Online shop

Beba treći mesec

Beba treći mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Smeškati se i gugutati kad vas vidi.
• Kontrolisati svoju glavu.
• Pokazati prihvaćanje kad je hrana na putu da dotakne njegove usne.
• Uživati gledajući u jarko obojene predmete kao što su viseći ukrasi.
• Igrati sa svojim ručicama.
• Držati malenu igračku nekoliko trenutaka.

 

Vaše dete verovatno počinje kontrolisati svoje pokrete glavom i kada ga držite u sedećem položaju može držati svoju glavicu gore nekoliko sekundi pre nego mu padne napred. Kako njegov vrat jača, vaše će dete moći gledati uokolo i okrenuti svoju glavicu kako bi posmatralo nešto što se kreće na udaljenosti od 15-20 cm.

 

Rano učenje
Kada deca počnu razumevati svoje telo, provodiće sate proučavajući i pokretajući  svoje prste. Njihove se ručice sada otvaraju i oni ih mogu sklopiti i rastaviti, pritiskajući zajedno palce. Deca uživaju igrajući se sa njima i mogu čak držati malu igračku nekoliko sekundi. Kad vaše dete leži, verovatno ćete uočiti da njegove ručice i nožice izvode mnogo pokreta. Dete će znažno udarati nožicama obično ih izmenjujući, ali ponekad i obema nožicama istovremeno.

 

Prvi smešak je refleksan, ali on veoma brzo postaje društven i vaše će vam se dete smešiti kao odgovor na vaš smeh ili glas. Smešak nikad nije samo jedan, već po četiri ili pet odjednom, nakon čega sledi pauza od možda pola minute pre sledećeg niza smeška, Dete će odgovarati i glasom dok razgovarate s njim. Pričajte svom detetu i ono će vam odgovarati na svoj osoben način-koristeći svoje usne i jezik, ono guguče i pokušava oponašati vas.

 

Koristi celo svoje osećanje, izvodeći uzbudljive pokrete kad je zadovoljno, iskazujući sreću i veselje mrmorenjem i vriskom. Kad je ljuto, kad mu je neudobno ili je usamljen, reći će vam to glasno plačući ili čak razdraženo. Da biste ohrabrili svoje dete, trebate odgovarati na njegovo ponašanje naglašenim gestovima i pohvalom, služeći se pevajućim glasom i mnogim ponavljanjima.

 

Dete će reagovati na poznate situacije i pokazivaće uzbuđenje kad prepozna pripreme za stvari u kojima uživa. Ono odgovara očiglednim zadovoljstvom na prijateljsko obraćanje, posebno ako je propraćeno igrom i prijateljskim glasom. Vreme kupanja i ostalih uobičajnih postupaka, kad mu se potpuno posvećujete na neko vreme, sigurno će postati njegov najomiljeniji deo dana.

 

Ako to još niste do sada učinili, počnite sada uvoditi redovno vreme za odlazak na spavanje kako bi vaše dete počelo shvatati da su kupanje, pričanje priče i ljuljanje uvod za odlazak u krevetić i na spavanje. Oko trećeg meseca mnoga deca počnu spavati duže vreme noću. Ako je vaše dete počelo spavati noću, verovatno ćete uočiti da mu je danju potrebno manje spavanja i da njegov dnevni san nije tako dubok kao što je bio. Uočićete da će vaše dete sada puno lakše uznemiriti zvukovi u kući. Podstičite ga da ostane budno tokom dana, stimulirajući ga različitim igračkama i igrajući se i pričajući sa njim.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 • BEBI GEL ZA TUŠIRANJE SA KAMILICOM 400ML BUBCHEN

 • LA ROCHE POSAY HYDREANE BB KREMA 3667

 • VICHY LIFTACTIV SUPREME SUVA KOŽA 8801/1298

2 komentara:

 • 19.08.2011. 20:47
  Moja beba ima tri mjeseca i radi i vise od navedenog :-) To je jedno malo pametno mamino dijete ;-)
 • DIJANA JOVIC
  30.09.2011. 13:50
  DA LI BEBA SME DA SISA AKO MAJKA UZIMA LEKOVE KLOMETOL I RANISAN ZBOGVIRUSA STOMACNOG KOJI IMA DVA DANA. DA LI BEBI MOGU PRENETI TAJ VIRUS DOJENJEM.

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.