Online shop

Beba peti mesec

Beba peti mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Držati svoju glavu čvrsto i uspravno.
• Održavati svoju glavu u nivou s telom kada ga posednete.
• Vrištati od zadovoljstva.
• Izgovoriti nekoliko kombinacija samoglasnik-suglasnik poput “a-gu”.

 

Razvija se detetovo razumevanje temeljnih pojmova i ono misli mnogo brže. Smatra se da tek rođenom detetu treba između 5 i 10 minuta da se navikne na nešto novo, sa tri meseca detetu može trebati između 30 sekundi i dve minute, a sa šest meseci trebaće mu samo 30 sekundi.
Vaše će dete početi učiti o uzrocima i posledicama izvodeći jednostavne radnje, poput bacanja igračke iz kolica.

 

U početku će verovati da je nestala i neće razumeti gde se nalazi. Ako podignete igračku i vratite je, dete će biti i zbunjeno i veselo. Ponavljaće ovo uvek iznova sve dok  ne počne shvatatida da, bacajući igračku i  dobijajući je natrag, počinje kontrolisati svoje svet nastojeći da se stvari dogode.

 

Možete podsticati svoje dete u njegovim pokušajima igrajući se igara poput igre skrivanja, ili skrivajući stvar koja je bila ispred njega i čineći da se ponovo pojavi. U ovom dobu vaše dete neće pokušavati otkriti šta krijete jer misli da stvar više ne postoji zato što je ono ne vidi. Proći će nekoliko meseci pre nego što nauči da se ne radi o tome i počeće samo tražiti sakriven predmet.

 

Nicanje zuba
Nije tačno određeno vreme kada će vašem detetu početi nicati zubi, ali u proseku prvi zubić pojavljuje se negde između šest i sedam meseci. Deca dobijaju zube različito, neki doživljavajući puno nelagodnosti dok se drugima niti ne primećuje da im probija prvi zubić. Smatra se da nicanje zuba sledi nasleđe roditelja, pa ako ste vi ili vaš partner posebno rano ili kasno dobili zube, vašem detetu će se dogoditi isto. Simptomi nicanja zuba često predhode samom zubu nekoliko nedelja ili čak meseci, i razlikuju se od deteta do deteta. Slinjenje je često prvi znak da su zubi na putu i to može početi i deset nedelja ranije.

 

Snažno slinjenje može prouzrokovati suvi kožni osip ili ispucalost na bradi i oko ustiju, što treba lečiti blagom kremom za kožu. Grizenje je još jedan predznak za nicanje zuba. Vaše dete može početi žvakati sve što može staviti u usta jer prtisak od žvakanja tvrdog predmeta ublažava pritisak ispod desni. Trljanje desni  vašim prstom, davanjem hladnog prstena za zube ili narezanu mrkvu možete ublažiti ove nelagode.

 

Upala nežnog tkiva desni često se pojavljuje kad zub niče tako da vaše dete ima crvene, bolne desni pre nego zub izbije. Povlačenje uha i trljanje lica takođe mogu biti znakovi nicanja zuba jer bol putuje duž živca koji prolazi ovim predelom. To se najčešće pojavljuje kad izlazi kutnjak. Ako vam se čini da vaše dete boli, možete mu dati preporučljivu dozu paracetamola. Ipak, nikad nemojte pridavati bolestima poput proliva, temperature ili bolestima uha razloge da se radi o nicanju zuba. Ako sumnjate zatražite lekarski savet.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • VICHY NEOVADIOL KK PSS 50ML 1948

  • KREMA ZA VETROVITO I LOŠE VREME 75ML BUBCHEN

  • DEČIJI ŠAMPON ZA KOSU I TUŠIRANJE SEA MONSTER 230ML BUBCHEN

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.