Online shop

Voda za bebe

U prodavnicama se može naći mnogo različitih vrsta vode ali nisu sve jednake. Što više, znatno se razlikuju po svojim karakteristikama. Nije sva voda pogodna za novorođenče iako može biti vrlo kvalitetna za odrasle.

 

U izboru vode za novorođenče važno je da voda ne sadrži puno minerala – treba koristiti oligomineralnu vodu jer sadrži malo soli. Bubrezi novorođenčeta još su nezreli i ne smeju se opteretiti većom količinom minerala. Ukratko, voda za novorođenče sme sadržavati od 50-150 mg minerala na litru, t.j. mora biti oligomineralna.

 

Pri izboru vode u boci, odnosno tetrapaku, uvek pročitajte etikete kako bi bili sigurni u pravilan izbor. Velike firme koje proizvode dečju hranu imaju u ponudi vodu namenjenu bebama koja je oligomineralna kao na primer Humana voda za bebe.Ne preporučuje se za pripremu dečjeg zamenskog mleka – mlečne formule, voda iz slavine. Iako je uglavnom to pitka i kontrolisana voda, ona može opteretiti dečji organizam, a sadrži i veću količinu hlora i drugih dodanih materija za pročišćavanje koje i menjaju ukus zamenskog mleka (hlor!). Osim toga, voda iz slavine sadrži i veću količinu kamenca što može ponekad nepovoljno delovati na nežni organizam deteta.

 

Savet
Nemojte dojenčetu dati gaziranu vodu -može pogodovati nakupljanju vazduha u stomaku uz meteorizam i grčeve koji su za njega vrlo bolni. Kada se dete odvikava od dojenja, t.j uvodi se jedan obrok hrane koja nije mlečna, može dobiti čaj za dojenče (obično kamilica) priređen sa posebnom vodom za bebe (primer Humana) ili prirodnom izvorskom vodom koja ne sadrži previše minerala.Podela vrsta vode vrši se prema sadržaju mineralnih soli. Svaki tip vode sadrži minerale u formi iona slobodnih za spajanje s drugim elementima i stoga ih organizam može odmah koristiti. Voda za piće pakovana u boce ili tetrapak klasifikovana je na osnovu vrste i količine minerala koje sadrži, što je i označeno na etiketi.Bikarbonat: bikarbonatnog iona ima više od 600 mg/l
Sulfat: količina iona prelazi 200 mg/l
Kalcijum: iona kalcija ima više od 150 mg/ l
Magnezij: ioni magnezija prelaze 50 mg/l
Fluorat: ioni fluora prelaze 50 mg/l
Spojevi gvožđa: ioni željeza prelaze 1 mg/l
Natrijum: ioni natrijuma prelaze 200 mg/l
Hiponatremična (voda) ioni natrijuma ne prelaze 20 mg/l.Ukupna količina soli koju voda sadrži procenjuje se prema ostatku koji se dobije evaporacijom 1 litre vode na 100° C i daljim isušivanje na 180° C. Vrednost minerala izražava se miligramima na litru (mg/l) i mora biti iskazana na etiketi.Prema količini otopljenih soli voda može biti:
• Od 0-50 mg/l je minimalno mineralizirana voda
• Od 50-500 mg/l voda je oligomineralna, što znači da sadrži malo minerala (pr. Humana voda za bebe)
• Od 500–1500 mg/l voda sa srednjom količinom minerala - ima slična svojstva kao oligomineralna
• 0d 1500 mg/l i više voda je bogata mineralimaPažnja: svaka voda sadrži veću ili manju količinu minerala, te se stoga naziva mineralnom. Nekada je ovaj izraz bio gotovo isključivo primjenjivan na gazirane vode.Koju vrstu vode koristiti
Iako se za ranu dečju dob najviše koristi oligomineralna voda t.j ona sa količinom minerala od 50-500 mg/l, i ostale vrste mogu se koristiti u nekim posebnim situacijama u cilju rešavanja određenih detetovih zdravstvenih problema.Za pripremu mlečnog obroka (zamensko mleko, mlečna formula)
Za pripremu obroka u bočici razređuje se mleko u prahu za dojenčad oligomineralnom vodom (primer Humana voda za bebe). Ako je dete alergično na belančevine kravljeg mleka i u prehranu je uvedeno posebno zamensko mleko, pedijatar može preporučiti i tip vode koja sadrži veću količinu kalcijuma kako bi unos ovog važnog minerala za razvoj kostiju i zuba bio dovoljan. Sve zavisi o tome da li je posebna mlečna formula već obogaćena kalcijumom ili ne.


Kad je dete žedno
• Ako majka doji dijete, uglavnom nema potreba za dodavanjem vode, no ako je dete na prehrani zamenskim mlekom na bočicu, uvek je potreban unos određene količine oligomineralne vode tokom dana kako bi organizam dobio dovoljno tečnosti. Tako se postiže ravnoteža u količini voda i soli (hidratacija).
• Majčino mleko sadrži 90% vode. Dete na prsima svakim obrokom dobije upravo onu količinu vode koja mu je potrebna. Ponekad je detetu koje majka doji potrebno dodati vode kako ne bi došlo do dehidracije u sledećim situacijama:
- tokom leta i visokih spoljašnjih temperatura dete znojenjem gubi veću količinu tečnosti što može dovesti do dehidracije.
- Ako ima povišenu temperaturu: povećanjem telesne temperature dolazi do povećanog gubljenja tečnosti zbog znojenja i ubrzanog disanja.
- Zbog proliva i povraćanja dolazi do većeg gubitka tečnosti koju treba nadoknaditi.

Za pripreme prvih obroka povrća (početak dohrane)
• Za pripremu prvih kašica uvek treba koristiti oligomineralnu vodu.  Kad je dojenče starije i bubrezi zreliji može se koristiti voda koja sadrži srednju količinu minerala. Ako se koristi voda iz slavine treba je prethodno prokuvati kako se višak minerala slegao na dno  i čista voda koristila za pripremu kašice od povrća.

 

i na kraju
• Dok je dojenče na prsima, majčino mleko osigurava mu dovoljnu količinu vode i tek kada nastupe posebne okolnosti potreban je dodatni unos tečnosti.  Ako je prehrana zamensko mleko, dodatak oligomineralne vode svakodnevno mora biti pravilo kako dojenče ne bi bilo žedno (žeđ je znak da organizmu nedostaje tečnost!).Prim. mr. sc. Ružica Duplančić – Šimunjak, dr. med. pedijatar

Izvor: euroalba.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici 
Mama i Beba

  • FLAŠICA SILIKON 110ML, BABY ROSE

  • AVENT PUMPICA ZA IZMAZANJE + FLAŠICA NATURAL 60ML SCF330/699

  • FLAŠICA KAUČUK 110ML, BABY BLUE

Slični postovi

Zdrava ishrana

Ishrana dojilja

Ishrana dece u letnjem periodu

Francuska deca jedu puževe, naša pice i koka-kolu

Ishrana odojčeta po mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.