zvukove, a sve će to izazvati probleme sa spavanjem kad vaše dete bude starije. Veoma malo dete brzo uči spavati uz svakodnevne zvukove koji se javljaju u kući, poput zvuka televizora i usisivača. Iznenadna glasna buka može probuditi vaše dete, ali malo utehe i ljuljanja ubrzo će ga ponovo smiriti.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Plišana Igračka Campanula Ribica (10191230001)

  • Aktiviti kocka/slagalica za bebe (GLO05223)

  • Vibrirajuća Plišana Igračka Majmunče (10191200002)

Slični postovi

Beba prvi mesec

Beba drugi mesec

Beba treći mesec

Beba četvrti mesec

Koliko su kreme za sunčanje zaista sigurne?

Beba šesti mesec

Beba sedmi mesec

Beba osmi mesec

Beba deveti mesec

Beba deseti mesec

Beba jedanaesti mesec

Beba dvanaesti mesec

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.