Online shop

Refleksi novorođenčeta

Provera refleksa veoma važan deo pedijatrijskog pregleda novorođenčeta. Neki od tih refleksa kao što je refleks automatskog hoda kod roditelja izazivaju divljenje i ponos. Ko ne bi pomislio, tako malo stvorenje, a već želi hodati! Drugi refleksi čine se posve prirodni i očekivani kao npr. refleks sisanja.

 

Refleksi su reakcija na spoljašnje nadražaje. Oni su odbrambene reakcije u trenutku kada se pojavi opasnost (zatvaranje očiju kad se oku približi neki predmet). U trenutku kad postajemo svesni te reakcije, ona prestaje biti refleksna i postaje voljna reakcija.

 

Većina tih reakcija novorođenčeta nije povezana sa njegovom voljom, već su one urođene refleksne reakcije. One međutim takođe pomažu novorođenčetu upravljati postupcima njihove okoline. Osim refleksa sisanja koji ispunjava vrlo važan zadatak zadovoljenja osećaja gladi, umirenja, zadovoljstva, ostali refleksi čine se suvišnima.


Obično se kaže da su refleksi posledica i znak nezrelosti središnjeg  nervnog sistema novorođenčeta, ali oni svedoče o njegovom zdravlju. Kao što je važno postojanje i pojava primitivnih refleksa, tako je važno i njihovo nestajanje. Većina tih refleksa nestaje u prvim mesecima života deteta, a to opet označava  skladan i normal razvoj.

 

Puzanje
Kad novorođenče stavite na stomak ono pokušava puzati.

• Koliko traje taj refleks?
Od rođenja do starosti od oko 3 meseca.

• Zbog čega se pojavljuje?
Neki misle da se tako uče pokreti koji će biti potrebni pri puzanju, odnosno od 3. meseca pa sve do trenutka dok ne počne samo puzati, ti se pokreti prestaju pojavljivati.
SisanjeKada se u ustima novorđenčeta nađe bradavica majčine dojke, ono počinje snažno sisati.

• Koliko traje taj refleks?
Javlja se već kod ploda u materici u drugoj polovini trudnoće, pojačava se do 3. meseca života nakon porođaja, a u dobu od oko pola godine nestaje i postaje voljna radnja.

• Zbog čega se pojavljuje?
Zahvaljujući tome refleksu odojče zadovoljava svoju potrebu za hranom, kontaktom i za rešavanje frustracija. Refleks hvatanjaNovorođenče hvata svaki predmet koji dotakne njegov maleni dlan. Kad mu ponudite zvečku, vlastiti prst ili neki drugu mali predmet, čvrsto će ga prihvatiti. Postoji sličan refles i na stopalu.
 
• Koliko traje taj refleks?
Taj refleks šake nestaje do 4. meseca života, dok se duže zadržava na stopalima.

• Zbog čega se pojavljuje?
Kad se uhvati čvrsto za neki predmet, novorođenče može držati celo svoje telo. Tako se povećava veza između roditelja i deteta Refleks traženja Ako bradavicom dojke ili prstom dotaknemo područje oko usana novorođenčeta, ono će početi tražiti i otvarati usta, pokazujući spremnost za sisanje.
 
• Koliko traje taj refleks?
Oko 4. meseca života taj refleks nestaje a tada već dete svesno traži dojku poznatog mirisa, oblika i mekoće.

• Zbog čega se pojavljuje?
Novorođenče instiktivno traži izvor hrane, zadovoljstva i utehe – majčinu dojku. To je refleks samoodržanja. Refleks padobranca. Kad se dete pridržava za trup i naglo nagne prema napred, širi ruke kao da se želi za nešto uhvatiti.

• Koliko traje taj refleks?
Od 3. do 12. meseca života.

• Zbog čega se pojavljuje?
Ovaj refleks ima odbrambenu funkciju hvatanja za predmete pri padu. Zahvaljujući njemu mališan se uči podizati svoje telo. Refleks Moro ,Ukazuje na osetljivost deteta na nagle promene položaja tela. Ako mu naglo spustimo glavicu prema nazad ili mu izmaknemo podlogu, širi ručice kao da želi nekoga obuhvatiti, široko otvara oči i čini se kao da se nečega boji jer se obično i rasplače.
 
• Koliko traje taj refleks?
Do 4. meseca, a katkad i do 6. meseca života.

• Zbog čega se pojavljuje?
To je verovatno odbrambeni refleks. Asimetrični vratni refleksKad novorođenče koje leži na leđima okrenemo glavicu na jednu stranu, ono ispruži ručicu na stranu na koju je okrenuta glavica, suprotnu ručicu savije u laktu, pa izgleda kao violinista. Stoga se taj refleks naziva „refleks violiniste“.
 

• Koliko traje taj refleks?
Nestaje do 6. meseca života.

• Zbog čega se pojavljuje?
Taj refleks treba pomoći u razvoju vida i upoznavanju vlastitog tela. Refleks hvatanja stopalimaKad novorođenče oseti udarac ili pritisak na taban, energično skuplja prstiće i instinktivno iskrivljuje to stopalo prema unutra. Traje od trenutka rođenja pa sve do 9. ili 12. meseca života. Refleks odupiranjaPridržavajući novorođenče pod pazduhom tako da njegova stopala dodiruju tvrdu podlogu, ono će se odmah uspraviti odupirući se na stopala, podižući glavicu.
 
• Koliko traje taj refleks?
Pojavljuje se odmah nakon rođenja, a nestaje nakon 3. meseca života.

• Zbog čega se pojavljuje?
Nema teorije koja bi objasnila razlog nastanka tog neobičnog refleksa.


Autor: Prim.mr.sc Milan Stanojevic, dr. med., pedijatar
Izvor: Časopis Bebe.hr


 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Avent flašica Anti-Colic 125ml (SCF810/14)

  • Avent flašica Classic Plus 260 ml - Pingvin (SCF574/14)

  • Avent Flašica za bebe - Natural 125ml (SCF030/17)

Slični postovi

Soor novorođenčeta

Refleks otpuštanja mleka

Infekcija mokraćnih puteva kod novorođenčeta

Disanje novorođenčadi

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.