Online shop

Beba šesti mesec

Beba šesti mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Smejati se, smijuljiti se i glasno vrištati i kriknuti u neprilici.
• Koristiti celu šaku da zgrabi predmete i može ih prenositi iz jedne ruke u drugu.
• Skladno pomicati svoje oče i okrenuti svoju glavu i oči prema nečemu što ga privlači.
• Igrati se stopalima i rukama.
• Opreznije je prema nepoznatim osoboma.
Vaše dete počinje pokazivati veće zanimanje za ono što se događa oko njega. Ono će brzo okretati glavu kad začuje poznate glasove i duže će proučavati stvari koje ga zanimaju.

 

Dete preuzima kontrolu
Dete će naglo postajati pokretnije i verovatno će moći odgurnuti sebe u sedeći položaj. Dok leži na stomaku, dete će otkriti da ga snažno udaranje nogama može odgurnuti. Ako postane nezadovoljno jer ne može dospeti tamo gde želi, nemojete se žuriti da mu pomognete. Možete ga ohrabriti tako da igrčku stavite izvan njegovog dosega, ili da stavite svoju ruku uz njegove tabane kad ono snažno udari nogama da ima od šta se odupreti. Ako ga podignete i stavite gde želi, neće naučiti kako to postići samo.

 


Dete postaje sve preciznije u dohvatanju i grabljenju predmeta i vi mu možete pomoći razvijati ove veštine približavajući predmete tako da ih on mora dohvatiti iznad, ispod ili sa strane. Igračke vezane iznad njegovog krevetića ili iznad ogradice za igranje, omogućiće mu da vežba ove veštine. Vaše će dete držati stvari svojim dlanom i moći će prebaciti ih iz jedne ruke u drugu. Možete ga podsticati dajući mu dve igračke istovremeno, jednu u svaku ruku, tako da mora ispružiti obe ruke. Ako mu ponudite zvečku, protresite je da pušta zvuk dok mu je pružate, ono će za njom odmah posegnuti i zatim veselo tresti kako bi proizvelo isti zvuk.

 


Vizuelno vaše je dete snažno svesno svega što se oko njega događa i pomeraće žustro svoju glavu i oči u svim smerovima iz kojih mu nešto privlači pažnju. Pratiće šta vi radite, čak  i ako ste zaposleni na drugom kraju prostorije. Njegove se oči sada pokreću ujednačeno, pa ako vam se čini  da vaše dete škilji ( jednim okom stalno okrenutim prema van ili prema unutra) trebate sa njim otići kod specijaliste za oči - oftalmologu.

 


Ako vaše dete baci igračku u svom vidokrugu, gledaće je sve dok ne padne na svoje mesto. Na igračke koje padnu van njegovog vidnog polja, neće se osvrtati ili će ih zaboraviti.
Vaše dete će sada biti jako brbljivo i izgovaraće skladno i sebi i ostalima, pevušeći i koristeći samoglasnike i jednostruke i dvostruke slogove kao „a-a“,  „a-da“, i „e-le“. Smeje se, zadovoljno vrišti dok se igra, a ljutnju i dosadu iskazivaće glasnim krikom.

 

 

Inteligencija
Teško je odrediti detetov IQ  (koeficijent inteligencije) dok je veoma malo, a pokretački razvojni testovi koji se mogu koristiti da bi se procenio IQ u prvoj godini, obično se ne slažu dobro sa detetovim IQ kasnije. Na inteligenciju utiču monogi faktori, uključujući i stimulaciju, ishranu kao i društvene aspekte poput siromaštva. Čak i trauma može delovati. U ovom dobu, razvoj vašeg deteta može podsticati njegov telesni, društveni i intelektualni rast podižući ga u okolini koja ga stimulira i provodeći vreme igrajući se sa njim, čitajući mu i pričajući.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Maxi cosi kolica za bebe Dana black raven (12648957)

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI STELLA CONCRETE GREY (12248967)

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI NOVA 4 WHEELS NOMAD SEND (1303332110)

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.