Online shop

Beba drugi mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Da se smeje.
• Počinje gukati.
• Podići svoju glavicu za 45⁰ dok leži na trbuhu.
• Uhvatiti zvečku na nekoliko trenutaka ako mu je neko stavi u ruku.
• Pratiti neki predmet koji se kreće u luku od 180⁰ iznad njegovog lica.

 

Vaše se dete brzo razvija, pa iako to možda ne možete shvatiti, ono već pokušava pričati s vama izvodeći neke pojedinačne glasove i mrmoreći. U početku ne mora izgledati kao da su ovi zvukovi upućeni vama jer će vaše dete uživati vežbajući ove glasove više sebi za korist nego vama. Svaki novi zvuk pomaže vašem detetu da otkrije koja kombinacija grlenih, jezičkih pokreta i pokreta ustima izvodi koji glas. Kako vaše dete uči svaki pojedini glas, počećete uočavati da ih koristi kako bi zvučno komuniciralo s vama.

 

Plač
Vaše dete sada ostaje budno duže vreme između hranjenja i obično je duže budno naveče. Očigledno je da će vaše dete nešto od ovog dodatnog vremena što ostaje budno, provesti plačući. Naravno, sva deca nisu ista, i vaše može plakati veoma malo, ali prosečno deca obično plaču dva ili tri sata dnevno i to najviše naveče. Veoma često se to povezuje s grčevima, koji se smatraju oblikom želudačnih i stomačnih bolova i teraju vaše dete da od bola podiže svoje nožice dok vrišti.

 

Niko ne zna tačno šta su grčevi, ali ako se pojavljuju, to obično počinje unutar preve tri dana od rođenja i traje sve do otprilike tri meseca, iako može trajati i duže. Ne postoji pouzdan način lečenja grčeva, iako postoje neki koji se mogu slobodno nabaviti, trebali biste se konsultovati s lekarom pre nego ih date svom detetu.

 

Grčevi nisu uvek uzrok preteranog plakanja. Neka deca svaki dan plaču neko vreme bez vidljivog razloga. Ako to čini i vaše dete, možete ga malo poljuljati, pustiti ga da sisa nešto ili ga odvratiti nekom igračkom. Ne ostavljate  ga da plače duže od nekoliko minuta. U ovom dobu plač je jedini način kojim vam daje do znanja da se oseća usamljeno i da ga treba utešiti.

 

Učenje kontrole
Vaše dete postupno uspeva kontrolisati svoje telo. Kad polegnete dete na trbuh, moći će podići svoju glavicu, držeći svoj nos i usta tako da može slobodno disati. Ako ga držite u sedećem položaju, vaše dete će moći držati svoju glavicu uspravno gotovo celih minut, a ako dodirnete njegovu ručicu zvečkom vaše će dete prema njoj ispružiti  svoju ručicu. Ovo je prva faza učenja kada uspeva nešto držati.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Igračka za bebe Muzička guralica patka WINFUN 0653 (7934)

  • Lorelli guralica Ride-On - Auto Off Road red (10400020001)

  • Tiggi guralica WJ020 (66219)

Slični postovi

Beba prvi mesec

Beba drugi mesec

Beba treći mesec

Beba četvrti mesec

Beba peti mesec

Beba šesti mesec

Beba sedmi mesec

Beba osmi mesec

Beba deveti mesec

Beba deseti mesec

Beba jedanaesti mesec

Beba dvanaesti mesec

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.