Online shop

Opstipacija kod dece

Pre opisa opstipacije potrebno je znati sledeće:

• Mekonij je žilava zelenkasto-crna masa, bez mirisa koju novorođenče počne izbacivati u prva 3-4 dana, 4-5 puta dnevno.  Zakašnjelo izbacivanje mekonijuma može pobuditi sumnju na mekonijski ileus, opstrukciju creva ili paralitički ileus.
• Prelazne stolice novorođenčeta su zelenkaste, sluzave, vodenaste, a javljaju se između 4. i 7. dana života 4-8 puta.
• Normalne stolice se pojavljuju početkom druge nedelje života, na prirodnoj ishrani su zlatno-žute, homogene, kiselkasta mirisa, konzistencije paste.

 

Postoje znatne varijacije u broju stolica deteta na prsima. Obično 2-4, a nekada 6-8 dnevno, a kod neke dojenčadi 1 stolica u više dana. Umetno hranjena dojenčad imaju bledožute stolice, čvršće, ne prijanjaju za pelene i u proseku ih je 1-2 dnevno ili maksimalno 4. Ali i tu postoje znatne individualne varijacije.

 

Opstipacija (konstipacija, zatvor stolice) je otežano defeciranje. Stolica se izbacuje sa naprezanjem ili boli, suha je i tvrda, svaki 2-3 dan ili rjeđe. Opstipaciju treba razlikovati od pražnjenja stolice svaki treći dan, pri čemu je stolica normalne konzistencije, a defeciranje je bez boli i naprezanja, to svakako nije opstipacija.

 

Opstipacija se javlja često kod pogrešne prehrane pri čemu se dete hrani sa dosta belančevina (previše mlečnih napitaka bez dodatka šećea), uzima hranu bez celuloze i polisaharida, ne unosi dovoljno tečnosti ili ima prevelike gubitke u bolestima. Opstipacija se takođe može javiti kod fisure anusa, dugotrajne upotrebe klizmi, čepića, anomalija i organskih bolesti creva (stenoze, hernije, duplikature crijeva, Hirschprungova bolest).

 

Deca obolela od rahitisa i malnutricije imaju smanjen tonus mišića te se i kod njih javlja opstipacija, a kod hipotireoze to može biti jedan od prvih simptoma bolesti. Psihogeni uzroci su česti kod malog, predškolskog i školskog djeteta (potiskuju refleks za defekaciju zbog nastave, igre, gađenja na tuđi toalet).

 

Izvor: medicinabih.info


 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba
  • MR36264 TY SJAJNA PLISANA

  • Plišana Muzička Igračka Žabica (10191190005)

  • Present Pets ljubimci iznenađenja (SN6059159)

Slični postovi

Žutica nije bolest

Šum ne znači bolest

Preventiva bolesti želuca i probavnog trakta

Majke bolest prenose sinovima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.