Online shop

Zdravi napici za najmlađe

Pravilan unos tečnosti u organizam jako je važan, naručito tokom letnjih meseci, svako treće dete ne uzima dovoljno tečnosti. Voda je organizmu neophodna kako bi previlno funkcionisao, pa stručnjaci tvrde da dete koje ide u vrtić treba da popije minimum 800 ml tečnosti, školska deca barem litar dnevno, kako bi se sprečio nedostatak tečnosti ili dehidratacija. Tinejdžerima je potrebno od litar i po do dve tečnosti dnevno, dok je tokom toplih dana ili prilikom bavljenja sportom unos tečnosti potrebno udvostručiti.

 

Roditelji su, međutim, često u nedoumici da li deca treba da piju samo vodu, da li se u količinu neophodne tečnosti  “računaju“ i zaslađeni sokovi, limunada i sirupi, kao i kako postupiti kada mališani neće da piju vodu i insistiraju na sokovima.

 

Najbolje je da deca piju vodu, ali ako insistiraju na sokovima, razblažujte ih sa vodom u odnosu 1:1. Stručnjaci su saglasni da je najbolje da dete pije vodu, ali ni sokovi nisu loše rešenje, naručito oni prirodni, ceđeni i bez šećera. Gubitak vode od samo 2% može da dovede do umora, pada koncetracije, sporijih reakcija i nedostatka snage, dok gubitak vode od  3% dovodi do glavobolja, zatvora i drugih zdravstvenih tegoba. Zbog toga je jako važno mališanima stalno nuditi da nešto popiju, jer u igri često zaborave da su žedni, naručito oni najmlađi.

 

Voda je, dakle, idealno piće da se utopi žeđ i da se organizmu obezbedi dovoljna količina tečnosti. Jako je važno da od prvih dana dete navikavate da pije vodu, jer što je starije sve teže će menjati navike. Ali, ako dete neće da pije, pokušajte sa sokovima koje ćete razblaživati sa vodom u razmeri 1:1 ili biljnim čajevima.

Prirodni voćni sokovi bez dodataka šećera sadrže mnogo minerala i vitamina, ali je voćni šećer bogat kalorijama, pa ga treba izbegavati, naručito ako je dete gojaznije. Limunada, takođe, nije dobar izbor, jer je puna šećera, kao ni mleko, koje je zdravo kao prehrambena namirnica, ali ne i kao tečnost kojom se utoljava žeđ. Takođe, deci ne treba davati gazirana pića, ledeni čaj, pića koja sadrže veštačke zaslađivače, energetske napitke, pića sa dodacima emulgatora, veštačkih boja i aroma. Takvi sokovi, ipak, ne treba da budu potpuno zabranjeni deci, jer će im onda biti i mnogo primamljiviji.

 

Dozvolite mališanima da popiju čašu gaziranog soka u posebnim prilikama, na rođendanskim zabavama ili na primer, vikendom ili kada porodica jede u restoranu. Takođe, ako dete uporno insistira na soku, pribegnite jednom triku. Stavite nekoliko gumenih bombona u čašu sa vodom. Tečnost će da promeni boju, dete će se oduševiti, a u stvari će popiti samo vodu. Možete da probate i sa čašama sa njegovim omiljenim crtanim junacima, interesantnim flašicama ili slamčicama sa ukusima. Na tržištu su dostupne slamčice koje tečnostima daju samo aromu, pa kupite one u ukusima voća koje vaše dete voli. Svaka čaša vode koju popije tokom toplih dana blagotvorno će uticati na njegov organizam i zdravlje.

 

Izvor: Novosti.rs

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba
  • FLAŠICA KAUČUK 240ML, BABY BLUE

  • Avent Flašica za bebe - Natural 125ml (SCF030/17)

  • Avent Flašica za bebe - Natural 240ml (SCF053/17)

Slični postovi

Zdrava ishrana

Ishrana dece u prvoj godini života

Francuska deca jedu puževe, naša pice i koka-kolu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.