Online shop

Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe

Ne tako davno, davanje mlečne formule bebama od prvog dana, umesto dojenja je bila česta pojava. Danas znamo koliko blagotvorno dejstvo na zdravlje deteta ima majčino mleko i da mlečnu formulu valja davati isključivo onda kad dojenje ne postoji kao opcija. Ako morate da upotrebljavate formulu, ima nekoliko različitih vrsta, tako da možete da birate.


Prioritet u ishrani odojčeta imaju adaptirane formule kravljeg mleka. Zbog čitavog niza nedostataka obično, neadaptirano kravlje mleko se ne preporučuje za ishranu odojčeta, posebno ne u prvih šest meseci života.U nekim zemljama, posebno u SAD, dosta se koristi i formula bazirana na proteinima soje, jer ne sadrže belančevine životinjskog porekla, koje se povezuju sa grčevima beba i inzulin – zavisnim dijabetesom. Kod nas se sojino mleko najčešće koristi kod odojčadi starije od šest meseci sa intolerancijom proteina kravljeg mleka, a pošto ne sadrži laktozu daje se i kod intoleracije mlečnog šećera i galaktozemije.Adaptacija kravljeg mleka za ishranu odojčeta obuhvata čitav niz tehnoloških postupaka kojima se ono po sastavu maksimalno približava majčinom. Mlečna mast se potpuno ili delimično zamenjuje biljnim uljima. Dodaju se ugljeni hidrati, vitamini i minerali, a smanjuje sadržaj belančevina. Smanjuje se koncentracija natrijuma i poboljšava odnos kalcijuma i fosfora što je od značaja za izgradnju kostiju. Neke formule su obogaćene gvožđem.

 

Adaptirane formule spadaju u kategoriju kompletne hrane, tj. sadrže optimalnu količinu hranljivih materija neophodnih za normalni rast i razvoj odojčeta. Zbog nedovoljne količine cisteina i taurina u odnosu na majčino mleko, ove esencijalne aminokiseline se dodaju mlečnoj formuli.

 

Prema stepenu modifikacije kravljeg mleka razlikuju se visoko i delimično (nepotpuno) adaptirane formule. Visoko adaptirana kravlja mleka su po hranljivoj vrednosti veoma slična majčinom mleku, dok su delimično adaptirane mlečne formule predominantno kazeinske i sa većim sadržajem belančevina i elektrolita. U nekim od delimino adaptiranih i sastav masti nije izjednačen sa humanim mlekom. Čak i najbolje adaptirana mleka su, sem bliskog nutritivnog kvaliteta, daleko ispod biološke vrednosti majčinog i ne sadrže enzime, specifične i nespecifične imunološke činioce (antitela) i faktore bitne u transportu mikroelemenata.Zbog nutritivnih prednosti, visoko adaptirane formule kravljeg mleka predstavljaju najbolju alternativu majčinom i savetuje se do kraja prve godine ili, bar, tokom prvih šest meseci. S obzirom da visoko adaptirane formule manje daju intoleranciju proteina, ovo je od dodatnog značaja za odojčad u čijoj familiji ima obolelih od alergijskih bolesti.Neke od visoko adaptiranih formula koje se mogu naći na svetskom i našem tržištu su Bebelac , Aptamil, Premium, Hipon A, SMA, Impamil, Bebimil 1 i 2. Najčešće delimično adaptirane formule: Bebelac 2, Milumil, Similac, Promil, Hipon 1 i Humana 2.

 


Mlečne formule na bazi kravljeg mleka i soje mogu da budu uzrok alergije, koja je nešto ređa kod mleka na bazi soje. Novorođenčad koja imaju alergiju na obe formule se hrane formulama na bazi kazein – hidrolizata, koje sadrže specijalno prerađene belančevine iz kravljeg mleka i dosta su skuplje od ostalih.


Kod mas se najčešće koriste mleka u prahu, obično pakovana u konzerve od 450g uz koje se dobija kašika – merica i poklopac za konzervu kada se otvori. Ova mleka su najjeftinija. Koncentrovana tečna formula je pakovana u konzerve i pre upotrebe se razblažuje istom količinom prokuvane ili destilovane vode. Spremno mleko za upotrebu takođe pakovano u konzerve je posebno pogodno za neiskusne roditelje, jer se ništa ne dodaje, već se samo sipa u flašicu. Kod nas se teško nalazi mleko u bočicama za jednokratnu upotrebu od 125 i 250ml, posebno pogodno za putovanje.Odabir mlečne formule se vrši isključivo po preporuci pedijatra koji prati bebu.

 

Izvor: Porodicnilekar.net

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • FLAŠICA SILIKON 240ML, BABY BLUE

  • FLAŠICA SILIKON 240ML, BABY ROSE

  • Avent flašica Anti-Colic 125ml (SCF810/14)

Slični postovi

Alergija na mleko i mlečne proizvode može se izlečiti?

Majčino mleko se čuva u frižideru tri dana

Povučene opasne flašice za mleko

Da li posle svakog podoja izmlazati mleko?

1 komentara:

  • Anonymus
    23.03.2017.

    Odlican tekst...

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.