Online shop

Beba sedmi mesec

Beba sedmi mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Osloniti težinu na noge dok stoji.
• Sedeti uz minimalno podupiranje
• Gledati za bačenim predmetima
• Izgovarati  kombinovane samoglasnike i suglasnike “ma-ma” i “da-da“.
• Jesti samo hranu prstima
• Početi sa puzanjem

 

Naučiti pomaknuti se s jednog mesta na drugo, ogromno je postignuće za vaše dete i nešto što će mu pružiti posve nov pogled na svet. Kako će se ovo pokretanje postići, razlikuje se od deteta do deteta. Neki puze “ na sve četri ”. Drugi se vuku uvijajući svoju zadnjicu, a neki se otkotrljaju od jednog mesta do drugog.

 

Neki se odugravaju unatrag, što može na njih delovati frustrirajuće. Smatra se da najranije prohodaju ona deca koja najpre puze ili ona koja nakon sedenja odmah počnu stajati. Oni koji se vuku po stražnjici oni koji gmižu prohodaju nešto kasnije. Ipak, ne može se reći da su oni koji puze i ranije prohodaju bistriji od onih koji se vuku i prohodaju nešto kasnije.

 

Vaše dete će moći već sada osloniti nešto svoje težine na svoje noge i može čak i stajati dok ga uspravno držite. Tokom nekoliko sledećih meseci verovatno će naučiti podignuti se samo iz sedećeg položaja, a onda će vežbati samo stajati.

 

Dešnjaci
Vaše dete može u ovom dobu početi pokazivati hoće li više koristiti svoju desnu ili levu ruku. Ponudite mu igračku držeći je tačno ispred njega i pratite kojom će je rukom dohvatiti. Ako vaše dete redovno koristi istu ruku, počinje pokazivati svoj izbor. Veoma često ruka koju koristi sa sedam meseci nije ista ruka koju će koristiti sa devet meseci ili sa godinu dana. Odjednom vaše dete može koordinirano koristiti obe ruke. Pružite mu nešto što treba jednom rukom držati, a drugom pokrenuti – najbolje će poslužiti lonac sa poklopcem – pa pratite koju ruku koristiti za koju radnju. Tako ćete moći videti hoće li možda  vaše dete biti levak ili dešnjak, iako njegov konačan izbor ne mora biti izvršen sve do druge godine.

 

Možete uočiti da vaše dete ne grabi više stvari srednjim delom svoga dlana da bi ih držalo. Sada koristi prste i palac tako da zahvat postaje mnogo čistiji. Sada kad može samostalno upravljati prstima i palcem, može podići predmet malen poput grožđice i  proučavati ga.

 

Možete podsticati dete dopuštajući mu da se samo hrani. Dajte mu posudu i kašičicu i pustite da se sa njima snalazi. Dobro je u početku da i vi držite kašičicu, tako da mu možete kao i obično stavljati u usta dok ono još uvek proučava kako zahvatati hranu iz posude, staviti u kašičicu, a zatim u usta. Hrana koja se jede prstima pomoćiće vašem detetu da nauči kako staviti hranu u svoja usta pomoću svojih prstiju.

 

U ovo vreme vaše dete će pokazivati da prednost daje rukama, njegov jezik takođe počinje biti razvijeniji i ono će mnogo više koristiti samoglasnike i suglasnmike. U njegovom plaču takođe će se pojavljivati i niski i visoki glasovi i počeće izvoditi različite pokrete svojim jezikom u ustima.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • LOL remix hairflip tots (566960)

  • Defa igračka za devojčice - lutka sa pletenicama -ljubičasta (81821)

  • Rainbow high cheer asst (572541)

Slični postovi

Beba prvi mesec

Beba drugi mesec

Beba treći mesec

Beba četvrti mesec

Beba peti mesec

Beba šesti mesec

Beba sedmi mesec

Beba osmi mesec

Beba deveti mesec

Beba deseti mesec

Beba jedanaesti mesec

Beba dvanaesti mesec

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.