Online shop

Bebin jelovnik od 7 do 13 meseca

Sedmi mesec
Ako su zadržana četiri podoja, u podne se, umesto ukinutog podoja, može davati kaša od povrća sa žumancetom. Ako beba ima tri podoja, drugi nemlečni obrok treba da bude kaša od kuvanog voća, kojem se može dodati i mlevena plazma. Tri do četiri puta nedeljno dodajte seckano kuvano meso u količini do 40 g. Jednom nedeljno preporučuje se džigerica u količini od 20 do 30 g. Sada možete bebi da dajete i obroke koji su  i grublje samleveni da biste ga podstakli da žvaće, jer većini beba u tom uzrastu izbijaju zubići.Osmi mesec
Ako beba ima tri podoja, druga dva obroka su kaša od voća i kaša od mešanog povrća sa dodatkom žumanceta ili mesa. U 8. mesecu daje se i pasirani grašak. Sveže voće se preporučuje u količini od 70 grama. Zimi davati po kafenu kašičicu ribljeg ulja, kako bi se zadovoljile potrebe organizma za vitaminom D koji je neophodan sastojak za razvoj kostiju zuba, a štiti i od rahitisa. Dva puta dnevno (po 50 ml) bebi davati prirodno ceđeni sok (od voća ili povrća), kako bi se zadovoljile potrebe za razvoj kostiju, krvnih sudova i ostalih tkiva. Dozvoljen začin je vanila. U ovom uzrastu, kada izbiju prvi zubi, dajte detetu da gricka koricu hleba ili bebi keks.

 

Deveti i deseti mesec
Odojče dobija po jedan obrok kaše od voća, kaše od povrća i mlečne kaše, i jedan ili dva podoja. Mlečna kaša može da se pravi od griza, ali i od pirinča kuvanog u mleku ili bebi keksa izdrobljenog u mleku. Tri do četiri puta nedeljno bebi se daje kuvano meso, a jednom nedeljno pileća ili ćurećan džigerica (može biti skuvana u supi ili dinstana). U ovom uzrastu, bebi možete da dajete i kuvanu bundevu, koja je odličan izvor beta karotena i kalcijuma. Osim toga, bundeva se lako vari. Voće se daje u količini od100 g dnevno. Dozvoljeni začini su peršun, mirođija i kakao.Dvanaesti i trinaesti mesec
Broj obroka treaba svesti na tri glavna (doručak, ručak, večera), po sistemu „jedan od povrća, jedan podoj i jedna mlečna kaša“. Između glavnih obroka bebi se daje jedan ili dva manja obroka od voća i voći sok (prirodno ceđenog brz dodatka šećera). Krajem prve godine u ishranu uvodite grožđe, šljive i ribizle. U ovom periodu bebin jelovnik proširuje se namirnicama kao što su pasulj, sir i jaje.

 

Možete mu pripremati kiflice sa medom, mladim sirom i kajmakom. Sada možete da uvedete i povrće jačeg ukusa kao što su karfiol, kelj, brokoli i špargla. Kod neke dece, paradajz može izazvati alergijske reakcije, pa ga treba uvoditi u ishranu pre nego što dete napuni godinu dana.

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • PEG PEREGO HRANILICA PRIMA PAPPA ZERO-3 TUCANO

  • CBX hranilica Taima (68856)

  • Lorelli Bertoni hranilica CANDY BEIGE STORK 2015 (10100211505)

Slični postovi

Zdrava ishrana

Ishrana dece u letnjem periodu

Ishrana dece u prvoj godini života

Ishrana deteta od godinu dana

Ishrana odojčeta po mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.