Online shop

Beba četvrti mesec

Beba četvrti mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Podići svoju glavu pod uglom od 90⁰ kad leži na stomaku.
• Podići se malo, podupirajući se ručicama, dok leži na stmaku.
• Glasno se smejati.
• Čvrsto držati svoju glavu dok ga držite uspravno.
• Okrenuti se u jednom smeru.
• Dohvatiti predmet.

 

Vaše dete naglo napreduje. Budno je puno duže i tokom ovih budnih perioda želeće se družiti i sa veseljem će odgovarati na razgovor s vama i uživaće igrajući se jednostavnih igara. Možete podsticati razvoj vešeg deteta provodeći vreme odgovarajući na ove prve pokušaje druženja. Pokazujte detetu različite predmete i pričajte mu o njima. Vaše će dete takođe uživati gledajući se i pričajući sa sobom u ogledalu. Smestite ogledalo na udaljenost od 15-20 cm tako da se može koncentrisati na svoju sliku.

 

Razvoj pokreta i učenje napreduju istovremeno između četvrtog i petog meseca. Koordinacija rukama i očima počinje se učiti i vaše će dete moći dohvatiti i zgrabiti predmet. Silo će se truditi da nauči kako sesti jer otkriva da mu uspravno sedenje pruža drukčiji pogled na svet. U početku ćete mu morati pomagati da održi ravnotežu, ali kako njegovo smopouzdanje bude raslo, ono će naučiti kako položiti svoje noge i koristiti svoje ruke da se održi uspravno.

 

Sisanje palca
Vaše dete će sisati  sve što može staviti u svoja usta i sada kad ima nešto kontrole nad svojim rukama, najviše će voleti svoje prste i palce koje će sisati iz zadovoljstva, ali i da bi se utešilo. Može sisati i celu svoju ruku, ili će više voleti svoj palac. To je posve normalno i nije znak emocionalnog nezadovoljstva, niti će to, u ovom dobu, oštetiti oblik stalnih zuba. Ako ste svoje dete dojili, morate biti sigurni da ne siše svoj palac kako bi nadoknadilo sisanje dojke što mu više nije dostupno, inače nije štetno ako svom detetu dopustite da sisa svoj palac. Najviše dece oslobađa se ove navike prirodno tokom sledeće godine ili dve, iako deci koja sisaju palac da se umire pre spavanja može trebati nešto duže vreme da prekinu s ovom navikom.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KOLICA ZA 2 BEBE MAXI COSI DANA FOR 2 RED ORHID

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI STELLA ROBIN RED (12248997)

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI NOVA 4 WHEELS NOMAD GREEN (1303242110)

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.