Online shop

Naučite da tumačite bebin plač

Nekada se govorilo da beba jača pluća kad plače. Danas znamo da beba nikad ne plače bez razloga i da njen plač ima određeno značenje, kaže pedijatar dr Nada Eldić. Treba samo da ga dešifrujemo.  Beba može da plače i kad joj je previše toplo ili hladno, kad je odeća steže, kad joj je postelja prljava, kad ima probleme s varenjem, kad je zabrinuta ili napeta…

 

Plač ili dranje predstavljaju jedino sredstvo kojim beba raspolaže kad želi da nam stavi do znanja kako joj nešto ne odgovara ili da zatraži pomoć. Pošto je plač jedino sredstvo komunikacije za bebu, veoma je važno da pravilno protumačimo bebine poruke.

 

U prva tri meseca života beba često plače, pošto na taj način uspostvalja vezu s roditeljima i tera ih da brinu o njoj. Ako se brzo i na odgovarajući način odgovori na njen plač, ona dobija poruku da su mama i tata tu, da je svet lep i da je sve u redu – objašnjava dr Nada Eldić, iskusan pedijatar i dugogodišnja saradnica „Blic žene“.

 

Vremenom, plač postaje sve raznovrsniji. Iako je svako dete jedinstveno, ipak postoje zajedničke crte dečjeg plača. RUČAK  SE NE ODLAŽE
Roditelji vrlo lako nauče da prepoznaju dranje kojim beba stavlja do znanja da je gladna. Ono počinje tiho, a zatim postaje sve jače i upornije.


– Treba da imate na umu da beba zaista pati kad je gladna – ističe dr Eldić – i da zato na ovaj njen zahtev, izražen kroz plač i dranje, brzo treba da se odgovori. Ne treba da zaboravite ni to da u prvim nedeljama života beba nije gladna samo u određeno vreme i u razmacima koje su propisali autori udžbenika i priručnika, već onda kad joj želudac pošalje signal da je vreme za ručak.

 

Da, to je dranje
Dr Nada Eldić ističe da nije greška reći dranje za bebin plač. Dečji psiholozi smatraju da je reč „dranje“ prikladna pošto odražava bebinu vitalnost, a ne tugu, s kojom se reč „plač“ obično dovodi u vezu.
NEŠTO MORA DA SE DUDLA
Ova potreba je takođe veoma važna, a varalica ne može uvek da je zadovolji. Ako beba uspe da nabije pesnicu u usta, verovatno će se sama snaći i smiriti. U protivnom, varalica će biti od koristi samo jedno kratko vreme.

JOJ, GRČEVI
Kad beba ima grčeve, krici su oštri i česti. Mnogi roditelji ih opisuju kao nepodnošljive, dodaje dr Eldić.
Na sreću, grčevi obično spontano prestaju oko trećeg meseca. Uzrok grčeva od kojih neke bebe pate i dalje nije u potpunosti objašnjen: loše varenje mleka, nezrelost digestivnog trakta, nezrelost nervnog sistema… Hipoteza ima na pretek. Dete privremeno može da se smiri ako mu masiramo stomačić, ako ga ljuljškamo, privijemo na grudi itd.

 

Kad se mora na pregled
Kad bebu nešto boli, krici su neuobičajeni i uporni. Ako se dranje nastavi i pošto ste otklonili sve uobičajene uzroke nezadovoljstva, izmerite bebi temepraturu i, ako je potrebno, potražite pomoć lekara, savetuje dr Nada Eldić. Imajte na umu da tegobe vezane za varenje i infekcije grla mogu da budu veoma bolne, upozorava naš pedijatar.

 

NAJGORE JE UVEČE
Većina beba zaplače ili zakmeči pred spavanje. To je njihov način da se opuste, objašnjava pedijatar.
– Pogrešićete ako bebu u tom trenutku uzmete u naručje da biste je smirili pošto će je to onemogućiti da se opusti, pa će početi još jače da se dere. Bolje je – kaže de Elsić – da bebu stavite u krevetac i da je pustite da se uspava. Beba može da se dere i kmeči i zato što joj je dosadno, ali to se dešava samo deci starijoj od šest meseci.

 

ŠTA JOJ SADA FALI?
Beba može da plače i kad joj je previše toplo ili hladno, kad je odeća steže, kad joj je postelja prljava, kad ima probleme s varenjem, kad je zabrinuta ili napeta… Dranje će prestati čim uklonite uzrok njene nelagodnosti, što nije uvek lak zadatak. Sasvim je normalno da roditelji u početku ne znaju zašto beba plače, šta joj to smeta, čak i ako imaju starije dete, pošto je svako dete drugačije. Ljuljuškanjem i uz par nežnih reči lako ćete otkloniti prolaznu neprijatnost. Međutim, ako nalagodnost preraste u bol, beba će vam to jasno staviti do znanja oštrim kricima.


Mnogo je gore ako beba ne plače
Odrasli plaču kad su tužni ili kad ih nešto boli. Bebe, međutim, plaču i kad traže društvo, da bi se opustile, naprosto da bi pravile galamu… Dranje je za njih način da pokažu svoju vitalnost. Već od trećeg meseca to je i način da reaguju na frustracije: igračka koju ne mogu da dohvate, flašica koja kasni, nabraja dr Eldić. Stručnjake zato mnogo više brinu bebe koje ne plaču, pošto je plač najprirodniji način da beba izrazi svoje želje i potrebe.

 

Autor: DR NADA ELDIĆ
Izvor: zena.blic.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Mima Zigi torba za mame charcoal (s3201-10)

  • Mima neseser za mame black (s1110-24bl)

  • Mima velika torba za mame (s1110-25)

Slični postovi

Bebin plač

Šest uzroka plača

Beba plače dok se hrani. Zašto?

Beba (10 meseci) dalje se noću budi i plače

Plačljivo (pekmezavo) dete

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.