Online shop

Ishrana dece u prvoj godini života

ISHRANA ODOJČETA DO 6 MESECIishrana beba po mesecima
Pravilna ishrana odojčeta (deteta u prvoj godini života) ima veliki značaj u zaštiti i održanju zdravlja, kao i u psihološkom razvoju
deteta.

 

Uz adekvatnu ishranu odojče se najbrže razvija i napreduje. Ishrana odojceta može biti prirodna (dojenje),mešovita i veštačka. Većina majki je zdrava, sposobna da doji i to treba da radi.Majčino mleko je najsavršenija i nezamenjiva hrana za odojče, jer je prilagođeno potrebama bebe. Osim što obezbeđuje prirodnu ishranu dojenjem se ostvaruje veza izmedu majke i bebe, emocionalna stabilnost i pospešuje imunitet.

 

Majčino mleko je bakteriološki ispravno i sterilno, a sisanje omogućava pravilan razvoj vilice.Hranjenje treba započeti pola sata nakon rođenja i nikada ne čekati duže od 6 sati. Prva hrana koju dete dobije zove se kolostrum. To je gusta žuckasta tečnost bogata hranljivim i zaštitinim elementima prilagođenim za taj uzrast. Na kolostrum se nastavlja prelazno pa zrelo mleko. Uspostavljanjem dobrog dojenja beba dobija sve neophodne sastojke za taj period i nije potrebno davati ništa drugoizmedju podoja.

 

Mešovita i veštacka ishrana se koristi kod odojčadi čije majke ilinemaju dovoljno mleka ili zbog bolesti ne mogu da doje.Tada se koriste adaptirana mleka koja su po svom sastavu najsličnija majčinom mleku. Upotreba kravljeg mleka se ne preporučuje zbog mogićih bakterioloških neispravnosti,alergija ili nepodnošenja. Preporucuje se hranjenje isključivo majčinim mlekom čime su obezbeđeni svi potrebni sastojci, a izbegnuti neželjeni efekti druge hrane. Hranjenje je na zahtev deteta koje diktira broj obroka ikoličinu mleka.

 

ISHRANA DOJENČETA IZMEĐU 6 i 7 MESECI
Ishrana treba da se bazira samo na dojenju do 5-6 meseca.Od tog doba treba polako uvoditi nove vrste hrane.Treba poceti od kašica od povrca i voca. Nove namernice treba uvoditi jednu po jednu i u malimkolicinama.


Najnovija preporuka Svetske zdravsvene organizacije je da je ovo period u kome je potrebno započeti sa uvođenjem hrane, dohranjivanjem. Nova hrana se uvodi u malim količinama (jedna do dve kašicice) postepeno i uvek samo jedna vrsta, u vreme budućih glavnih obroka, a nakon završenog podoja.

 

Navikavanje na jednu vrstu hrane treba da traje jednu nedelju.Dete se susreće prvi put sa novim ukusom hrane i zbog toga ga ne treba prisiljavati da jede, u slučaju odbijanja pokušati narednog dana, ali sa istom vrstom hrane.

Voće: jabuka, kruška, kajsija, banana, breskva, bundeva, u obliku kompota ili kašice bez šećera. (prvo započeti sa kašicama od banane, pa preći na jabuku, ako dete ima zatvor smanjiti količinu banane)

 

• Povrće: šargarepa, krompir, brokoli, kaša od žitarica, ( prvo se počinje sa kašicom od šargarepa, koja se postepeno zamenjuje krompirom)
• Supa od nemasnog mesa ili piletine,jogurt
• Nakon obroka može piti prokuvanu vodu koliko želi.Zbog moguće pojave alergijskih manifestacija ne davati:
• svež paradajiz
• jagodičasto voće (jagoda,malina,kupina)
• citruse (naranca,limun,grejp,mandarina,kivi)
• koštunjavo voce (orah,badem,lešnik)
• cokolada, eurokrem, med, kvasac
• kukuruz,pšenica (hleb,keks,brašno)
• riba,školjke,belance jajeta, kravlje mleko, hranu sa konzervansima

 

ISHRANA ODOJČETA IZMEĐU 7 I 8 MESECI
Osnova ishrane je i dalje dojenje (4 do 5 puta dnevno) Povrće i voće se nastavlja, ali rendano ili seckano na komadiće. Nastavlja se vitamin D.ISHRANA ODOJČETA IZMEĐU 8 I 9 MESECI
Dojenje se i dalje održava ali obrnutim redom. Prvo se daje čvrsta hrana a na kraju obroka se ponudi podoj koliko želi. Uvodi se postepeno nova hrana:

 

Povrće: karfiol, tikvice, spanać Mlečni proizvodi: sir,jogurtMesni proizvodi: kuvano meso, džigerica, piletina. Svinjsko meso se ne uvodi do prve godine života. Supa na vodi od kuvanog mesa Tvrdo kuvano žumance postepeno po četvrtinu više svake sedmice izmešano sa mlekom. Kada se uvede celo žumance, davati ga 2-3 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso. Hrana se soli ali ne mnogo radi opasnosti od pojave hipertenzije u srednjim godinama života. Vitamin D vodeni rastvor na kraju obroka.ISHRANA ODOJČETA PREKO 9 MESECI
Insistira se na više podoja.
Dozvoljava se da samo dete jede prsticima čvrstu hranu iz svog
tanjira. Dete jede zajedno sa ostalim članovima porodice, uči se
socijalizaciji i ponašanju.

ISHRANA ODOJČETA PREKO 10 MESECI
Održava se dojenje.
Uvodi se novo povrće: grašak, kupus, boranija, luk
Mleveno meso – junetina
Voće u svežem obliku: jabuka, kruška, kajsija, breskva
Vitamin D.

ISHRANA ODOJČETA PREKO 11 MESECI
Doji 2 puta ujutro i uveče.
Preko dana ima 5 do 6 obroka ( 3 glavna i 2-3 užine)
Uzima svu hranu bez prisiljavanja.
Sastav obroka je raznovrstan.
Voće i povrće mogu biti sveži i prerađeni.
Nastavlja se D vitamin.


ISHRANA DETETA PREKO 12 MESECI
Doji po želji 2 do 3 puta dnevno. Nema ograničenja u voću, povrću i drugoj hrani, a količina zavisi odapetita, dnevne aktivnosti i potreba. Ravnopravno učestvuje u svim porodičnim obrocima. Tečnost se ne daje u toku obroka. Nakon obroka dete može da pije koliko želi vode, caja ili soka bez šecera. Ne treba da pije više od 500 do 700 mL kravljeg mleka.


Ne davati koncentrisanu hranu poput cokolade, keksa, bombona. Nije preporučljiv preterani unos slatkiša. Pre polaska na spavanje ne treba davati slatke napitke ili slatkiše. Obavezno prati zube. Vitamin D se daje u zimskom periodu.Izvor: www.medikompoliklinika.com


 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba
  • VARALICA SILIKON, BABY BLUE, NOĆNA

  • Avent varalica Classic 0-6m (SCF182/12)

  • VARALICA SILIKON, BABY BLUE

Slični postovi

Zdrava ishrana

A (H1N1) i ishrana bebe

Ishrana dece u letnjem periodu

Ishrana deteta od godinu dana

Ishrana odojčeta po mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.