Online shop

Fontanela, beba i vi

Jedna od stvari koje su vam već vaše majke i bake napomenule je rupa na glavi vaše bebe. Namerno sam je navela ovako eksplicitno, jer taktika i jasno izražavanje nije karakteristika dobronamernih savetodavaca. Kako pristupiti mitskom mestu na glavi vaše bebe...


Već ste uočili da vaša beba nema rupu na glavi već blago udubljenje, koje se stručno naziva fontanela. Prema rečima kako stručnjaka tako i gore navedenih laika, ona predstavlja odgovor na sve. Najverovatnije može i budućnost da prorekne, ali nisu još otkrili kako. Šalu na stranu, mene je misticizam fontanele izluđivao. Evo kako to obično izgleda u praksi...Dođe vam nadležni organ u posetu, pređe znalački preko bebine glavice, malko se namršti, pa porazmisli i stručno konstatuje glad, žeđ, sitost ili nešto treće. Naravno, kad vi postavite pitanje kako da razlikujete glad od žeđi odgovor se redovno izbegava ili je dat u opštem obliku tipa:

Pa ako je dovoljno jeo/la, onda je žedan!

Genijalno, zar ne? A kako da utvrdite koliko je dovoljno? I tu je odgovor fontanela i tako u krug. Ono što sam ja iz iskustva uspela da zaključim je da fontanela treba da bude u ravni sa glavicom. Tada je beba potpuno namirena. Posle dojenja joj svejedno dajte malo vode. Ne može da škodi.Ono što se može desiti je da se na fontaneli počne stvarati temenjača, kompaktna skrama žućkaste boje. To je sasvim normalno i nema veze sa brigom o bebi. Dakle, priče o pranju i ispiranju kose do iznemoglosti ovde nisu delotvorne. Pojavu temenjače lekari vezuju za hormonske oscilacije majke u trudnoći. Dobra stvar je što ona u principu ne smeta bebi, mada može izazvati blagi svrab.


S obzirom da toj žućkastoj masi nije mesto na glavici vašeg divnog čeda, evo šta je potrebno da je skinete:

- bebi ulje (ja sam uzela uljani rastvor AD kapi koji je odličan)

- četka za kosu (najbolje od prirodne dlake; napomena: pre upotrebe na bebinoj glavici probajte da nije gruba na svojoj nadlaktici)

Nakon pranja kose namažite ulje na glavicu, sačekajte da upije i polako je isčetkajte. U slučaju da je ima više proces ponovite. Može se desiti da ne uspete sve da skinete iz prve.
 


Piše: Jasmina Gavrilović
Izvor: B92.net

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

Slični postovi

Žutica nije bolest

Letnje bolesti dece

Preventiva bolesti želuca i probavnog trakta

Majke bolest prenose sinovima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.